Suntory Global Spirits gaat aan de slag met turf, maar niet voor whisky zoals je misschien verwacht

Nieuws
maandag, 15 juli 2024 om 8:00
veenlandschap
Het drankbedrijf Suntory is erg bewust bezig met duurzaamheid. Het bedrijf achter onder andere Yamazaki, Hibiki en Bowmore gaat aan de slag met een belangrijk ingrediënt voor whisky: turf. De Japanse speler is namelijk een samenwerking aangegaan met RSPB Scotland en gaat op het schiereiland OA, ten zuiden van Islay een veengebied herstellen.
Dit plan is een uitbreiding van een eerder project van RSPB, dat op OA een reservaat heeft. Het gebied is toen in kaart gebracht en deels al hersteld. Door de samenwerking wordt fase 2 van ‘Peatland Water Sanctuary’ tot leven gewekt en is het tijd om een groot veengebied te herstellen.

Samenwerken tegen klimaatverandering

Alistair Longwell, head of distillation & Environment bij Beam Suntory, vertelt dat het Peatland Water Sanctuary project al een jaar loopt. Hij meldt dat het een eer is om gebruik te maken van gezamenlijke kennis voor de herstel van de Schotse ecosystemen.
‘Het herstel van de Oa is niet alleen belangrijk om de veerkracht tegen klimaatverandering te behouden, maar ook om een beschermd natuurgebied te promoten op ons bijzondere eiland Islay, de thuisbasis van onze Laphroaig en Bowmore distilleerderijen en een bloeiende lokale gemeenschap’.
Suntory Global Spirits heeft voor dit project op dit moment 250.000 pond bijgedragen dat ingezet kan worden voor het herstel van 80 hectare turfgrond. Het is al de tweede keer dat Suntory samenwerkt met RSPB in een dergelijk project.

Niet de enige whiskymaker die werkt aan herstel veengebieden

Suntory Global Spirits is niet de enige partij die iets aan de omgeving teruggeeft. Eerder waren grote whiskynamen zoals Johnnie Walker, Lagavulin en Edrington al betrokken bij verschillende projecten. Dit ging allemaal om het herstel van veengebieden.
Het beschermen en het herstellen van turf in veengebieden is een onderdeel van de duurzaamheidsstrategie die de Scotch Whisky Association (SWA) opgesteld heeft. Anna Graham, hoofd milieu, wetenschap en innovatie bij SWA, legt uit dit samengaat met verantwoord veengebruik op de langere termijn.
Een ander onderdeel van de strategie die SWA opgesteld heeft is het terugdringen van koolstofemissies. Daar zijn veel distilleerderijen dan ook druk mee bezig.
Peat and Whisky Image
Peat and Whisky
EUR11.99
Op voorraad
Koop op bol.

POPULAIR NIEUWS