Yamazaki: Legendarische Japanse whisky met een uniek verhaal

Rubrieken
dinsdag, 01 juli 2025 om 17:00
suntory yamazaki distillery
Als je vaker in Japan bent geweest voor zaken of vakantie, heb je de naam Yamazaki vast al eens gehoord. En dan bedoelen we niet alleen de whisky. Yamazaki kan verwijzen naar een achternaam, een gebied ten zuidwesten van Kyoto én een iconische Japanse single malt whisky. Uiteraard gaan wij het over die whisky hebben.

Het verhaal achter de naam

In tegenstelling tot sommige Japanse whisky als Nobushi, Daikokuten of Fukurokuju is het verhaal achter Yamazaki whisky niet heel spectaculair. Dat verandert als je beseft dat de stokerij is genoemd naar de eerste Japanse mout whisky distilleerderij in de wijk Mishima in de stad Shimamoto. Torii Shinjiro, de oprichter en voorzitter van Kotobukiya, een voorloper van Suntory, richtte het in 1923 op met als doel een Japanse whisky die Japanners aanspreekt te produceren.
Na flink beraad werd de omgeving van Yamazaki gekozen omdat het bekend stond om zijn bronwater en het hele jaar door een vochtig klimaat heeft. Dit komt doordat drie rivieren, Katsura, Uji en Kizu, bijeenkwamen in die omgeving en voor een dikke mist zorgt. Deze locatie werd daarom perfect bevonden voor de productie en rijping van whisky tot 1931 en de productie op deze plek stopte. Het duurt daarna nog 53 jaar voordat de eerste fles Yamazaki whisky op de markt werd gebracht.

Onverwachte samenwerking

Kun je een samenwerking tussen Masataka Taketsuru en Shinjiro Torii voorstellen? Hoewel hun doelen verschillen, werkte Masataka tien jaar volgens contract bij Kotobukiya waarna hij zijn eigen weg ging. De benodigde faciliteiten werden verzorgd door Masataka; gedeeltelijk door import, maar het merendeel werd in Japan vervaardigd volgens zijn notities. Met het uit Engeland geïmporteerde turf en Japanse gerst werd mout gemaakt en op traditionele scotch whisky-methode begonnen met de whisky productie.

Niet alles komt meteen aanwaaien

Met de huidige naamsbekendheid zou je het misschien niet verwachten, maar de whiskyproductie van de Yamazaki distilleerderij ging niet zonder slag of stoot. Het Kotobukiya management kwam onder druk te staan doordat de geproduceerde whisky moest rijpen. Om de uitgaven te bekostigen ging Torii fervent onder andere tandheelkundige producten uitvinden. Na vijf jaar rijping flopte in 1929 de eerste Japanse whisky onder de naam White Label Suntory whisky door de hoge prijs en rokerige smaak wat niet in de smaak viel bij de Japanners. Pas in 1937 werd na veel vallen en opstaan de twaalf jaar gerijpte Kakubin een verkoopsucces.

Na regen komt zonneschijn

Door het succes van Kakubin was de Yamazaki distilleerderij de leverancier voor het Japanse leger tijdens de Tweede Wereldoorlog en had daardoor geen gebrek aan grondstoffen. Toen in 1945 het hoofdkantoor en fabriek in Osaka door luchtaanvallen waren beschadigd, werden de whiskyvaten geëvacueerd in bergtunnels terwijl de distilleerderij wonderwel bespaard bleef van oorlogsschade.

Geluk bij een ongeluk

De rijping van Yamazaki whisky in Mizunaravaten is tegenwoordig vanzelfsprekend en kenmerkend voor het merk. Toch is dat niet altijd zo geweest. Om dit te begrijpen gaan we terug in de tijd van de Tweede Wereldoorlog. Als lid van de asmogendheden werd de import van sherryvaten in deze periode steeds moeilijker en moest naar een alternatief worden gezocht. Deze werd gevonden in kōbokuhout en werd gebruikt om Mizunaravaten te maken.
Waren deze omstandigheden er niet geweest dan hadden we vandaag de dag geen Yamazaki whisky gerijpt in Mizunaravaten gehad.
Op deze pagina lees je al ons laatste Yamazaki nieuws.

POPULAIR NIEUWS