We kunnen nog allemaal terugblikken dromen op Whisky Festival Noord Nederland afgelopen week. Eline van de redactie was aanwezig bij het openingsdiner en dit is haar verslag van de avond.
Zoals al jaren trapte het Whiskyfestival Noord Nederland de festiviteiten al op donderdagavond af met het compleet uitverkochte whisky diner in restaurant Blumé. Hier wordt ieder jaar een prachtig diner geserveerd, bestaande uit meerdere kleine gerechten. Deze kleine gerechten zijn speciaal door de chef bedacht om perfect aan te sluiten bij de whisky’s die de gasten bij de gerechten krijgen.
Deze whisky’s worden ieder jaar door een andere importeur, bottelaar of distilleerderij gesponsord. Dit jaar mochten we genieten van een selectie whisky’s geproduceerd door de Thy distillery. Deze whisky's zijn in Nederland verkrijgbaar via Hogshead Import.
Bij binnenkomst van hotel Blumé begon de sfeer meteen goed. Veel whiskyliefhebbers zien elkaar hier ieder jaar weer en er werd hartelijk gegroet en bijgepraat. Dit konden we doen onder het genot van een highball cocktail. In deze highball zat een new make spirit. Met nog wat meer jaren in een vat zou dit veranderen in Bøg, de whisky die Thy maakt van malt gerookt met beukenhout.
Maar zelfs zonder die jaren vatrijping under the belt was dit al een beest van een spirit. Het zorgde voor een heerlijke warme, maar toch ook pittige highball die iedereen goed naar binnen ging. Terwijl hiervan genoten werd, controleerden de organisatoren of alle gasten binnen waren en kwam al snel het nieuws dat we plaats mochten nemen.
Het diner wordt ieder jaar in twee naast elkaar gelegen zalen gehouden. Daarom waren er ook twee sprekers aanwezig om de whisky’s toe te lichten. Andreas Poulson, de co-founder van Thy Whisky Distiller, en Toon van Rooij, de eigenaar van Hogshead Import, namen deze taak op zich. Na hun woorden mocht de chef wat zeggen. De tweede whisky vond zijn weg naar onze glazen door de vriendelijke bediening en zodra deze taak erop zat, begon de toelichting. Wat hadden we nou eigenlijk in ons glas?
De eerste 'echte' whisky van de avond was de Thy Caramel Malt. Voor deze whisky is gebruikgemaakt van onder andere karamelmout en op beukenhout gerookte mout. Ook heeft deze whisky op sherry-vaten gelegen. Een explosie van smaak dus, en een gedurfd begin van de avond.
De chef combineerde dit met een paté van onder andere lever, gecombineerd met kweepeer en gekarameliseerde ui. Voor de vegetariërs was er een avocadosalade met een zoet-pittige saus en een aardappel crisp die mooi samenspeelde met de zoete tonen in de whisky. Dus ook als niet-vleeseter kon je prima meedoen, want er was steeds een hoogwaardig en weldoordacht alternatief!
Na die sterke start blijven we in de sterke smaken met de Thy Bøg. Hoe konden we deze op beukenhout gerookte mout-whisky aan ons voorbij laten gaan? Door de chef van Blumé werd dit gecombineerd met zeevruchten en lavas in een ontkleurde tomatensaus. De heerlijk warme, rokerige tonen van de Bøg gingen goed samen met dit gerecht en zowel de borden als de glazen waren alweer veel te snel leeg.
In ons glas zat Thy Single Malt, haar signature single malt whisky die gerijpt is op bourbon en sherry-vaten (een vaak voorkomende vat-soort voor deze Deense distilleerderij). Er is zowel gebruikgemaakt van PX als Oloroso bij de sherry-vaten.
Een mooie, warme whisky die licht en fruitig blijft op de tong. De gerst voor deze whisky, net als die van hun andere whisky’s, komt van Thy's eigen land, iets wat deze Single Malt een mooie weerspiegeling maakt van het karakter de distilleerderij. Dit werd gecombineerd met een ravioli van kimchi met gember en wortel… en wat een combinatie! De fruitige warme whisky en de zoete pittige tonen droegen elkaar perfect, een waar compliment aan de distilleerderij en de chef van Blumé.
