Yamazaki 50 years: beste whisky volgens tv-serie

Nieuws
vrijdag, 06 januari 2023 om 17:00
cobra kai foto
‘De beste whisky die je ooit hebt gehad,’ zegt Terry Silver in de tweede aflevering van de Netflix-hit Cobra Kai. Het glas dat hij omhoog houdt, is vervolgens een Yamazaki 50 years. Zie je de echte fles? Nee, maar wat maakt het uit. De verwijzing is gemaakt en daar blijft het niet bij.
Sport en drank, gaan die twee samen? Menig topsporter zal hier een mening over hebben. En dus is het opvallend om te zien hoe whisky ineens een thema is in een Cobra Kai aflevering, gezien dit een tv-serie is die vooral draait om vechten. De tv-serie is immers een spin-off van de bekende karatefilms uit de jaren 90.
Mocht je het laatste seizoen van Cobra Kai nog niet gezien hebben, lees dan vooral niet verder wegens spoilers. Mocht je enkel geïnteresseerd zijn in wat er gebeurt rondom de Yamazaki 50 years, lees dan vooral verder.

Yamazaki 50 years heeft een prijskaartje

In de tweede aflevering gaat Chozen Toguchi op visite bij Silver. Dit heeft hij zo afgesproken met Daniel LaRusso. LaRusso heeft uitgelegd dat Silver er waarschijnlijk alles aan zal doen om Toguchi op zijn gemak te stellen en dat gebeurt. Want zodra Toguchi binnen komt, wordt hij door Silver aan een grote tafel verwelkomd, die hem meteen een Yamazaki 50 years inschenkt. Deze whisky bestempelt Silver 'als de beste whisky ter wereld'. De gemiddelde Netflix-kijker weet dit wellicht niet, maar liefhebbers wel: Silver heeft smaak én kennelijk een goed gevulde portemonnee. Want de gemiddelde waarde van de Yamazaki 50 years ligt volgens Whiskybase op 124496. 65 euro! Daarna proosten de twee heren met het woord ‘Karii’.
Later in de aflevering zal blijken dat door deze uitspraak Toguchi door de mand valt, omdat hij eerder had gezegd uit Kyoto te komen. Karii, het woord voor proost, wordt kennelijk alleen in Okinawa en niet in Kyoto gebruikt, zoals Silver uitlegt. Het woord dat Toguchi had moeten gebruiken was iets anders.

Het glas was half vol

Het is trouwens om te smullen om te zien hoe Silver dit duidelijk maakt. Als de twee heren in hun karatepak in een dojo staan, begint hij ineens te vertellen: ‘Je was niet helemaal eerlijk tegen mij hè…. Chozen?’ Als Toguchi vraagt hoe hij dit door heeft gehad, begint Silver te vertellen: ‘Heb je ooit gehoord van een man, Masataka Taketsuru? Zo’n honderd jaar geleden verhuisde hij van Hiroshima naar Schotland. Hij studeerde organische chemie. Hij ging weer terug naar Japan met het geheim van goede whisky. Hij bouwde zijn eigen stokerij, even buiten Kyoto. Zijn merk: Suntory. Die we gisteravond dronken. Ik heb het mogen drinken waar het gemaakt wordt. En elke keer als ik een glas hef met een oude vriend uit Kyoto zeggen we kanpai.’
Tot zover het whiskynieuws uit de Cobra Kai aflevering. Yamazaki heeft gelukkig ook een hoop andere prijsklassen, al blijft het een dure whisky die je niet voor minder dan honderd euro kunt aanschaffen.
Heb jij weleens een Yamazaki gedronken en zo ja, welke?
Beeld: Curtis Bonds Baker / Netflix