The Singleton of Glendullan 14 Year Old The Silken Gown Review (Diageo Special Releases 2023)

Reviews
zaterdag, 21 oktober 2023 om 11:00
singleton special releases 2023
Voor de Special Releases van 2023 heeft Diageo een whiskymerk gekozen dat regelmatig voorbij komt in de reeks, maar nog nooit op 14-jarige leeftijd gebotteld is. Daarnaast heeft deze whisky ook nog een finish gekregen die het thema Spirited Xchange naar een nieuw niveau tilt. In deze The Singleton of Glendullan 14 Year Old The Silken Gown Review lees je alles over de kruising van Speyside met Frankrijk in deze zijdeachtige expressie.

Een Speyside Chardonnay?

Meesterdistilleerder Dr. Stuart Morrison heeft met zijn eerste Diageo Special Releases een paar mooie primeurs te pakken. Zo is de eerste directe botteling van Roseisle opgenomen in de reeks en is een van de oudste whisky’s van Glenkinchie aanwezig. Daarnaast heeft hij met The Singleton of Glendullan 14 Year Old de eerste whisky uit de Speyside stokerij te pakken in de reeks.
Voor deze dram is gekozen voor een finish in Franse eikenhouten vaten waar eerder Chardonnay de Bourgogne in gerijpt heeft. De drank heeft de tonen in The Singleton expressie geaccentueerd, waardoor er een zoete en rijke whisky ontstaat. Deze whisky is geschikt voor whiskyliefhebbers en voor niet-whiskydrinkers door zijn fruitige tonen en zoete invloeden van wijn.

Zien, ruiken, proeven

Land Schotland
Distilleerderij The Singleton
Soort whisky Single Malt
Kleur Licht geel
Geur Schotse tablet, geel fruit, brioche en appeltaart.
Smaak Boomgaardfruit, aromatische kruiden, romige pasteitjes en nootmuskaat.
Afdronk Rijk en fruitig
Leeftijd 14 jaar
Alcoholpercentage 55 procent ABV
Inhoud fles 70 centiliter
Prijs Rond de 130 euro
The Singleton of Glendullan 14 Year Old The Silken Gown koop je bij de betere slijterij.

Een elegante illustratie

De illustratie op het label en de koker van The Singleton of Glendullan 14 Year Old The Silken Gown is helemaal in lijn met de finish in Franse vaten verzorgd door een Franse illustrator. Pierre Mornet laat zich vooral inspireren door Art Deco en Art Nouveau en dat uit zich bij deze fles in een tekening van een dame in een speels gewaad van zijde, wapperend in de wind. Ze kijkt uit over de zee, met op de achtergrond kleine bootjes en een veraf liggende kust. Het gewaad van de dame heeft een gele kleur die doet denken aan witte wijn.
Niet heel vreemd, want de rijping in de Franse vaten van de Chardonnay wijn is wat Mornet uit wilde beelden met het gewaad. De afbeelding verraadt niet direct dat je met een hele bijzondere whisky van maar liefst 14 jaar oud te maken hebt, maar geeft wel weg dat het een elegante dram is. Daarbij geeft de illustratie weer dat je met een zachte whisky te maken hebt.
Foto: Diageo

Een whisky voor iedereen

Aroma’s van vers gras, vanille, suikerige zoetigheid, zoet boomgaardfruit zoals appels en peren komen voorbij in een romig geheel dat bijna voldoet aan een geurprofiel van een goede wijn. De houtopvoeding van de Glendullan heeft duidelijk een goede invloed gehad op de geur van deze expressie.
In de mond is het een herhaling van zetten. Denk aan tonen van vers boomgaardfruit, zoete ananas uit blik, vanille-achtige romigheid en een hele klein pepertje. Richting de middellange afdronk wordt de whisky wat droog en komt er een toon van groene appel voorbij met een karamelsmaak. Vanaf het begin tot aan het einde blijft deze whisky zoet en zacht, iets wat met een druppel water erbij alleen nog maar versterkt wordt.

Conclusie The Singleton of Glendullan 14 Year Old The Silken Gown Review

Met deze expressie in de Special Releases 2023 wordt door de meesterblender van Diageo dan ook een soort allemansvriend neergezet, al is het natuurlijk nooit mogelijk om alle whiskydrinkers te bedienen. De groep waar deze dram niet voor is, is de groep die van zout, turf en rook houdt. Maar het mooie is juist dat Diageo voor die groep andere drams in de reeks heeft zitten. Deze dram is voor de whiskyliefhebbers die van zoet, fruitig, zacht en elegant houden en ideaal voor niet-whiskydrinkers om kennis te maken met de godendrank. Als je dus nog een goed cadeau zoekt voor de komende feestdagen of gewoon voor tussendoor, dan is The Silken Gown een veilige en toch een bijzondere keuze.
+ Perfecte dram voor niet-whiskydrinkers
+ Elegant en zacht
+ Glendullan heeft een goede invloed gehad
- Niet voor liefhebbers van turf
Lees hier de reviews van de andere zeven expressies in de Diageo Special Releases 2023 reeks.

POPULAIR NIEUWS