Tijd alweer voor de volgende whisky van Thy, die voor deze schrijver de favoriet van de avond was. De Spelt-Rye is een whisky die goed past bij het single estate-idee van Thy aangezien wisselbouw, of op het Deens sædskifte, belangrijk is voor gezonde grond. Kruidig, scherp, maar toch met een randje zachte bloemigheid en zachtheid, misschien van de hiervoor gebruikte verse Amerikaanse eiken-vaten. Dit werd gecombineerd met een visgerecht van kabeljauw en gerookte paling in een saus van rogge, geïnspireerd door een van de granen die gebruikt is voor deze heerlijke whisky.
Nog één whisky en een gerechtje… voordat we met het dessert beginnen. Dacht je dat het al voorbij was? Zeker niet, want hierna kregen we nog twee heerlijke whisky’s met wat lekkers. Maar nu eerst, iets heel speciaals. Voor het whiskydiner had Thy iets bijzonders meegenomen, namelijk een botteling bestaande uit slechts twee vaten. De Thy 470+471.
Deze single malt whisky heeft 4 jaar doorgebracht op een Oloroso octave en quarter cask, met als vatnummers 470 en 471. Door ook hier weer gebruik te hebben gemaakt van een combinatie van op beukenhout gerookte mout en sherry-vaten was de smaak van de whisky warm, met tonen van bruine suiker en een bijna aards hintje. Dit ging goed samen met het gerecht van Nederlandse polderkip, trompette de la mort, cêpes en portobello.
We zaten al goed vol, maar voor toetje hebben we altijd ruimte. Een brood-en-boter pudding met sabayon, koffie en Guinness-ijs. Bomvol zoete, bijna vettige smaken dus. Wat voor whisky kun je daar het beste naast zetten? Een mooie sherry-whisky. En we weten nu dat Thy Distillery van sherry-vaten houdt!
Dat komt zeker naar voren met de whisky die we in ons glas kregen, de Thy PX & Oloroso. De vettige sabayon en het olie-achtige mondgevoel van de whisky gingen hand in hand, met de fruitige smaak van de whisky die je kon terugvinden in de rozijnen in de broodpudding. De lichte tonen van kruidigheid speelde mooi in op het koffie-ijs. Voor de sherry-liefhebber is deze whisky zeker een aanrader!
Het einde is dan toch echt in zicht, wanneer de chocoladetruffels op tafel komen en onze glazen voor de laatste keer gevuld worden met levenswater. De Heritage Barley, of de Imperial 2019, is een whisky van Thy met een mooi verhaal. Granen worden door de jaren heen steeds verder veredeld en soms blijft een soort gerst achter in de vergetelheid.
Voor deze whisky is er zo’n gerst gebruikt. Het was al bijna honderd jaar geleden dat de Imperial Barley voor het laatst groots op de velden in Denemarken werd gespot, maar voor deze whisky heeft Thy het teruggebracht naar het land. Alle gerst in de fles komt van een stuk land en zoals bij alles wat Thy produceert gebeurde het hele proces in-house.
Een echte vintage dus, want om precies dezelfde whisky nogmaals te produceren is zo goed als onmogelijk. De smaak van mout en gerst is mooi vooraan in deze whisky, gedragen door hinten van citrus. Heel typerend voor dit type gerst, laat deze schrijver zich vertellen.
De vat-keuze is bij deze whisky gevallen op een mix van oloroso en bourbonvaten, wat de spirit ten goede komt. Vanille en bessenjam maken het smaakplaatje van de whisky compleet en wat gaat het goed naar binnen samen met de mooie chocoladetruffels van Blumé.
En terwijl deze schrijfster nog heerlijk zat te borrelen met de organisatie en informatie won over de whisky’s, begonnen de gasten langzaamaan hun dank uit te spreken voor de geweldige avond en huiswaarts te gaan. Want dat was het zeker, een geweldige avond met geweldige whisky. Een proeverij van prachtige gerechten en nog mooiere whisky’s. Blumé en Thy, chapeau!
Op deze pagina zie je meer van onze sfeerverslagen.
We hebben als experiment tijdelijk al onze Google advertenties uitgezet om jullie de beste ervaring te geven.
Dat betekent helaas wel dat we inkomsten missen die belangrijk zijn om aan de site te kunnen blijven werken.
Het helpt ons enorm als je whisky-merchandise bij ons zou kopen.
Win-win? 😊