Deze Balblair is de nieuwe telg in de core range van het merk

Nieuws
door Monkey
donderdag, 28 september 2023 om 13:00
balblair 21yo
Er is een nieuwe whisky in aantocht uit de Highlands. Balblair heeft namelijk een nieuwe expressie aangekondigd die het kernassortiment aanvult. Het betreft met een leeftijd van 21 jaar de op een na oudste whisky in de reeks van Balblair. De enige whisky die ouder is, is de Balblair 25 Years Old whisky.
Voor Balblair 21 Years Old heeft de distilleerderij met de hand een aantal Amerikaanse eiken ex-bourbon vaten geselecteerd, waarin de spirit 15 jaar gerijpt heeft. Vervolgens is de drank nog zes jaar in Spaanse eikenhouten Oloroso sherry butts gegaan.
John MacDonald, distillerymanager bij Balblair, vertelt dat het proces van de rijping van deze whisky zorgvuldig gevolgd is. De laatste fase van rijping heeft ervoor gezorgd dat de drank een gouden amberkleurige tint kreeg die gepaard gaat met kruidige en fruitige smaken. ‘Het is het hoogtepunt van onze toewijding aan vakmanschap en de tijdloze kunst van het whisky maken’, aldus MacDonald.

Wat is de Balblair 21 Years Old whisky?

De Balblair whisky kwam al eerder op ons pad. Onlangs woonde Hessel een Balblair whiskydiner bij, georganiseerd door De Monnik Dranken bij Hielander in Alkmaar. Tijdens dit diner kwam er al een whisky voorbij die top secret was. Dat was de nieuwe aanwinst van het merk, de Balblair 21 Years Old. Hessel omschrijft de whisky in zijn verslag van de avond als een ‘complexe, ietwat droge dram vol karakter’.
Dit zijn de officiële tasting notes van Balblair:
Neus: Ananas en abrikoos vermengd met kaneel en nootmuskaat, gevolgd door toffee, appels en honing.
Smaak: Tropische smaken van mango en ananas met kruisnagel en gember.
Afdronk: lang en aanhoudend met tonen van donkere chocolade en fruit.
Balblair 21 Years Old heeft een ABV van 46% en komt in een beperkte oplage uit. De whisky is vanaf 29 september tijdelijk exclusief via The Whisky Exchange te koop. Daarna komt de expressie in oktober wereldwijd uit. De prijskaart van een fles is ongeveer 300 pond (omgerekend ongeveer 345 euro).
Foto: Balblair

POPULAIR NIEUWS

Laatste reacties