Benriach The Original Ten Review

Reviews
maandag, 31 juli 2023 om 13:00
benriach 10
Benriach is de afgelopen jaren flink in populariteit gestegen. Met de Benriach The Original Ten probeert de distilleerderij de mensen nieuwsgierig te maken naar de rest van het assortiment. Of het een waardige whisky is voor deze Schotse Speyside distilleerderij, lees je in deze review.
The Original Ten is een Speyside Single Malt Schotse whisky die minstens tien jaar gerijpt heeft in bourbon-, sherry- en virgin-oak-vaten. Hiermee is deze fles de goedkoopste uit het vaste assortiment van Benriach. Volgens de distilleerderij zorgt de rijping in drie vaten voor een soepele en meerlagig karakter, waarmee Benriach zich graag onderscheidt.
De Benriach distilleerderij is 125 jaar oud en opgericht door John Duff in 1898. De whiskymaker kent allesbehalve een onbewogen geschiedenis en heeft met meerdere overnames te maken gehad, waarvan de laatste in 2016 door Brown-Forman, een groot drankproducent. Desondanks heeft het bedrijf de afgelopen jaren een goede reputatie opgebouwd en stijgt de populariteit van het merk.

Zien, ruiken, proeven

LandSchotland
DistilleerderijThe Benriach Distillery Co. Limited
Soort whiskySpeyside Single Malt Schotse whisky
Kleur Zomer goud
Geur Boomgaardfruit, honing en geroosterde eik
Smaak Rijpe peer, nectarine en moutzoetheid
AfdronkAmandel en gekruide vanille
Leeftijd10 jaar
Alcohol percentage43 procent  ABV
Inhoud70 centiliter
Prijsrange tussen de 35 en 45 euro

Doos, fles en label

De fles komt in een lichtblauwe koker waar niet al te veel tekst op staat. Het ontwerp is eenvoudig en stijlvol en geeft een traditionele en ambachtelijke uitstraling. Op het label schittert het logo van Benriach met in de hals van de fles een ingegraveerd embleem. Over het algemeen is er dus sprake van een solide uitstraling met mooie verpakking; uitstekend om cadeau te doen.
Op de voorkant van de verpakking staat in het groot aangegeven dat Rachel Barrie de Meester Blender is. Barrie is zeker geen onbekende in de whiskywereld en is vooral bekend geworden van haar werk bij Glenmorangie als whiskycreator en meesterblender. Sinds 2017 is ze betrokken bij Benriach whisky's.

Divers pallet met een bitter randje

Op de neus geeft de whisky een fruitige eerste indruk waarbij licht fruit zoals peer en groene appel goed naar voren komen, gecombineerd met hints van karamel en honing. Hoewel de smaak in de mond vrij zacht en zoet begint met karamel, sinaasappelschil en peren, gaat deze snel over in pittige aroma’s met een bittere toon van pure chocolade.
Bij een tweede slok blijft de bitterheid een beetje hangen en droogt de mond snel uit. Dit geeft een verdoofd gevoel waarbij de smaak van kruidnagel naar boven komt. De textuur van de whisky is vrij olieachtig, maar ook relatief dun. De afdronk is kort en verdwijnt bijna direct, wat een warm mondgevoel achterlaat.

Conclusie Benriach The Original Ten Review

De Benriach The Original Ten is een prima whisky voor zijn prijs, van de uitstraling tot het smaakpalet. De geur is erg prettig, hier zou je de hele dag aan kunnen ruiken. De smaak daarentegen maakt niet helemaal waar wat de neus belooft, wat toch een beetje teleurstellend is.
Een beginnende whiskydrinker die kennis wil maken met een alledaagse Schotse whisky uit de Speyside regio, zal zeker niet teleurgesteld zijn met deze Benriach. Voor de meer gevorderde whiskyliefhebber kan het smaakprofiel wellicht iets tegenvallen.
+ Mooi gepresenteerd
+ Goed geprijsd
- Gebrek aan diepgang
- Bitterheid overheersend
Deze review is gebaseerd op een volledige fles. Meer weten over onze reviews? Lees dan onze review-pagina.

POPULAIR NIEUWS

Laatste reacties