Tomatin presenteert 2001 Single Cask release

Nieuws
donderdag, 20 april 2023 om 13:00
tomatin 2001 px cask
Tomatin heeft haar nieuwe whisky gepresenteerd, namelijk de Tomatin 2001 Single Cask Release. De whisky heeft 21 jaar gerijpt en is zeer gelimiteerd verkrijgbaar. De whisky is alleen verkrijgbaar in de Verenigde Staten.
Graham Eunson, meesterdistilleerder, meldt het volgende over de gelimiteerde Tomatin 2001 Single Cask: ‘De whisky is tot in de perfectie gerijpt en het resultaat is een rijk en complex smaakprofiel. Het samenspel tussen deze uitstekende single malt en het PX-vat is gewoon geweldig. De bitterheid van donkere chocolade, stroop, espresso en leer wordt vakkundig uitgetekend, terwijl het kenmerkende karakter van de distilleerderij doorschijnt.’

De Tomatin 2001 Single Cask proefnotities uitgelicht

De Tomatin 2001 Limited Edition heeft naast de smaken die Eunson omschrijft wat uitgebreidere proefnotities meegekregen bij de onthulling. Zo meldt Tomatin dat de whisky aroma’s van fruit, ahornsiroop, gekonfijte walnoten, pruimen, rozijnen en meer heeft. Op de tong geeft de Tomatin PX Cask 2001 smaken van kersen en pruimen, siroop en gembercake. Over de afdronk van de whisky wordt helaas niet uitgeweid.
De whisky is gebotteld op 57,4 procent alcohol en kent slechts 657 flessen. Mocht je de drank nog willen kopen, dan heb je een flinke uitdaging voor de boeg. Sinds de onthulling staat er namelijk op de Tomatin website al ‘Sold out’ bij de ruim 300 pond kostende fles.
De gelimiteerde Tomatin 2001 Single Cask whisky is niet de eerste whisky die Tomatin in een gelimiteerde oplage aanbiedt. Naast de core range komen er elk jaar een heel aantal gelimiteerde edities uit. Zo is er al een Madeira Edition, een Moscatel Edition en kun je, naast de nieuwe 2001 PX Cask whisky, ook aan de slag met een gelimiteerde whisky uit 1993 en een whisky van 45 jaar oud. Voor een volledig overzicht van de gelimiteerde Tomatin whisky’s kun je natuurlijk op de website van de distilleerderij terecht.