Torabhaig combineert turf met rogge in unieke single malt whisky

Nieuws
dinsdag, 17 september 2024 om 8:00
torabhaig distillery exclusive whisky festival hebridean
Liefhebbers van whisky met turf én liefhebbers van roggewhisky opgelet. De Torabhaig Distillery in de Schotse Hebriden heeft deze twee werelden bij elkaar gebracht in een unieke en gelimiteerde whisky: de Torabhaig Distillery Reserve Collection - Hebridean Whisky Festival Rye Cask Finish.
Zoals de naam van de nieuwe whisky verraadt, gaat het om een festivalbotteling ter ere van het Hebridean Whisky Festival dat deze maand op de Schotse eilanden gehouden wordt. Torabhaig is een van de zeven distilleerderijen die daaraan deelneemt.
De stokerij heeft speciaal voor het festival een primeur uitgebracht. De nieuwe whisky van Torabhaig is een vijf jaar oude expressie die in 2019 gestookt is. De spirit heeft eerst gerijpt in refill en first-fill bourbonvaten en is daarna in vaten gegaan die nog nooit eerder gebruikt zijn door de Schotse whiskymaker: Rye whisky vaten van zusterdistilleerderij Reivers Distillery.

Wat is de Torabhaig Distillery Reserve: Hebridean Whisky Festival Rye Cask Finish whisky?

De whisky is een single malt whisky die een turfgehalte heeft van 33,4 parts per million (PPM). Na de rijping heeft Torabhaig de drank op batch strength van 61,6 procent alcohol by volume (ABV) gebotteld.
Dit zijn de tasting notes van de single malt whisky:
  • Geur: Een sterk aroma van kampvuur, gevolgd door peperige tonen en aroma’s van roggekruiden. Daarnaast komen toffe, appel, zoete karamel voorbij met ondertonen van citrus en vers hooi. 
  • Smaak: Een moutsmaak, met aardse tonen, turf en rook. Dit wordt bijgestaan door menthol, butterscotch, vanille en kruiden. 
  • Afdronk: Aanhoudend met tonen van zoete amandel, marsepein en aangename rooktonen.

Waar is de Torabhaig Distillery Reserve whisky te koop?

Torabhaig heeft de whisky speciaal in het leven geroepen voor het Hebridean Whisky Festival 2024. De expressie is gelimiteerd in oplage tot 980 flessen die per stuk 105 pond (omgerekend ongeveer 120 euro) kosten.
De expressie is te vinden op de website van Torabhaig. Helaas voor whiskyliefhebbers in ons kikkerlandje verzendt de stokerij de flessen alleen in het Verenigd Koninkrijk.
Whisky Almanak Image
Whisky Almanak
EUR17.5
Op voorraad
Koop op bol.