Deze 49-jarige single malt whisky gaat weg voor meer dan een ton

Nieuws
dinsdag, 04 juni 2024 om 16:00
the dalmore luminary
Tijdens een veiling van Sotheby is er een Schotse godendrank voor flink wat geld verkocht. Hoeveel? 117.400 Amerikaanse dollars werd er neergelegd voor een 49-jarige Dalmore whisky.
Het gaat om de Dalmore Luminary No. 2 The Rare, waarvan de naam al aangeeft dat het een zeldzaam item is. De whisky is uitgebracht in samenwerking met het Schotse designmuseum V&A Dundee. Van de 49-jarige whisky zijn slechts drie exemplaren uitgebracht.

Een traktatie voor het oog

Hoewel de drank zelf ‘gewoon’ whisky is, springt het design meteen in het oog. De whisky zit namelijk in een barnstenen sculptuur dat gemaakt is door Melodie Leung van Hadid Architects.
Steven Pearson, chief marketing officer van Whyte & Mackay, zegt er het volgende over:
‘Het was een lust voor het oog om te zien hoe de meester-whiskymakers van The Dalmore, Gregg Glass en Richard Paterson OBE, samenwerkten met de ongelooflijk getalenteerde Melodie Leung. Het was opmerkelijk om de ontwikkeling van een whisky door de ogen van een architect te zien en het beeldhouwwerk vorm te zien krijgen, met de invloeden van Gregg en Richard erin verwerkt.’

Wat weten we over de whisky?

De Luminary No.2 The Rare heeft gerijpt in ex-bourbon Amerikaanse witte eikenvaten en heeft een finish gehad in mix van Port Colhieta 1963, Apostoles Sherry, geselecteerde Bourbon en hybride vaten. Een combinatie die je normaal niet tegenkomt. Het levenswater heeft een alcoholpercentage van 40,6 procent.
De opbrengst van de whisky gaat overigens geheel naar het Schotse designmuseum V&A museum.

Whisky als kunst?

Het gebeurt vaker dat whisky's er uitzien als complete kunstwerken. Zo kwam vorig jaar Bowmore met Arc-52 op de markt, die ongeveer hetzelfde waard is. Ook deze whisky is qua design om door een ringetje te halen.
Wie wat minder geld heeft, maar wel rond de 100 euro kan terecht bij deze The Dalmore whisky. The Cigar Malt doet het goed bij whisky connaisseurs.
Cliff Vintage Single Malt Platina - Whiskey inspired perfume - Herenparfum Image
Cliff Vintage Single Malt Platina - Whiskey inspired perfume - Herenparfum
EUR74.95
Op voorraad
Koop op bol.
Foto: The Dalmore

POPULAIR NIEUWS

Laatste reacties