Lagg Kilmory Review

Reviews
dinsdag, 25 juli 2023 om 13:00
lagg
De Lagg distillery is het nieuwe zusje van de bekende Arran distillery. En daarom zijn veel whiskyliefhebbers benieuwd hoe de Lagg Kilmory whisky bevalt. Wij nemen je mee in deze Lagg Kilmory whisky review. 
De bouw van de Lagg distilleerderij startte in 2017 en in maart 2019 kwam de eerste new make uit de ketels. De distilleerderij is de moeite van het bezoeken waard. Het is een prachtig gebouw met een heel mooi bezoekerscentrum op het prachtige eiland Arran.  
De distilleerderij is waar mogelijk klimaatneutraal en energiezuinig gebouwd. Zo heeft het bedrijf onder andere een groen dak met sedum. Overigens heeft er al eens een distilleerderij in Lagg gestaan, maar die moest in 1840 helaas sluiten. Als je toch op het eiland bent, bent, dan kun je natuurlijk ook de Arran distillery in Lochranza niet overslaan.

Lagg versus Arran

Waar Arran vooral bekend is om hele fruitige, zoete whisky’s met verschillende finishes, maakt Lagg geturfde en rokerige whisky’s. Vorig jaar is de inaugurele batch op de markt gekomen en dat was een groot succes. Voor deze eerste drie whisky’s worden nu al hele hoge bedragen gevraagd. Nu is dan ook de eerste whisky uit de core range op de markt gebracht en deze is zeer goed ontvangen door (geturfde) whiskyliefhebbers over de hele wereld. De whisky is overigens genoemd naar de parochie waar de distilleerderij staat.
Binnenkort komt ook de volgende core whisky uit van Lagg, namelijk de ‘Corriecravie’ genoemd naar een klein gehucht ten noordwesten van Lagg. Deze wordt gefinisht in Oloroso vaten en zal worden gebotteld op een ABV van 55%. Deze whisky wordt overigens ietsje duurder dan de Kilmory. Verder gaat Lagg ook nog experimenteren met verschillende soorten turf en manieren van stoken.

Zien, ruiken, proeven

LandSchotland
DistilleerderijLagg Distillery
Soort whiskySingle malt
Kleur Strogeel
GeurFruitig, turf, rook
SmaakRook, turf, citrus
AfdronkLang, rook, hout
LeeftijdNon age statement
Alcoholpercentage46 procent ABV
Inhoud fles70 centiliter
Prijscirca 50 euro
Deze fles is weer de ronde lage fles die we al kennen van de inaugurele release, met daarop het gestileerde silhouet van het eiland Arran. Het is een heel herkenbare fles.

Rook, turf en nog veel meer

Als we ruiken, valt als eerste de rook en turf op, gecombineerd met vanille een beetje citroen. In de verte treffen we wat bloemigs en hooi aan. Verrassend genoeg geeft het een hele frisse indruk.
Bij het proeven komen de rook en de turf ook duidelijk naar boven; meer turf dan rook trouwens. De rook is duidelijk aanwezig, maar het is geen hele zware rook. Daarnaast komt ook de citrus weer door, deze is een beetje zoet. Iets later komt er een klein bittertje naar boven, gevolgd door hout. De whisky smaakt ook een beetje moutig.
Kortom er komen verschillende lagen van smaken naar boven.
Wat ook opvalt is het aangename mondgevoel. Deze is niet vettig, maar wel heel aangenaam. De afdronk is behoorlijk lang. Rook, turf nog steeds de citrus, maar die gaat iets meer naar grapefruit toe. Er zit een klein pepertje in en heel in de verte is er wat zoete drop merkbaar, en daarnaast ook best aards.
De whisky is bij meerdere slijters in het land te koop voor rond de vijftig euro. Meer weten over onze whisky reviews? Bekijk dan ons overzicht.

Conclusie Lagg Kilmory Review

+ Heerlijke geur (als je van rook en turf houdt)
+ Verschillende smaken, die na elkaar los komen
+ Fris en tegelijk ook aards
+ lange afdronk
- je moet echt wel van geturfde/rokerige whisky houden

POPULAIR NIEUWS

Laatste reacties