Getrufde whisky drinken is voor liefhebbers geweldig, maar de turf daarvoor moet ook ergens vandaan komen. En dat raakt uiteindelijk een keer op. Dat ziet ook de Lagg Distillery op Isle of Arran in. De stokerij gaat in het kader van duurzaamheid aan de slag om beschadigde turfgrond te herstellen.
Lagg heeft de handen ineengeslagen met Dougarie Estate, een landgoed waar veel beschadigde turfgrond is, om daar de grond te repareren. Samen hebben ze een project opgezet om maar liefst 325 hectare turfgrond te repareren. Het project is al volop bezig en de eerste fase moet de volgende maand al afgerond zijn.
Jamie Gibbs, eigenaar van Dougarie Estate, meldt dat hij erg blij is dat de samenwerking met Lagg er is rondom het veengebied.
‘Onze hoop is dat het project de uitstoot van carbon op Isle of Arran significant terugdringt en een toevoeging is voor het lokale milieu.’- Jamie Gibbs
Het herstellen van de beschadigde turfgrond is essentieel voor het milieu. De turfgronden zijn namelijk natuurlijke bronnen van koolstof. Naar verwachting levert de reparatie van de grond in de komende halve eeuw een verminderde uitstoot op.
In totaal zou er een vermindering van 16.500 tCO2e, oftewel broeikasgassen, gerealiseerd kunnen worden door alleen al dit project. In Schotland lopen er nog meer projecten om turfgrond te herstellen. Zo is Suntory volop bezig met het herstel van veengebieden.
Lagg Distillery heeft naast het herstel van de veengebieden nog een aantal doelstellingen die voor 2040 bereikt moeten worden. De whiskymaker wil namelijk net-zero worden voor dat jaar.
Naast Lagg zijn er talloze andere stokerijen die duurzaamheid in gedachten hebben en daar de nodige wijzigingen voor doorvoeren. Het bekende Schotse whiskymerk Highland Park heeft bijvoorbeeld de fles en de doos op de schop genomen. Dat is niet alleen om een nieuw uiterlijk neer te zetten, maar heeft ook een duurzame gedachte.