5 dingen die je moet weten over de Clonakilty Distillery

Best of
woensdag, 04 oktober 2023 om 10:30
clonakilty
Naast de grootste en bekendste whiskymerken zijn er vele merken waar zelfs doorgewinterde liefhebbers niet van hebben gehoord, maar die vaak wel een interessante achtergrond hebben. Zo ook Clonakilty. Dit zijn vijf dingen die je moet weten over de Ierse whiskey en distilleerderij.
Whisk(e)y heeft een rijke geschiedenis en er zijn dan ook veel merken die hun erfgoed kunnen volgen tot aan eeuwen geleden. Maar niet alleen het distilleerproces is belangrijk, de ingrediënten van de mash zijn ook essentieel.

Van boer naar distillateur door de generaties heen

Zo verbouwt de Scully familie, de oprichters van Clonakilty whiskey, al negen generaties lang zuivel en graan. Dat laatste wordt nu gebruikt voor de basis van de whiskey, waarvan de naam komt van het dorpje Clonakilty in Cork County, waar de distilleerderij staat. Clonakilty ligt vlakbij de oceaan, waardoor de distilleerderij de bijnaam ‘The Atlantic Distillery’ heeft gekregen.

Traditionele Ierse methode

In de distilleerderij staan drie koperen stills, die worden gebruikt om Ierse whiskey op de traditionele manier te maken: de zogeheten Single Pot Still Whiskey.
De stijl is vergelijkbaar met de productie van single malt, maar wordt gekenmerkt door de toevoeging van ongemoute ruwe gerst in de mash, naast mout. De techniek zou de whiskey een dikkere textuur geven en een stukje meer pit in vergelijking met single malt whisky.
Clonakilty heeft momenteel naast de Galley Head Single Malt whiskey, twee varianten waarin Irish Single Pot Still whiskey wordt gebruikt. Volgend jaar mei zal het merk bovendien de eerste 100% eigen Irish Single Pot Still whiskey presenteren.
clonakilty2

Magazijn met een indrukwekkend uitzicht

Hoewel de distilleerderij van Clonakilty in het Ierse stadje staat, worden de vaten daar niet opgeslagen. Het bedrijf heeft namelijk een magazijn dat iets verder gelegen is en een indrukwekkend uitzicht heeft.
Het magazijn bevindt zich op de rand van een klif, 65 meter boven de Atlantische Oceaan. De schone, onaangetaste lucht die over de oceaan wordt gevoerd, zorgt voor een ultieme frisheid die door de vaten wordt gevoerd. En de zoute wind zorgt daarnaast voor een lichte ziltigheid in de vaten en dus ook de whiskey.

Kennis over graan

Zoals gezegd houdt de familie Scully zich al negen generaties lang bezig met het verbouwen van graan, waardoor er veel kennis aanwezig is over het gewas. In de eigen velden worden eigen graansoorten verbouwd die in de whiskeys van Clonakilty worden gebruikt.
Dat die kennis van graan, gecombineerd met top of the line mash tanks en distilleerketels, voor mooie dingen kan zorgen, bewijst wel de prijzenkast van Clonakilty. Zo heeft de distilleerderij al meermaals de prijs voor Best New Make Spirit gewonnen.

Nieuwe bottelingen in een nieuw jasje

Liefhebbers van Ierse whiskey kunnen binnenkort genieten van een nieuw assortiment aan whiskeys van Clonakilty. Er worden drie soorten aan de line-up toegevoegd: de 13 Year Single Grain Madeira Finish, de 15 Year Single Malt Oloroso Sherry Finish en de 21 Year Single Malt Single Cask. Van die laatste zijn er slechts twee vaten, met 300 flessen per vat.
Voor de nieuwe bottelingen is ook gekozen voor een nieuwe uitstraling, waar oudere bottelingen voortaan ook in verpakt worden. Zo komt de 13-jaar oude Madeira Finish in een harde kartonnen verpakking, terwijl de 15-jaar en 21-jaar oude whiskeys helemaal luxe worden verpakt in een houten kist.
Initieel was overigens het plan om een 18-jaar oude whiskey aan de selectie toe te voegen, maar daar stak master distiller Oisín Mulcahy een stokje voor. De 15-jaar oude whiskey zou volgens hem van uitzonderlijke kwaliteit zijn en dus een ideale botteling voor de nieuwe selectie.
Houd deze pagina in de gaten als je in de toekomst meer wilt weten over Clonakilty.
Dit artikel is in samenwerking met Craft Spirits Company.

POPULAIR NIEUWS

Laatste reacties