Scotch Malt Whisky Society Pause for Garbanzo Review

Scotch Malt Whisky Society Pause for Garbanzo Review

De Scotch Malt Whisky Society (SMWS) is dit jaar 40 jaar oud geworden. Reden genoeg voor een feestje van de whiskyvereniging. Wat voor feestje zou het zijn zonder een feestelijke whisky? Speciaal voor de verjaardag hebben SMWS-leden vaten gekozen, waaronder een 15-jaar oude expressie. In deze SMWS Pause for Garbanzo Review lees je hoe deze whisky zoet en pittig combineert.

Over kikkererwten, whisky en een feestje

‘In Celebration’ schittert er op het label van de fles Pause for Garbanzo whisky van The Scotch Malt Whisky Society. Een whisky die zijn naam aan kikkererwten (garbanzo bonen) ontleent. De botteling is speciaal gemaakt als Member Cask Selection voor de viering van het veertigjarige bestaan van ’s werelds grootste whiskyvereniging.

SMWS-lid Lancelot Seghers selecteerde voor de Benelux een vat met daarin een 15-jarige expressie uit een second fill ex-Trinidad rum vat en daarmee zijn we behoorlijk verwend. Voor Zweden kwam er bijvoorbeeld een 14-jarige whisky, voor Duitsland een 13 jaar oude whisky en voor Australië een 12 jaar oude botteling.

Zien, ruiken, proeven

Land Schotland
Distilleerderij Onbekend*
Soort whisky Single Malt whisky
Kleur Licht goudkleurig
Geur Tropisch en zoet
Smaak Tonen van rum punch, bananenschnapps en wilde aardbeien
Afdronk Middellang met kruidige tonen van foelie en chilli
Leeftijd 15 jaar oud
Alcoholpercentage 57,3 procent ABV
Inhoud fles 70 centiliter
Prijs 114 euro

* SMWS maakt bij zijn bottelingen de distilleerderij nooit bekend. In plaats daarvan wordt deze met een nummer aangetoond, in dit geval 9.

smws pause for garbanzo

Een bekende fles

The Scotch Malt Whisky Society whisky’s hebben al jaren dezelfde fles, uitzonderingen daar gelaten. Over het algemeen is dat een slanke, groene fles met een redelijk lange hals. Naast het bekende SMWS-logo (op de fles en op de kurk) is er, zoals bij de gemiddelde whisky het geval is, bij elke botteling een label te vinden waarop je meer informatie over de whisky vindt.

In dit geval vind je op het label in goudkleurige letters ‘In Celebration’ en de naam van de expressie: Pause for Garbanzo. Ook is de code voor de botteling op het label aanwezig. De society cask voor deze whisky is 9.279. De exacte distilleerderij wordt niet gegeven door Scotch Malt Whisky Society, maar deze zou uit de code af te leiden zijn. Wat wel duidelijk is, is dat de whisky uit de Speyside regio komt. Daarnaast geeft het label aan dat de botteling een fles uit een oplage van slechts 210 flessen is en de age statement van de Pause for Garbanzo whisky: 15 jaar.

Aanlokkelijk zoet met een pittige finish

Zodra je de Scotch Malt Whisky Society whisky opentrekt komt er een aanlokkelijke, zoete geur uit de fles. Het is er een die je niet vaak ruikt bij een whisky. De geur van verse en sappige aardbeien ontsnapt direct uit de fles om kennis met je te maken. Eenmaal in het glas onthult de romige vloeistof aroma’s van vanille, toffee en banaan die de aardbei aanvullen.

Met een druppel water erbij opent de vloeistof van 57,3 procent ABV zich wat meer. Het al zoete karakter wordt dan alleen maar zoeter. Op de tong gedraagt de whisky zich minstens net zo zoet in het begin. De fruitige smaken van de ex-Trinidad rumvaten zullen vooral bij de liefhebbers van zoet in de smaak vallen.

Wat betreft rook is er geen spoor te bekennen in de Pause for Garbanzo whisky, maar er is wel een andere prikkel aanwezig in de drank. Naarmate de drank langer op je tong ligt onthullen zich naast de zoete tonen, namelijk vrij snel wat hints nootmuskaat en iets wat je alleen maar kunt omschrijven als het gevoel dat je net aan een chilipeper gelikt hebt. Dat gevoel geeft een milde brandende sensatie in je mond, maar niet een die vervelend wordt.

Waar je met een druppel water het zoete karakter van de whisky in de neus versterkt, zorg je daarmee ook dat de zoete tonen van de drank meer naar voren komen op de tong. In tegenstelling tot bij het eten van chilipepers, helpt een druppel water bij deze whisky ook om het pittige element wat te verzachten. Zodra je de whisky aangelengd hebt met wat water, is hij in de afdronk een stuk milder. Daarmee is de drank ineens een stuk toegankelijker geworden voor de zoetekauwen onder de whiskyliefhebbers.

Conclusie: Scotch Malt Whisky Society Pause for Garbanzo Review

Pauze for Garbanzo is een van de vele bottelingen die SMWS ter ere van zijn verjaardag uitgebracht heeft. Het is een mooi voorbeeld van de interactie met de leden die mede verantwoordelijk voor de whisky zijn en meteen een ideaal voorbeeld van de experimentele hoek die de whiskyvereniging alles behalve schuwt.

De prijs van 114 euro is geen malse, maar dan heb je wel een unieke whisky met smaken die niet vaak voorbij komen. Liefhebbers van rook of turf moeten hun heil alleen in een andere SMWS-botteling zoeken. Dit is er echt een voor de zoetekauwen (die ook tegen een beetje een pittig smaakje kunnen).

+ Heerlijk zoet en aanlokkelijk

+ Een pittige verrassing aan het einde

+ Combineert een paar unieke smaken met elkaar

- Niet voor liefhebbers van rook of turf

- even in de buidel tasten

Lees meer over:
Scotch Malt Whisky Society

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties