Ooit heersten de zoete dampen van suikerbiet er, maar tegenwoordig komt eens per jaar de geur van whisky voorbij in De Suiker in Groningen. Talloze whiskyliefhebbers komen naar de locatie om iets lekkers te proeven.
Meer dan 30 standhouders zijn afgereisd naar het whiskyfestival in Groningen met hun assortiment aan whisky. Het levenswater komt uit alle hoeken van de wereld van Schotland, Ierland en Japan tot aan de Verenigde Staten. Voor iedereen is er wat te proeven in de oude suikerfabriek.
De Schotse distilleerderijen zijn sterk vertegenwoordigd op de festivalvloer. Hoewel het festival ruim 900 kilometer van de Ardbeg Distillery vandaan is, kunnen bijvoorbeeld de whisky’s van deze Islay stokerij en die van Glenmorangie in Groningen geproefd worden.
Bij de stand van Diageo is Herman van der Meij te vinden. Hij schenkt The Singleton of Dufftown en de nieuwe Johnnie Walker Black Ruby. Bovendien verleidt hij mensen mee te doen met zijn proefexperiment, waar hij in onze Whisky Weekend Show alles over vertelt.
Vanuit Ierland zijn onder andere Limavady, Clonakilty en Teeling whiskey te proeven. Andere standhouders hebben whiskymerken als Nikka, Chichibu, Indri en Kavalan op tafel gezet.
En niet alleen de distilleerderijen zelf hebben whisky bij zich. Ook onafhankelijke bottelaars verwennen de zintuigen vandaag. Perfect Dram, Whisky Import Nederland, Hogshead Imports en Whisky Dudes hebben de meest uiteenlopende whisky’s bij zich.
Bij de stand van Compass Box spreken we drie dames aan. Mirjam (41), Nynke (41) en Marieke (44) zijn er voor de achtste keer aanwezig. Het zijn oud-collega’s voor wie het festival iets bijzonders is.
De dames gebruiken het festival als een mooie dag om elk jaar weer bij elkaar te komen. Ze komen al samen naar het festival sinds het in de A-Kerk georganiseerd werd.
‘Het is voor ons een soort reünie. En het is juist leuk om nieuwe dingen te proeven en sommige oude favorieten op te zoeken. We zien ook veel bekende gezichten elk jaar.’- Mirjam
Het drietal geniet duidelijk van het festival, waar overigens genoeg whisky te vinden is van dichtbij huis.
Harry Brennan van Eurowhisky heeft bijvoorbeeld whisky van Mwórveld Distillery uit Limburg bij zich en ook Hooghoudt en Dollard whisky zijn in De Suiker te vinden. Verder kan er bij Stichting Dutch Whiskyteers veel Nederlandse whisky en new make spirit geproefd worden. Bij de stand zijn naast de Whiskyteers zelf ook Wieke Distillers uit Veendam en Dubghlas Distillery uit Zwartsluis te vinden voor een praatje en een dram.
Het is dit jaar wat rustiger in De Suiker wat betreft bezoekers. Enerzijds is dit jammer om te zien, terwijl dit ons anderzijds de gelegenheid geeft om bij de stand een praatje te maken met de standhouders. Zo spreken we Peter de Meyer van Brugse Whisky Company. Hij vertelt dat het dit jaar wat rustiger is dan de afgelopen edities en dat het merkbaar is dat mensen zuiniger zijn op hun geld.
Het is jammer, want een festival is juist de plek om iets unieks te proeven. Zo is er de mooie festivalbotteling van dit jaar te proeven bij de stand en kunnen liefhebbers kennis maken met de allernieuwste vinding van de stokerij: haar unieke whisky-infused koffie. Een mooie tegenhanger van Barrel Tea, de whiskythee die ook in De Suiker te proeven is.
En wat past er perfect bij een kop whisky-koffie of -thee? Het antwoord op die vraag wordt gegeven door Pasquale Capiteijns van Spiritsandchocolates. Zij heeft de meest uiteenlopende, ambachtelijk vervaardigde bonbons bij zich met een vleugje van de godendrank (en andere dranken zoals Absinthe) erin.
Iets verderop schenkt Cley Distillery. Daar staat Paul den Dulk die duidelijk straalt van de awards die de stokerij gewonnen heeft. Maar zij zijn niet de enigen die gefeliciteerd mogen worden.
Het festival zelf is namelijk 18 jaar oud geworden en is daarmee officieel volwassen. WFNN is uitgegroeid tot een van de oudste (en grootste) festivals van het land. Waar het evenement ooit begon in Martiniplaza, ging het al snel naar de sfeervolle A-kerk in Groningen.
Deze locatie werd alleen wat te krap. De Suiker is tegenwoordig de plek die het festival zijn thuis mag noemen. Daar zorgen de talloze onvermoeibare vrijwilligers elk jaar weer met een glimlach iedereen van whisky en een leuk weekend.
Hanna (59) en Emile (58) zijn vrijwilligers die er al bijna vanaf het eerste moment bij zijn. Zij hebben het festival groot zien worden in de afgelopen 18 jaar en zijn meeverhuisd van Martiniplaza naar de A-kerk tot aan De Suiker. En elk jaar is het weer een feestje voor ze.
‘Er zijn veel bekende mensen die terugkomen voor het festival. Wij herkennen ze misschien niet allemaal, maar zij ons wel. Er zijn ook veel mensen die erg enthousiast zijn en dat is goed om te zien.’- Hanna
Tijdens Whisky Festival Noord Nederland is in De Suiker overigens niet alleen maar whisky te proeven. Het is ook een plek waar geleerd kan worden over de godendrank. Bij de foodcourt is het Whisky Festival Kenniscentrum te vinden.
Daar wordt live spirit gestookt en legt Eline Knol alles uit over de godendrank. Wat heeft de invloed van een vat op whisky? En wat voor verschillende soorten graan zijn er? Hoe zit het met charring en toasting? Het is slechts een greep uit de vragen die er beantwoord worden.
Het maakt Whisky Festival Noord Nederland tot een compleet walhalla voor liefhebbers van whisky. Of ze zou alleen maar willen proeven, een praatje willen maken of hun grijze massa willen prikkelen met alles dat whisky mag heten. Waar de whiskyliefhebber ook voor kwam, iedereen gaat goed gemutst met een glimlach weer naar huis.
Tot volgend jaar WFNN.
Op deze pagina vind je al onze sfeerverslagen.