5 gave symbolen op whiskyflessen van bekende merken uitgelegd

Rubrieken
zaterdag, 25 mei 2024 om 16:00
whisky symbolen
Het is misschien niet het eerste wat ons opvalt als je naar een fles, etiket of de verpakking van een whisky kijkt, maar wist je dat er bij een aantal merken hele oude en krachtige symbolen te vinden zijn?
Symbolen spreken de mensheid op een veel dieper niveau aan dan geschriften. Zo’n 200.000 jaar geleden ontwikkelden mensen de spraak en daarna ontdekten ze (ongeveer 70.000 jaar geleden) de visuele taal van symbolen.

De mens en symbolen

Die symbolen zijn nog steeds in gebruik en gaan alle verschillen in menselijke taal te boven. De mensheid is zich in razend tempo gaan ontwikkelen; van jagers-verzamelaars zijn we in nederzettingen gaan wonen waar we aan akkerbouw en veeteelt gingen doen.
In die periode, zo’n 4000 jaar geleden, werden vroege symbolen ontwikkeld tot een geschreven alfabet als een manier om de spraak te coderen.
Laten we nu een aantal symbolen doornemen die te vinden zijn bij verschillende whiskymerken.

Triskelion (Kilchoman)

Op de flessen van Kilchoman zien we een Keltische versie van Triskelion. Een symbool dat bestaat uit drie verbonden spiralen, dat teruggaat naar 4000 jaar geleden en in meerdere culturen voorkomt.
Triskelion wordt ook als hét symbool van de drie-eenheid gezien. Voor Kilchoman betekent dit drievoudige symbool de eenheid van gerst, water en gist waarmee ze haar whisky's creëert.

Hilton of Cadboll Stone (Glenmorangie)

Het logo dat we op alle flessen van Glenmorangie kunnen zien -zeker op Glenmorangie Signet - is ons whiskyliefhebbers niet ontgaan. Maar wat is dat eigenlijk?
Glenmorangie heeft het logo overgenomen van De Hilton of Cadboll Stone. Dit bevindt zich op het schiereiland Tarbat, zo’n 15 kilometer bij de Glenmorangie distilleerderij vandaan.
Het gaat om Piktisch beeldhouwwerk, gedateerd rond 800 na Christus. De steen heeft een aantal verschillende afbeeldingen. Het snijwerk op het onderste deel van de steen is aangenomen als het zegel: de Signet.

Clach Biorach (Balblair)

De distilleerderij van Balblair bevindt zich op een oude Piktische verzamelplaats. De Pikten verzamelden zich meer dan 3000 jaar geleden en net als de distilleerderij vandaag, werden ze bewaakt door de eenzame staande steen van Clach Biorach. Tot op de dag van vandaag staat deze steen naast de distilleerderij.
De symbolen op deze steen zouden kunnen wijzen op een grafisch schrijfsysteem, zoals de hiërogliefen. Alleen in tegenstelling tot Hilton of Cadboll Stone bij Glenmorangie, is het symbool van Clach Biorach moeilijker te begrijpen.
We zien een dubbele schijf met een zalm erboven, maar waar het voor dient is niet bekend. Dat is wel vaker het geval met Piktische stenen. Eén ding is zeker, het bevindt zich op een plek waardoor het een intrigerend en mystiek gevoel geeft.

Sea-wulf (Wolfburn)

Het Wolfburn logo is ontleend aan een tekening van Conrad Gessner, de 16e-eeuwse taalkundige en zoöloog. Sea-wulf verschijnt in zijn werk The History of Four-footed Beasts and Serpents.
In de tijd van Gessner was de wolf een veel voorkomend verschijnsel in het uiterste noorden van Schotland en aan de kust zou hij een bovennatuurlijk familielid hebben: de zeewolf. Er wordt ook gezegd dat de zeewolf geluk brengt aan iedereen die het geluk heeft hem te zien.

De passer (Compass Box)

Op de flessen en verpakkingen van Compass Box zien we altijd een passer. Een passer als symbool staat voor de geest en is het symbool voor het openstellen van een gedachte en het meten van iemands grenzen.
Het is een krachtig symbool dat John Glaser, oprichter van Compass Box, heeft geholpen in zijn werk tot het creëren van hele mooie en bijzondere blenden malt whisky’s.
Tot dusver een aantal symbolen dat te vinden is de flessen whisky waar we vandaag de dag van mogen genieten.
Heb jij zelf nog mooie voorbeelden en een uitleg? Deel het vooral hieronder in de reacties.

POPULAIR NIEUWS

Laatste reacties