Firkin Whisky Review

Reviews
vrijdag, 09 juni 2023 om 17:00
firkin
Nog niet eerder van Firkin Whisky gehoord? Dat kan kloppen, want de flessen van Firkin whisky staan nog niet zo lang in de schappen bij Nederlandse slijters. Nieuwsgierig geworden? Lees nu de review over niet een, maar vier verschillende Firkin bottelingen.
Firkin Whisky is een nieuwe onafhankelijke bottelaar op de whiskymarkt. Het bedrijf van Mike Collins onderscheidt zichzelf door het gebruik van custom vaten, ook wel ‘firkins’ genoemd. Dit verklaart de naam: Firkin Whisky. Door zelf vaten samen te stellen van Amerikaans eiken en Limousin eiken en een ‘soulmate’ van versterkte wijn te kiezen, weet de onafhankelijke bottelaar zich te onderscheiden van andere producenten.

Een nieuwe speler

De samples worden geleverd in een zwart doosje met het Firkin logo op de voorkant, wat direct een chique uitstraling met zich meebrengt. De 70 cl flessen hebben al net zo’n luxe voorkomen. Gouden versieringen kleuren het label en het etiket geeft alle informatie over de inhoud van de whisky weer.
Er zijn vier verschillende series uitgebracht met een nog groeiend portfolio. Firkin 49 is onze eerste te proeven sample; een Tullibardine gerijpt in een Oloroso- én een Amontillado sherry vat. Het getal 49 is een verwijzing naar het jaartal 1949. Dit is het jaar waarin de Tullibardine distilleerderij werd opgericht en tevens het geboortejaar van Firkin oprichter Mike Collins.

Zien, ruiken, proeven

LandSchotland
DistilleerderijTullibardine
Soort whiskySingle malt
KleurLicht goud
GeurHazelnoot, toffee, een vleugje kruidigheid
SmaakRomige butterscotch, melkchocolade en appel
AfdronkMiddellang, bitterzoete chocolade en kruidig
Leeftijd8 jaar
Alcoholpercentage48,9 procent
Inhoud fles70 centiliter
Prijs90,99 euro

Een muffe start, een explosieve eerste slok

Bij het inschenken valt de lichte kleur van de in een sherry vat gerijpte whisky direct op. Als je neus voorzichtig richting het glas gaat om de eerste aroma’s waar te nemen, ruikt de drank in eerste instantie wat muf. Het duurt even voordat de geuren goed te onderscheiden zijn en dan komen we geuren van vers gebrande hazelnoten of amandelen tegen, naast vanille fudge en honing. De eerste slok komt binnen als een explosie van smaken, waarbij je de muffe neus snel vergeet en er melkchocolade, appelkruimeltaart en droge sherry te proeven zijn.
De afdronk is middellang, waarbij de smaak van een reep melkchocolade reep met hazelnoten nog een tijdje op de tong waar te nemen is. Je kunt de drogere Amontillado sherry nu beter herkennen, waarna de kruidigheid het geheel prettig afsluit. De Amontillado sherry is hierdoor echt een toevoeging die zijn waarde bewijst.
Firkin Rare Sample nummer nummer twee is een Teaninich van 13 jaar oud en is daarmee de oudste van de vier samples in het pakket. De ‘soulmate’ van deze whisky is een tawny port vat. De Firkin Rare serie bevat ook nog een 10 jaar oude Aultmore die ook op een tawny port vat gerijpt heeft. De Rare serie bevat whisky’s van distilleerderijen die weinig tot niets uitbrengen onder het eigen label en veelal in blends verdwijnen.

Zien, ruiken, proeven

LandSchotland
DistilleerderijTeaninich
Soort whiskySingle malt
KleurGoud met een bronzen gloed
GeurRood fruit, zwarte bessen en mout
SmaakVerrassend fris, verschillende vruchten uit het bos en toast
AfdronkInteressant, waarbij honing en hartig gecombineerd worden
Leeftijd13 jaar
Alcoholpercentage48,9 procent
Inhoud fles70 centiliter
Prijs90,99 euro

Fruit plukken in het bos

Om direct met de deur in huis te vallen: een fruitbom. Een dikke, geconcentreerde geur van bramen, cranberry’s, Karvan Cévitam cassis en ontbijtgranen springen er bij het ruiken uit. De eerste slok is verrassend fris in vergelijking met de dikke en geconcentreerde geur. Op de tong ontwikkelt zich een mooie mix tussen het moutige en het fruit dat het best te omschrijven is als bosvruchtenjam op vers geroosterde toast.
De afdronk is lang en zet je aan tot denken, doordat nieuwe smaken zich aandienen. Donkere heidehoning in combinatie met een soort hartigheid die zich lastig laat beschrijven, maken deze Teaninich zeer interessant.
Firkin Ten Het derde sample van de vier is een Benrinnes wiens ‘soulmate’ een Madeira vat is geweest. Dit is een versterkte wijn afkomstig van het Portugese eiland Madeira. De smaak hiervan is zoet en nootachtig. In de Firkin 10 serie zijn alleen whisky’s van 10 jaar oud te vinden, zo ook deze Benrinnes.

