Scallywag The Chocolate Edition 2023 Review

Reviews
maandag, 19 juni 2023 om 17:00
scallywag choco
Onafhankelijke bottelaar Douglas Laing & Co. Brengt elk jaar een nieuwe chocolade editie van de Scallywag whisky uit. Dit jaar is het tijd voor de zesde editie die whiskyliefhebbers met een zwak voor chocolade het water in de mond moet doet lopen. Dit is de Scallywag The Chocolate Edition 2023 Review.

Geïnspireerd door een hondje

Douglas Laing heeft een heel aantal merken in haar portfolio, waarvan een aantal merken een specifieke Schotse regio behandelen. Dit zijn de Remarkable Regional Malts. Een van de merken die onder deze serie vallen is Scallywag. De whisky is onlosmakelijk verbonden aan de Speyside regio in Schotland, gezien er alleen maar Speyside single malts gebruikt worden voor de drank.
De naam Scallywag komt niet uit de lucht vallen. Deze is geïnspireerd door een belangrijk onderdeel van de Douglas Laing familie: de Fox Terriërs. Zelfs de afbeelding komt van een van de honden van de familie. Dit is namelijk Binks, een van de Fox Terriërs die een tand miste. In onze Whisky Names Explained over het whiskymerk vertellen we je daar alles over.
Douglas Laing brengt naast het standaardassortiment Scallywag whisky, regelmatig speciale versies uit. Zo is er al een Espresso Edition en een aantal versies van The Chocolate Edition verschenen. Deze jaarlijkse reeks is er nu weer een rijker die je laat genieten van whisky en chocolade in één: The Chocolate Edition 2023.

Zien, proeven, ruiken

LandSchotland
DistilleerderijOnafhankelijke bottelaar Douglas Laing & Co.
Soort whiskyBlended malt
KleurAmberkleurig
Geurfluweelzacht met aroma's van chocolademousse, honing en zoete specerijen
Smaakpure chocolade en boterachtige karamel met fruitige bessen
Afdronklange en zoete afdronk, met een vleugje romige pralines en een beetje vanille
LeeftijdGeen leeftijdsaanduiding
Alcoholpercentage48 procent ABV
Inhoud fles70 centiliter
Prijs74,95 (verkoopadviesprijs)
Scallywag The Chocolate Edition 2023 is bij verschillende slijterijen te koop.

Chocolade, maar dan net even anders

Net als zijn voorgangers belooft Scallywag The Chocolate Edition 2023 een heleboel chocolade heerlijkheid. Dit keer is de whisky gerijpt in ex-Pedro Ximénez en ex-Oloroso sherry vaten. Het zorgt ervoor dat de drank een lichte amberkleur heeft. Maar ruikt en smaakt de drank ook echt naar chocolade?
In de neus geeft de Douglas Laing whisky in eerste instantie kruiden en een zoete hint van fruit en honing. Als je de whisky in het glas draait komen de zoete aroma’s wat beter vrij en doet de combinatie van deze twee je aan cacao denken en dat geeft je een mooi voorproefje van wat de blended malt in je mond gaat doen.
Je zou de smaak van The Chocolate Edition 2023 bijna kunnen omschrijven als een hap uit een reep pure chocolade, maar dan net even anders. In eerste instantie introduceert de whisky zich pittig en wat romig op de tong. Het grote verschil met daadwerkelijke hap uit een reep chocolade is dat je hier niet in hoeft te bijten.
Dit gaat over in een sterke cacaosmaak, wat fruit van de sherryvaten en uiteindelijk wat zoetere tonen van fudge die de afdronk aankondigen. Tijdens die afdronk wordt de romige smaak in je mond steeds wat minder, terwijl de zoete tonen aanwezig blijven. Zo pittig als de whisky zich introduceerde, zo zacht neemt hij afscheid.

Conclusie: Scallywag The Chocolate Edition 2023 Review

Douglas Laing heeft met Scallywag The Chocolate Edition in 2023 voor de zesde keer een whisky neergezet die niet alleen prima combineert met een bonbon, een truffel of een blokje chocolade. De whisky gedraagt zich bijna als een echt stuk chocolade met zijn bittere start en zoete, romige einde. Het is een perfecte Speyside dram voor chocoladeliefhebbers, maar stiekem ook een whisky die je moet proberen als je niet specifiek van chocolade houdt.
+ Chocolade van a tot z
+ Perfect te combineren met een chocolaatje of iets anders zoets
+ Prettig geprijsd voor een limited edition
- Gelimiteerd tot slechts 4200 flessen
Deze review is gebaseerd op een sample. Wij benaderen de reviews van samples minder uitgebreid dan een gehele fles, omdat dit voor een andere ervaring zorgt. Ga naar onze review-pagina om te zien wat we allemaal gerecenseerd hebben.

POPULAIR NIEUWS