Wist je dat graan voor whisky net zo belangrijk is als bij pizza?

Rubrieken
donderdag, 01 februari 2024 om 9:30
whiskyglas2023
In het zuiden van Ierland ligt Cork. Het is de op een na grootste stad van Ierland; een plek die zomaar bekend zou kunnen worden vanwege Clonakilty whisky. Wist je dat Clonakilty Distillery volop experimenteert met graan om smaakvolle whisky’s neer te zetten?
Iedereen die een beetje into whisky is, zal zeggen: graan is de sleutel voor succes. De basis is enorm belangrijk. Een pizzabakker kan ook niets zonder slecht deeg en daarvoor moet je terug naar onder andere meel en dus granen. En dan zijn we er weer: de basis.
Voor de Ierse distilleerderij Clonakilty Distillery is graan net even iets belangrijker dan de gemiddelde distilleerderij. Niet alleen wordt gerst zelf verbouwd, dat doen er wel meer, maar er wordt volop geëxperimenteerd. Dat gebeurt allemaal in de schaduw van de vuurtoren van Galley Head.

Is Ierse whiskey het best?

De Scully familie, de oprichters van de distilleerderij, willen namelijk het liefst het graan van vroeger terugbrengen. Dus dan moet je denken aan de tijd waarop Ierland volop floreerde en Ierse whiskey helemaal booming was. Het gaat hier om de 16e, 17e en 18e eeuw.
De nekslag voor Ierse whisky’s kwam zo rond de Tweede Wereldoorlog waarna bijna alle distilleerderijen uit het land verdwenen, maar de laatste jaren is Ierse whiskey weer helemaal booming en Clonakilty is hard op weg om ook een voet tussen de deur te krijgen.

Nieuwe graansoorten

Riley van Eijkelenborg van Craft Spirits Company, importeert het merk in Nederland en is enorm enthousiast over het merk. ‘Ze weten héél veel van graan en zijn continu aan het experimenteren met nieuwe graansoorten.’
Ook kan hij enorm waarderen dat het een familiebedrijf is dat alles zelf doet en dag in dag uit op staat met de passie voor whisky. Dat is voor Craft Spirits Company enorm belangrijk, waar kwaliteit altijd boven kwantiteit staat.

Typische Pot Still Irish whiskey

De whisky’s van Clonakilty zijn Single Pot Still Ierse whiskeys, wat inhoudt dat er sprake is van drie keer distilleren in koperen ketels. Dit zorgt ervoor dat de godendrank over het algemeen een ronder en zachter smaakprofiel krijgt, bedoeld dus voor allerlei smaakpapillen.
Een fles Clonakilty is goed betaalbaar. Bij Gall & Gall of andere whiskyspeciaalzaken koop je al heel makkelijk een flesje tussen de 46 en 56 euro. De volgende varianten zijn onder meer te koop: Port Cask, Galley Head en Double Oak.
Mede mogelijk gemaakt door Craft Spirits Company.

POPULAIR NIEUWS