Schotse whisky is razend populair. Er zijn al ruim 130 stokerijen en dan is de vraag: welke móét je bezoeken? Wij geven je 5 distilleerderij tips die je in 2025 bezocht moet hebben en hoe je ze zorgeloos bezoekt. Alles om jou een onvergetelijke Schotland ervaring te bezorgen.
Het is januari en dat betekent dat er een heel jaar vol whisky op iedereen wacht. Daarnaast heeft iedereen natuurlijk weer een verse lading vakantiedagen. En die kunnen erg goed ingezet worden om bijvoorbeeld distilleerderijen te bezoeken. We hebben een selectie gemaakt van distilleerderijen die liggen in de 5 Schotse whisky regio's.
We beginnen in de Schotse Lowlands. Deze whiskyregio heeft een al heel aantal distilleerderijen die de godendrank maken. Daar komt er in 2025 nog een bij, namelijk de Eden Mill Distillery in St. Andrews. De distilleerderij is er niet zomaar een.
Hij staat namelijk op een plek waar in 1655 al gedistilleerd werd met uitzicht over de Noordzee. Toen werd er gestookt door Robert Haig of Throsk. Hij werd veroordeeld omdat hij stiekem stookte op de Sabbath waardoor de stokerij verdween. Later kwam er weer een distilleerderij die uiteindelijk veranderde in een papierfabriek.
Nu, jaren later, opent Eden Mill opnieuw haar deuren en dat is bijzonder! Deze moderne distilleerderij heeft een bezoekerscentrum en jij kunt als een van de éérsten een tour boeken. Aansluitend kun je een lekkere whiskycocktail drinken, terwijl je over het whiskyverleden van deze bijzondere plek mijmert. De exacte datum is nog niet bekend gemaakt, maar houd deze pagina in de gaten.
Als je liever naar een kleine en romantische distilleerderij gaat die midden in de natuur ligt, is Royal Lochanagar een plek om te bezoeken. De distilleerderij ligt op het Abergeldie Estate, vlakbij de berg Lochanagar in de Schotse Highlands. Bovendien ligt de stokerij op een steenworp afstand van de River Dee en Balmoral Castle.
Een bezoek aan Royal Lochnagar Distillery staat garant voor een persoonlijke ervaring waarbij je de Pagoda kiln heads, een open mash tun kunt bewonderen. Verder krijgen liefhebbers natuurlijk de ketels te zien en kan er een blik geworpen worden op de vaten waarin de magie gebeurt.
Last but not least komen whiskyliefhebbers een vat godendrank van koning Charles III tegen. De koning van het Verenigd Koninkrijk heeft niet zomaar vaten whisky bij elke stokerij liggen, dus dit is een bijzondere kans.
De volgende distilleerderij die je in 2025 bezocht moet hebben is er een voor liefhebbers van Speyside whisky. We sturen je niet naar de Glenfiddich Distillery, al is dat ook een aanrader, maar naar het kleinere broertje ervan: The Balvenie.
Deze distilleerderij ligt in hartje Speyside en wordt momenteel gerund door Kelsey McKechnie, de eerste vrouwelijke malt master bij de stokerij. Er is slechts één tour bij The Balvenie te boeken en die houdt je 2,5 uur bezig.
In die tijd duik je in de geschiedenis van de Speyside whiskyregio, de geschiedenis van The Balvenie en de ambachten die de distilleerderij kent. Er is bijvoorbeeld een eigen kuiperij aanwezig. Voor whiskyliefhebbers een must als je in de buurt bent.
Onze lijst met tips voor distilleerderijen om in 2025 te bezoeken gaat door naar de volgende whiskyregio: Islay. Op het Schotse eiland ligt een heel aantal stokerijen die peated whisky maken. Denk aan Ardbeg, Laphroaig, Kilchoman en Bruichladdich. Allemaal zijn ze een bezoekje waard.
Voor deze lijst hebben we besloten om Bunnahabhain uit te lichten die al sinds 1881 in het noorden van Islay whisky maakt. Deze distilleerderij maakt namelijk peated en non-peated whisky’s, waarbij de focus doorgaans ligt op het non-peated segment.
Eigenlijk begint de magie al ver voordat de stokerij in zicht komt. Er is een klein weggetje dat over het eiland richting de whiskymaker. Als die dan na een tijdje opdoemt, heb je aan je linkerhand de kust van Islay met aan het einde van de weg een groot wit gebouw: het warenhuis waar de Islay whisky ligt te rijpen. Je ruikt de whisky al bijna als je het gebouw nadert, want binnen én buiten liggen whiskyvaten.
Er zijn twee tours die bij Bunnahabhain te geboekt kunnen worden. De een is een whiskyproeverij in het bezoekerscentrum en de andere neemt je mee het warenhuis in.
We eindigen deze lijst met tips in de laatste officiële whiskyregio van Schotland: Campbeltown. Daar waren ooit tientallen distilleerderijen en het was zelfs de whiskyhoofdstad van de wereld. Tegenwoordig is er nog maar een handjevol stokers over, waaronder Glen Scotia en Springbank Distillery (en een paar distilleerderijen in aanbouw).
De laatste tip is om eens een tour bij Springbank te doen. De stokerij is de maker van onder andere Springbank whisky, maar ook Longrow en Hazelburn whisky. Tijdens een tour ligt de focus vooral op de Springbank whisky.
Als je deze distilleerderij bezoekt ontdek je al snel dat deze klein is en dat elk hoekje in het witte gebouw een eigen functie heeft. Sommige onderdelen hebben zelfs twee functies. Zo is de malting floor voorzien van feestelijke verlichting en felle kleuren op de palen. De reden: de ruimte wordt soms gebruikt voor diners.
Verder ontdek je ook de karakteristieke elementen van de distilleerderij zoals de typische Hans-en-Grietje-oven, waarin de turf gestookt wordt en de lage vatenopslag. Het romantische karakter van Springbank zal je, net als dat van Glen Scotia en Campbeltown an sich, betoveren.
Als je de Springbank Distillery bezoekt, schuw dan de rij buiten niet en bezoek de kleine distillershop. Daar kun je namelijk naast whisky merchandise een speciale kooi vinden die telkens andere one of a kind bottelingen bevat.
De distilleerderij verkoopt deze bottelingen aan geduldige whiskyliefhebbers die graag iets unieks mee naar huis willen nemen met hun eigen naam erop. Dit betreft overigens niet alleen Springbank flessen, maar ook Longrow en Hazelburn expressies.
Hoewel Schotse stokerijen doorgaans goed te bezoeken zijn, kan het voorkomen dat de tours volgeboekt zijn of dat er een andere uitdaging de kop op steekt. Hoe kom je bijvoorbeeld bij Bunnahabhain of The Balvenie Distillery?
Daarvoor raden we Vincent van Dijk aan, ook wel bekend als The Duke in the Forest. Waarom? Deze Nederlander woont in Schotland en is een whisky connaisseur pur sang! Hij weet veel van whisky's en boekt allerlei reizen op formaat. Dat wil je toch als je naar Schotland gaat? Iemand die jou het werk uit handen neemt én ook nog eens weet waar hij het over heeft.
Samen met jou en je gezelschap maakt hij een persoonlijk reisplan voor je whiskyreis, tot in de puntjes verzorgd. De enige zorgen die je daarna nog hebt zijn of je haggis eet en welke whisky je bij de distilleerderij in je glas wil. En ook tijdens de reis helpt The Duke je graag met adviezen of bij vragen. www.thedukeintheforest.nl.
Mede mogelijk gemaakt door Duke in the Forest.