Distilleerderij Donderdag: Tipsy Tribe maakt whisky voor bij bier

Rubrieken
donderdag, 28 september 2023 om 15:00
tipsy tribe 2
COVID was niet voor iedereen even makkelijk. De pandemie heeft zelfs voor flink wat ellende gezorgd. Deze week in Distilleerderij Donderdag vertellen wij je over twee mensen die de pandemie hebben gebruikt om juist hun droom te realiseren. Tipsy Tribe in België is namelijk tijdens de corona-crisis begonnen en heeft nu een bijzondere whisky in wording in het vat zitten.

Een begin vanuit passie

Deze week in Distilleerderij Donderdag gaan we richting Brussel in België. In de Belgische hoofdstad ligt namelijk een distilleerderij die een bijzonder verhaal met zich meedraagt. Het begint allemaal met een man uit Nevada en een vrouw uit Ankara: Daniel en Aylin Fastenau. Zij zijn allebei consultants die een passie voor dranken zoals bier hebben.
Die passie is bij Daniel iets sneller gegroeid dan bij zijn vrouw. Als zij op een gegeven moment in Turkije is om familie te bezoeken, volgt hij 'stiekem' een cursus brouwen. Hij wordt smoorverliefd en koopt allerlei apparatuur om te gaan brouwen. Om een lang verhaal kort te houden, is hierna het avontuur rondom het maken van eigen bier begonnen voor het stel.
De naam die ze voor hun thuisbrouwerij hanteren is Tipsy Brewery. Er wordt aanvankelijk alleen bier gebrouwen, maar al snel krijgt het duo grotere doelen, namelijk het maken van andere dranken. Er wordt aan een business plan gewerkt om de stokerij die op dat moment thuis gerund wordt naar een nieuwe locatie te brengen.

Van opslagplaats tot ‘kerk’ tot geboorteplaats van de godendrank

Die wordt gevonden in een bijzonder pand in Koekelberg, Brussel. Deze locatie heeft een ontzettend lange geschiedenis die teruggaat naar 1909. Aanvankelijk is het pand in deze periode een opslagplaats, waarbij verschillende bedrijven hun spullen kunnen opslaan.
Later vestigt een evangelische groep zich in het pand. Deze groep maakt het historische pand tot een thuis en een plaats om te bidden. De plek verandert hiermee in een soort kerk, maar niet voor lang. Na een aantal incidenten besluit de groep gelovigen te vertrekken. Het schijnt dat er hierna nog een compleet andere groep in het pand vestigt. Deze mensen houden zich ook met hogere sferen bezig, maar dan in een plantaardige vorm: een wietplantage.
Tijdens hun verblijf gaat er alleen iets gruwelijk mis. Er breekt brand uit in het gebouw, waardoor een groot deel in vlammen opgaat, inclusief een gedeelte van het dak. Het pand is daarna lange tijd leeg, totdat Tipsy Brewery zijn oog op de locatie laat vallen in 2021.

COVID als een kans benutten

De COVID-pandemie is op dat moment in volle gang en er is sprake van avondklokken, prikken, mondkapjes en anderhalve meter afstand. De eigenaren van Tipsy Brewery laten zich hier niet door weerhouden en grijpen hun kans.
Gedurende de pandemie wordt het gebouw gekocht, ondanks de vreselijke staat waarin het verkeert. Het is ook het moment dat er een knoop doorgehakt wordt en het duo hun banen in de consulting opzegt. De naam Tipsy Brewery wordt omgedoopt tot Tipsy Tribe en het historische pand wordt omgebouwd tot een Brewstillery: een brouwerij en een distilleerderij ineen.

Hard werken aan een duurzame droom die Tipsy Tribe heet

Dat er met hard werken veel bereikt kan worden, wordt in de jaren erna door de Fastenaus bewezen. Ze besluiten dat ze alles in eigen hand houden, ondanks dat op dat moment nog niet alle kennis in huis is. Er wordt hard gewerkt om bier te brouwen met eigen middelen en niets uit te besteden. Dat betekent enerzijds dat er met veel vallen en opstaan geleerd is hoe het brouwen en het distilleren precies werkt, maar dat nu uiteindelijk de gehele productie succesvol door het duo gedaan wordt.
Daarbij wordt alles op een duurzame manier gemaakt. Zo is er gekozen om op verschillende manieren de ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden. Er zijn bijvoorbeeld zonnepanelen aanwezig en er wordt met een lokale boer gewerkt die het gebruikte graan van de brouwerij als compost gebruikt.
Tipsy Tribe heeft nu al verschillende unieke bieren in zijn collectie, van Koekelbeer, een Pale Ale, tot Kicho, een Japanse IPA. Daarnaast is er een Tipsy Tribe Vodka uitgekomen en zijn er verschillende distillaten zoals een Brusselse gin onderweg.

Brusselse whisky moet perfect met bier samengaan

Een Tipsy Tribe whisky is inmiddels ook in de maak. Zoals met alle andere producten van Tipsy Tribe het geval is, wordt ook voor de whisky alles zelf geregeld. Zo is er maïs, gemoute gerst en gemoute tarwe geregeld en daar is zelf spirit mee gemaakt. De drank is in maart van dit jaar het vat in gegaan.
Het duurt dus nog wel even voordat deze klaar is voor de fles. Een naam voor dit godendrankje is er ook nog niet, maar daarover is al één ding duidelijk: het moet een knipoog naar Brussel zijn, de plek waar Tipsy Tribe zich gevestigd heeft. Dat is namelijk met alle producten van Tipsy Tribe het geval.
Over de drank zelf is ook al een leuk detail onthuld. De Amerikaanse eigenaar is het namelijk gewend dat er whisky gedronken wordt in combinatie met bier. Hij wil dan ook een whisky brouwen die perfect bij een biertje past.
Terwijl de whisky rustig ligt te rijpen is het mogelijk om de distilleerderij en brouwerij te bezoeken in Brussel. Dat kan met een tour en tasting of simpelweg een bezoek aan de locatie. Ook kun je bij Tipsy Tribe terecht om een workshop brouwen te volgen. Meer informatie hierover vind je op de website van de brewstillery terug.