Distilleerderij Donderdag: Villa de Varda

Rubrieken
door Monkey
donderdag, 18 januari 2024 om 15:00
villa de varda1
Het is weer tijd voor een nieuwe Distilleerderij Donderdag en deze week reizen we af naar een ontzettend mooi gebied in Italië. Bij Villa de Varda wordt namelijk whisky gestookt die een bijzondere link met ons land heeft.
Aan de voet van de Dolomieten gaat het berglandschap langzaam over naar een mediterraan landschap. Op die plek ligt de regio Trentino, waar niet alleen geweldige vakantiebestemmingen liggen, maar waar ook al honderden jaren allerlei drank gestookt wordt in een klein dorpje genaamd Mezzolombaro.
Voor de oorsprong van het Italiaanse levenswater uit deze distilleerderij gaan we enkele eeuwen terug. In het begin van de 16e eeuw begint de Dolzan familie op de vele landerijen die gebruikt worden als wijngaard. Dagelijks wordt er met veel liefde gezorgd voor de duizenden druivenbomen die er groeien.
De wijnstokken geven ontzettend genereus. Er zijn veel verschillende soorten druiven die stuk voor stuk van hoge kwaliteit zijn. De bomen zorgen niet alleen voor lekkere frisse vruchten, maar ook voor de mogelijkheid om een tweetal belangrijke producten te maken: wijn en grappa. In de wijnkelders die de familie bezit, worden de druiven gefermenteerd en uiteindelijk omgezet in de grappa of wijn.
De alcoholische drank van Villa de Varda is ontzettend populair en de familie geniet van flink wat aanzien. In 1678 benoemt Leopold de Eerste, op dat moment de keizer van Oostenrijk, Bohemen en Hongarije, Giovanni Battista de Varda tot nobelman.

Een vier stappen plan

We maken een stap in de tijd, naar de 18e eeuw. In die periode begint Romedio Dolzan met research en training in de kunst van het distilleren. Hij ontwikkelt een eigen manier om verschillende dranken te stoken. Het proces dat hij erop nahoudt bestaat uit vier stappen. De druiven van een enkele wijnstok met de beste druiven worden daarbij in de wijnmakerij omgezet tot pulp die met uiterste zorg geperst wordt, om vervolgens gefermenteerd te worden.
Daarna wordt het geheel in koperen distilleerketels gedaan, waar in een langzaam proces alle vluchtige componenten verdampen. Doordat dit gecontroleerd gebeurt, blijven de kenmerken van de wijnstokken behouden. De volgende stap volgt na het distilleren en heet ‘rust’. Gedurende zes maanden gaat de drank in vaten om daarna gehydrateerd te worden met water uit de Dolomieten. Uiteindelijk volgt er nog een rijping in houten vaten die speciaal voor Villa de Varda gemaakt zijn.
Het is een traditioneel plan dat tot op de dag van vandaag nog steeds gebruikt wordt door de distilleerderij. De kneepjes van het vak en de methodes die gebruikt worden om de dranken te stoken, worden van generatie op generatie doorgegeven en inmiddels is het de beurt aan de zesde generatie.
Onder leiding van Luigi Dolzan, zijn vrouw Clara en zijn zoons Michele en Mauro, is het traditionele stoken verrijkt met het gebruik van nieuwe technologieën. De vier stappen worden nog steeds gebruikt en de kwaliteit wordt met uiterste zorg bewaakt. Wat betreft de houten vaten worden er nog steeds speciale vaten gebruikt van hoogwaardig sparren-, eiken-, acacia- en kersenhout.
Terwijl het betoverende Trentino door veel toeristen bezocht wordt, wordt er dagelijks met passie gewerkt in de stokerij door de familie. De sterke band met de omgeving kan dan ook dagelijks geproefd worden op verschillende plekken in de omgeving. En dat zorgt uiteindelijk voor een bijzondere ontmoeting.

De komst van bergwhisky

Ronald Zwartepoorte, Keeper of the Quaich en eigenaar van Whisky Passion, brengt namelijk regelmatig tijd door in Trentino Alto Adige. Uiteindelijk ontdekt hij Villa de Varda en komt hij in aanraking met de Dolzan familie.
Zwartepoorte ziet bij een bezoek aan de distilleerderij direct de unieke mogelijkheden die de stokerij heeft. Er is toegang tot bergbronnen uit de Dolomieten voor vers en zuiver water, er zijn verschillende granen die op hoogte verbouwd worden en er is meer dan een eeuw ervaring aan boord met het proces van distilleren.
Het resultaat is dat de distilleerderij er uiteindelijk een nieuw product bij heeft: whisky. De naam voor het levenselixir uit Trentino is InQuota. Vrij vertaald uit het Italiaans betekent dit ‘op grote hoogte’. De naam wijst op de ligging van de distilleerderij in de bergen.
Op dit moment zijn er vier verschillende single malt expressies te vinden van InQuota whisky. Zo is er bijvoorbeeld een roggewhisky die aroma’s van rozen met fruittonen combineert en een Dolomiti Spruce Cask Finish, die in de neus houttonen geeft met gedroogd fruit en vers brood. Op de tong is de whisky soepel met tonen van balsamico en hints van hars.
villa de varda inquota whiskys

Een bezoek meer dan waard

Mocht je ooit in de buurt van Trentino komen dan is het overigens absoluut waard om eens bij de Villa de Varda distilleerderij langs te gaan. Er worden verschillende tours georganiseerd in de Italiaanse stokerij, waarbij je het warenhuis te zien krijgt en ondergedompeld wordt in de rijke geschiedenis van de familie, de omgeving en de producten. Afhankelijk van de tour die je boekt, krijg je er ook een glaasje grappa en een hapje eten bij.
Last but not least is er ook een museum te vinden bij de stokerij. Ook hier word je meegevoerd naar de verschillende momenten in de historie van Trentino en de De Varda familie. Je krijgt er te zien wat er ooit allemaal gebruikt werd om de landerijen te bewerken en natuurlijk om de wijnen en andere dranken te maken. Wat denk je van een pot still uit de 15e eeuw?
Foto's: Villa de Varda Distillery.

Meer uit je whisky passie halen?

Ben jij dol op whisky? Deze tips helpen je om je hobby naar een volgend niveau te tillen:

  • Regelmatig vind je mooie travel exclusives bij Topdrinks.
  • Ook Gall heeft regelmatig mooie whisky’s in de aanbieding.
  • Zoek je een leuk hotel tijdens een festival? Kijk dan eens bij Booking.com.
  • De mooiste Glencairn producten vind je bij bol.
  • Lezen over whisky? Bij bol vind je allerlei whiskyboeken.
  • Een unieke whiskyquiz of keycord zijn nooit verkeerd.
  • POPULAIR NIEUWS