Torabhaig breidt Legacy Series uit en wil trouwen met rook van whisky, niet vechten

Nieuws
dinsdag, 26 maart 2024 om 12:00
torabhaig cnoc na moine
De Torabhaig Distillery heeft een nieuwe whisky uit de doeken gedaan. Het is de derde fles in de Torabhaig Legacy Series, waarin voor het eerst sherryvaten gebruikt worden. De whisky is de volgende stap naar de creatie van een 10 jaar oude whisky van het merk.
De naam van de whisky is Cnoc Na Mòine, wat Gaelisch is voor heuvel van turf. De whisky is een eerbetoon aan de thuisbasis van de stokerij op Skye. Neil Macleod Mathieson, whiskymaker bij Torabhaig Distillery, vertelt dat het idee achter de serie is om liefhebbers te laten zien wat ze kunnen produceren door dingen net even anders te doen.
‘De industrie gebruikt veel oloroso, maar wij waren op zoek naar een lichtere toets voor het gedroogde fruit, om met onze rook te trouwen en er niet mee te vechten.’

Wat is de Torabhaig Legacy Series 3 whisky?

De serie stelt drinkers in staat om de reis van de vloeistof van Torabhaig en zijn smaken te volgen voordat de kernexpressie aan het eind van dit decennium wordt uitgebracht. Elke keer komt de stokerij met een iets oudere whisky in de reeks totdat het punt van een 10 jaar oude dram bereikt wordt. De serie begon met de Torabhaig Legacy Series 2017 whisky die tussen de 3 en 4 jaar oud was, gevolgd door de Allt Gleann expressie die ruim 5 jaar oud is.
De Cnoc Na Mòine expressie is de volgende stap in de reis naar een 10 jaar oude expressie. Hoewel de leeftijd niet vernoemd wordt, mag je ervan uit gaan dat de expressie net wat ouder is dan zijn voorgangers. De whisky is gebotteld op 46 procent alcohol by volume en is gemaakt van concerto gemoute gerst. De tasting notes bestaan uit aroma’s van sinaasappel, turfrook, vanille en eikenhout. In de mond geeft de whisky peper, balsamicozuren, zachte specerijen, cederhout en leer.
De nieuwe Torabhaig whisky ligt in de schappen van The Whisky Shop en is online te koop via The Whisky Exchange. De prijskaart van een fles is 58 dollar, oftewel 53 euro.
De distilleerderij is al bezig met de volgende whisky in de reeks. De bedoeling is dat er nog een aantal whisky’s uitkomt voordat uiteindelijk de 10 jaar oude kernwhisky van Torabhaig uitgebracht wordt.
Onlangs kwam de Finse Kyro Distillery ook met een nieuwe kernreeks.
Foto: Torabhaig Distillery
Dit artikel is onafhankelijk tot stand gekomen. In onze content zit veel liefde, tijd en aandacht. Mocht je dat kunnen waarderen, dan kan dat met een donatie. Kijk voor de button hieronder.

POPULAIR NIEUWS