Waar komt de naam van de whisky The Dalmore King Alexander III vandaan?

Rubrieken
maandag, 15 juli 2024 om 15:00
dalmore king alexander iii travel retail
Waar komt de naam van The Dalmore King Alexander III vandaan? We leggen het je uit in deze Whisky Names Explained
Op iedere fles van The Dalmore prijkt het 12 puntige gewei van een hert waarvan de oorsprong teruggaat naar 1263. Het hoofd van de clan Mackenzie, Colin van Kintail, heeft namelijk het leven van Koning Alexander III gered toen hij werd aangevallen door een woedend hert.
Van Kintail heeft als koninklijke erfenis dit 12 puntige gewei als embleem geschonken gekregen.

Wat heeft dit met whisky te maken?

Toen in 1839 de Dalmore distilleerderij opgericht werd door de avonturier Alexander Matheson was het zijn streven om een uitzonderlijke single malt whisky te maken.
In 1867 namen afstammelingen van Clan Mackenzie de leiding over de distilleerderij en hun eerste grote wijziging was door iedere fles Dalmore te versieren met het 12 puntige gewei embleem, een garantie voor ongeëvenaarde kwaliteit.
Sindsdien zijn de hertenkop met het 12 puntige gewei en Dalmore whisky onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Zes speciale vaten

De King Alexander expressie is een vlaggenschip van de Dalmore distilleerderij en combineert maar liefst 6 speciaal geselecteerde vaten. Naast ex-bourbon, madeira, marsala, port en cabernet sauvignon heeft The Dalmore een exclusieve overeenkomst met Bodega Gonzalez Byass.
Het zesde vat is een Matusalem oloroso sherryvat. Deze combinatie van vaten met het exclusieve Matusalem vat maakt de Dalmore King Alexander III tot een oppermachtige whisky. Deze expressie wordt regelmatig in kleine batches op de markt gebracht, waardoor er dus verschillende versies van de Dalmore King Alexander III bestaan.

Richard Paterson

De charmante master distilleerder Richard Paterson is sinds 1970 verbonden aan Whyte & Mackay gevestigd in Glasgow. Hij is het boegbeeld van onder andere de Dalmore distilleerderij en selecteert elk sherryvat persoonlijk. Whyte & Mackay brengt overigens ook een in Schotland zeer goed verkochte blend onder haar eigen label uit. Naast Dalmore bezit zij ook Fettercairn, Tamnavulin en Jura.
Er wordt beweerd dat Dalmore dé grootste voorraad van (zeer) oude vaten met whisky heeft. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Dalmore tot de topwhisky’s van de wereld behoort naast The Macallan, Springbank, Glenfarclas en andere toppers.
De wereld rond in 80 glazen Image
De wereld rond in 80 glazen
EUR25.529.99
Op voorraad
Koop op bol.

POPULAIR NIEUWS