Jameson Single Pot Still Five Oak Cask Whiskey Review

Reviews
vrijdag, 02 februari 2024 om 17:00
jameson pot still 0
Als je mensen vraagt wat hun eerste whisky of whiskey was, zal Jameson vaak genoemd worden. Het gaat dan om de meest standaard Jameson whiskey die je kunt krijgen. Maar wist je dat er heel veel andere varianten zijn van Jameson? Nieuw is bijvoorbeeld de Jameson Single Pot Still Five Oak Cask whiskey, die we bespreken in deze review.

Bijna twee en halve eeuw whiskey maken

Ierse whiskey is aan een ware opmars bezig in de industrie, maar Jameson bestaat al heel lang. Al veel langer dan dat jij rondloopt op deze wereld. In 1780 legde John Jameson namelijk de basis voor zijn toverdrank. Het is bijzonder als je erover nadenkt dat dit whiskeymerk oorlogen overleefd heeft als de Ierse burgeroorlog, de Amerikaanse drooglegging en twee wereldoorlogen.
Het begon allemaal in Bow Street in Dublin, waar ooit de Stein Street Family Bow Street Distillery gevestigd was. Daar werd met pot stills al whiskey gestookt en niet zonder succes. Generatie op generatie wordt de ervaring, de passie en de liefde voor het vak doorgegeven van vader op zoon. Zo ontstaat uiteindelijk het merk John Jameson and Sons.
Nog steeds is Jameson een naam die niet weg te denken is uit de whiskeywereld. Jameson is op het moment namelijk een van de grootste whiskeymerken. De distilleerderij in Bow Street is inmiddels omgetoverd tot een toeristische attractie, maar verderop, bij de Midleton Distillery in Cork, wordt de drank nog met passie gestookt.
In de Jameson Single Pot Still Five Oak Cask whiskey grijpt de distilleerderij nu terug naar zijn roots. De drank is namelijk traditioneel gestookt in pot stills. Daarna heeft de whiskey gerijpt in maar liefst vijf verschillende vaten, namelijk Ierse, Europese en Amerikaanse Virgin Oak vaten, ex-Bourbon vaten en ex-sherry vaten. Het resultaat is een Ierse whiskey die kruidige met zoete tonen combineert in een gebalanceerde mix.

Zien, ruiken, proeven

LandIerland
DistilleerderijJameson
Soort whiskeyPot Still
KleurGoudkleurig
GeurHoutgedreven kruiden van kaneel en nootmuskaat, geroosterd eikenhout, honingraat en gezouten karamel. Daarna pittige fruittonen, fudge, butterscotch en vanille met pot still kruiden
SmaakRijke pure chocolade, kruidige toffee, gemalen kaneel, hints van geraspte gember, vleugjes sinaasappelschil, gerookt hout en tannines
AfdronkLang en kruidig
LeeftijdGeen leeftijdsaanduiding
Alcoholpercentage46 procent
Inhoud fles70centiliter
PrijsOngeveer 60 euro

Een fles vol geschiedenis

Wat meteen opvalt als je deze fles in handen hebt, is dat deze niet die beroemde groene kleur heeft, maar een prachtig deftig blauw label. Samen met de gouden kleur van de whiskey voelt dit meteen chiquer aan dan de Jameson-variant waar jij misschien wel mee bent opgegroeid.
Wist je dat op elke fles naast het jaartal 1780 (waarin John Jameson begon) ook het motto van Jameson staat? Het zijn de woorden ‘sine metu’ wat vrij vertaald kan worden naar: zonder vrees. Als je dus een Jameson drinkt, weet je dat het wel goed zit.
Naast deze woorden is er nog iets wat opvalt aan de fles Jameson whiskey. Op de achterkant staat namelijk nog een stans. Dit is een mannetje met een vat op zijn rug, oftewel een Barrelman. Dit icoon is een eerbetoon aan de harde werkers die meegewerkt hebben aan het opbouwen van het Jameson whiskeymerk.
De geschiedenisles is nog niet helemaal voorbij, want ook in de drank is een knipoog naar het rijke verleden van Jameson te vinden. De gemoute en ongemoute gerst van de drank is namelijk drie keer gedistilleerd. Dit is een knipoog naar de sterfdatum van de oprichter van het merk. Die stierf namelijk op 3 december 1823 op 83-jarige leeftijd. In die datum zit maar liefst drie keer het getal drie.

Smaken

Een whiskey-ervaring begint al voordat je proeft. Eerst wordt het oog verleid en daarna de neus. Als we aan de dram ruiken, wordt de neus getrakteerd op iets bijzonders. De geur van hout dringt meteen door, samen met die van chocolade. Dit maakt al snel plaats voor een combinatie van kruiden en zoete tonen. Je kan iets van kaneel of nootmuskaat ruiken.
In de mond is het helemaal feest, want dan proef je daadwerkelijk iets van kaneel en dat is niet iets wat elke whiskey in zich heeft. Al proef je nog veel meer. Als je de whiskey een paar seconden op de tong laat liggen, wordt deze gekieteld met wat invloeden van fruit en iets zoets, al zijn tonen van een sinaasappelschilletje en een pepertje ook aanwezig. Al binnen een paar minuten laat deze Jameson whiskey een eigen smoel zien.
Hoewel dit een viering van de traditionele whiskeystijl van de stokerij is, heb je er zo een uit de stal van Jameson wellicht nog niet geproefd. Er is een mooie balans tussen kruiden, een beetje scherpte en zoete tonen.
De afdronk is niet bijzonder lang, maar wel veel meer dan je gewend bent van de standaard groene fles. Het hout blijft nog even hangen en daarmee ebt de smaak weg en dan weet je één ding: je wilt gewoon de volgende slok nemen.

Conclusie Jameson Single Pot Still Whiskey Review

Deze whiskey van 60 euro is een uitstekende whiskey om thuis in de kast te hebben staan of om eens cadeau aan iemand te geven. Het is een prima drank in het middensegment, voor als je iets zoekt wat afwijkt van de basics of usual suspects. Dan is dit een Jameson whiskey met een verrassende smaak. Niet bedoeld voor mensen die iets heftigs zoeken, zoals zwaar geturfd, of een oude whisk(e)y, maar wel bedoeld voor mensen die iets verder willen kijken dan hun neus lang is en op zoek zijn naar iets betaalbaars.
+ 5 Vatsoorten: virgin oak vaten (van Iers, Europees en Amerikaans eikenhout), ex-bourbon- en ex-sherryvaten.
+ Zeer betaalbaar
+ Verrassende smaken
- Geen hele oude whiskey (voor wie dat erg vindt)

POPULAIR NIEUWS