De beste whiskydeals van week 22: ken je deze 14-jarige whisky's al?

Rubrieken
woensdag, 05 juni 2024 om 15:00
highland park 14 loyalty of thewolf
Het is weer tijd voor een nieuwe versie van de beste whiskydeals, met deze week drie whisky’s die maar liefst 14 jaar hebben mogen rijpen in eikenhouten vaten. Bekende namen van standaard bottelingen die ook in de serie van de Game of Thrones hun opwachting hebben gemaakt, daarnaast ook nog eens voor aantrekkelijke prijzen.

Clynelish 14

De Clynelish 14 is een aanrader voor iedere whisky liefhebber. De dram bestaat al sinds 2002 en heeft sinddien menig prijs in de wacht heeft gesleept. Zo kreeg het in in 2014 zelfs de titel “Best Highland Single Malt”.
Dat deze distilleerderij vlakbij de Brora distilleerderij ligt, maakt het natuurlijk extra spannend want eigenlijk bestaan er twee Clynelish distilleerderijen. De huidige (gebouwd in 1967) en de oude (bestaande) hebben heel even dezelfde naam gehad.
Dit veranderd in 1969 toen de oude distilleerderij de naam “Brora” kreeg. Helaas was dit geen lang leven beschoren en sloten de deuren in 1983. Daardoor is Brora dus schaars geworden en een zeer geliefde single malt whisky vooral onder de verzamelaars.
Clynelish is qua smaakbeleving zeker niet minder en een echte verrassing met zeezout, vanille, citrus in een rijk eikenhout aroma. In de welbekende Game of Thrones series vertegenwoordigt Clynelish overigens House Tyrrell.

Oban 14

Oban is een Highland distilleerderij in een schilderachtig dorp met een geweldig mooie ligging aan de haven. Ook deze versie is onderdeel van de standaard bottelingen en maakt deel uit van de Game of Thrones serie.
Bijzonder is dat deze distilleerderij midden in de stad ligt. Dat mag een uitzondering genoemd worden want meestal is de ligging van een distilleerderij in de nabijheid van een waterbron. De stad Oban is ontstaan rondom de distilleerderij. Daarnaast kom je maar zelden onafhankelijke bottelingen van Oban tegen. Het gaat hier om een stevige Highlander met unieke subtiele rokerige tonen.

Highland Park 14 Loyalty of the Wolf

Bij de Highland Park 14 Loyalty of the Wolf whisky geniet je van zoete tonen met aroma’s van honing en marmelade die je tegemoet komen zodra je de dop van de fles draait en trekt. Dit is overigens een heel ingenieuze kurk met draaisluiting.
Op het label lees je dan “sweet & complex”. De whisky heeft minimaal 14 jaar heeft gerijpt in een combinatie van Amerikaanse witte eikenhouten vaten die eerder sherry bevatten. De nieuwe generatie flessen zijn met fraaie Keltische tekens in het glas bewerkt. Geniet van dit fraaie product afkomstig van de Orkney eilanden.

POPULAIR NIEUWS

Laatste reacties