Zien, ruiken, proeven

LandSchotland
DistilleerderijBenrinnes
Soort whiskySingle malt
KleurLicht amberkleurig
GeurZoet, honing, gekarameliseerde appels, en iets floraal
SmaakSultana koekjes, walnoten, bruine suiker, kruidig
AfdronkZacht en zoet
Leeftijd10 jaar
Alcoholpercentage48,9 procent
Inhoud fles70 centiliter
Prijs90,99 euro

Een zoete inval

Deze Benrinnes heeft in een ex-Madeira vat gerijpt en dat is zeker te ruiken. Een zoete geur, die doet denken aan mede, trekt een sprintje richting je neus. Verder ruiken we gekarameliseerde appeltjes en wanneer het zoete wat afzakt, komen er florale tonen naar voren. Waar de invloeden van het gekozen vat in de neus goed op te merken zijn, is de smaak meer ingetogen.
Het is even zoeken naar welke beleving de eerste slok met zich meebrengt. Er ontstaat een subtiele kruidigheid en het mondgevoel is zacht. Op de tong presenteren zich de eerste walnoten en ook bruine suiker en Haagse hopjes komen voorbij. De afdronk is zoet en romig als karamel, maar mist wat diepgang.
Firkin Islay Het laatste sample komt bij de Caol Ila distilleerderij op Islay vandaan en heeft in een Italiaans Marsala vat gerijpt. Marsala is een versterkte zoete wijn in dit geval afkomstig van het Italiaanse eiland Sicilië. De rokerigheid en het zilte van Caol Ila past goed bij de zoete smaak die de Marsala aan de whisky geeft.

Zien, ruiken, proeven

LandSchotland
DistilleerderijCaol Ila
Soort whiskySingle malt
KleurHelder goud
GeurMaritiem, gedroogd fruit, kampvuur en gesmolten boter
SmaakCitrusfruit, zilt, mineralig en rokerig
AfdronkLang, zoet, rokerig en verwarmend
Leeftijd10 jaar
Alcoholpercentage48,9 procent
Inhoud fles70 centiliter
Prijs90,99 euro

Balanceren tussen een kampvuur en een boomgaard

Tijdens het inschenken oogt deze Firkin Islay olieachtig en hoewel het alcoholpercentage bij alle samples gelijk is, lopen de tranen langzamer naar beneden dan bij de andere drie. De geur verklapt de rokerigheid van deze whisky al snel en wordt op de voet gevolgd door de zoetigheid van de Marsala. De hele boomgaard is aanwezig in de neus; van abrikozenmarmelade tot aan gedroogde vijgen. Een klein minpuntje hierin is dat de turf bijna niet meer te detecteren is door al dit fruitig geweld.
Van deze gedachte ben je snel af na de eerste kennismaking in de mond. Hier ontstaat iets heel moois tussen de rokerigheid die weer helemaal terug is; het zilte van de zee en de ingetogen zoetheid van het fruit. Deze twee uitersten weten zich te verenigen tot een feestje van pruimen, peper, mineralen, citrusfruit en een houtvuurtje. De afdronk is lang, rokerig en is honingzoet en verwarmend.

Conclusie Firkin Whisky Review

De bottelingen die Firkin Whisky op de markt heeft gebracht zijn onderscheidend door het gebruik van door Firkin zelf samengestelde vaten en de finishes op bijzondere wijnvaten. Alle vier de series zijn stuk voor stuk kwalitatief goede en smaakvolle whisky’s met een heel scala aan verschillende smaken. Deze limited editions zijn interessant voor verzamelaars en fijnproevers met een gevulde portemonnee, want de prijzen liegen er niet om. Dit maakt dat de verschillende edities van Firkin Whisky weinig toegankelijk zijn voor de beginnende whiskydrinker.
+       Smaakvolle whisky’s uit bijzondere vaten
+       Verschillende wijn finishes waardoor er voor iedereen een passende smaak tussen zit
-        Stevig geprijsd
Meer weten over onze reviews? Check dan onze review-pagina.
Deze review is gebaseerd op vier samples. Wij benaderen de reviews van samples minder uitgebreid dan een gehele fles, omdat dit voor een andere ervaring zorgt. Ga naar onze review-pagina om te zien wat we allemaal gerecenseerd hebben.  

POPULAIR NIEUWS

Laatste reacties