Whisky Monkeys Proeft Thy Bøg: 'Dan zie ik stoere Scandinavische mannen voor me'

Best of
dinsdag, 09 juli 2024 om 8:00
thy bog single malt whisky review2
Er is een mooi whiskymerk verschenen: Thy. Daarvan is recent de expressie Bøg uitgekomen. Hoe denken we over iets anders dan een Schotse drank? We hebben deze whisky aan heel wat Monkeys laten proeven en ze een paar vragen gesteld. Lees je mee?

Wat is je eerste gedachte bij een Deense whisky?

Ralph: Als ik aan Denemarken denk, dan zie ik stoere Scandinavische mannen voor me. Vikingen die vroeger een groot gedeelte van Europa onveilig hebben gemaakt met de harde hand.
Ik zou dan ook denken aan een whisky met een krachtige smaak, die meteen zijn aanwezigheid laat merken in je mond, en een lange afdronk. Alsof de smaak pas vertrekt wanneer je al je rijkdommen hebt afgestaan.
Hessel: Mijn eerste gedachte is: interessant! In Scandinavische landen zijn mensen veel met de natuur en duurzaamheid bezig. Met het oog op de toekomst, is dit veelbelovend voor de productie van whisky. Zoals je misschien hebt kunnen lezen op Whisky Monkeys, wordt er steeds meer whisky gemaakt in de Noordelijke gebieden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Aurora, Stauning, Mackmyra en Kyrö.
Robby: Denemarken zit vast aan ons continent. Ik denk, gezien de lage temperatuur, aan hout met een vaste structuur, weinig verdamping en veel tannine en/of vanille smaken.
Rox: Ik heb een keer iemand op een festival horen zeggen dat de Denen 'net zo goed als de Schotten' bezig zijn en allemaal dingen zelf uit de grond aan het stampen zijn. Sindsdien ben ik héél nieuwsgierig naar Deense whisky's.

Welke andere Deense whisky's heb je eerder geproefd?

Daan: Ik heb eerder een whisky van Stauning geproefd. Het was de Stauning Smoke en die was prima. Ik miste daarin alleen een duidelijke aanwezigheid van rook zie ik in mijn aantekeningen van een paar jaar geleden terug. 
Hessel: Ik heb nog weinig ervaring met Deense whisky's. De enige Scandinavische dram die ik geproefd heb, is Stauning Rye.

Waar staat de naam Bøg voor, denk je?

Daan: Tja Bøg, fog, smog. Mijn Deens is niet zo best, dus geen idee. Het zal wel iets te maken hebben een specifiek kenmerk van deze whisky of een bepaald dorpje waar de gerst vandaan komt.
Hessel: Als ik het goed heb onthouden, is het woord Bøg in het Nederlands Berk, als in de berkenboom. Er zijn snippers berkenhout gebruikt bij de productie van deze whisky. Hoe het precies werkt, weet ik niet meer.

Wat ruik je als eerste?

Ralph: Ik ruik een hint van turf, evenals iets van hout. Het doet mij denken aan sandelhout dat vaak in parfums voor heren wordt gebruikt en een warm gevoel geeft.
Robby: Dennennaalden, hars, licht prikkelend, vers gezaagd hout dat in hoog gras heeft gelegen.
Hessel: Het eerste dat opvalt wanneer ik de whisky ruik is de subtiele rook. Dit is niet te vergelijken met de assige turfrook van Islay. De houtrook is aanwezig, maar treedt niet heel erg op de voorgrond. Dit geeft ruimte voor aroma's van gebakken spek, geroosterd brood en warme perzik.
Ook ruik ik sherry, zoete appel en meer hout. Ik weet van de berichtgeving rond Thy dat dit een jonge whisky moet zijn, maar de geur doet op wat granige tonen na al heel volwassen aan. De kennismaking in de neus vind ik heel aangenaam.
Eline: Ik verneem bij het ruiken meteen iets rokerigs, kruidigs, misschien kruidnagel? Er is ook een minuscuul laagje aceton aanwezig.

Hoe vind je de whisky smaken?

Robby: In de smaak zijn veel houttonen terug te vinden, een lichte fruitigheid en een licht rooksmaak. Verder is er duidelijk een pepertje aanwezig en wat lastig te benoemen smaken in de richting van "vlezig". Het levert een bijzondere smaakcombinatie op die complex en niet standaard is.
Ralph: Zoals ik had verwacht is de Bøg een whisky met een flinke aanwezigheid. Hoewel hij niet heel rokerig ruikt, is de turf wel duidelijk te proeven. Achterin de mond is de whisky scherper, terwijl hij vooraan de tong warmer proeft. Ik proef daarnaast een lichte hint van vlees. Alsof de whisky in dezelfde houten schuur is gemaakt waar ook worsten worden gerookt.
Hessel: Ik vind deze whisky een volle smaak hebben die wat weg heeft van een siroop, maar dan minder zoet. Ik proef rozijnen, ananas van de barbecue, bruinbrood, dennennaalden, wederom sherry en gerookt hout. 
thy bog single malt whisky review

Hoe is de afdronk?

Ralph: De smaak blijft nog lang in de mond hangen, maar op een aangename manier. Hij blijft namelijk met name hangen achterin de mond, tegen het gehemelte aan, terwijl de whisky soepel door de keel glijdt.
Daan: De whisky is wat scherp in de afdronk, dus het gaat waarschijnlijk om een jonge whisky die nog niet zo lang gerijpt heeft.
Robby: De afdronk smaakt naar meer. De whisky is aanhoudend met een fris mondgevoel dat niet gaat vervelen.

Wat vind je van de rook van de whisky?

Daan: De rook is wat mij betreft subtiel aanwezig en meer een kampvuur rook dan een peaty rooksmaak.
Hessel: Ik vind de rook van deze whisky subtiel. De fijne barbecue smaken zijn aanwezig, maar er is ook ruimte voor kruidigheid en fruitigheid. 
Ralph: Ik ben een liefhebber van rokerige whisky en de Bøg vind ik dan ook aangenaam proeven. Het is zeker niet één van de turfmonsters die op Islay worden gemaakt, maar het is ook geen turf die er een beetje als accessoire bij is gegooid. Een mooi medium tussen de twee uitersten in.

Hoe hoog schat je het alcoholpercentage?

Robby: 48-49 procent.
Ralph: Dat is een lastige vraag. Ik ben normaal niet echt een koning in het inschatten van alcoholpercentages. Ik merk wel dat er meer alcohol in zit dan het minimale 40 procent, maar het is volgens mij ook geen cask strength. Ik ga voor de gulden middenweg: 50 procent.
Eline: Qua burn valt deze whisky enorm mee. Sowieso onder de 50 procent ABV, tenzij er hier iets magisch gebeurt. Ik schat hem op 47 procent?
Hessel: Ik heb gelezen dat het alcoholpercentage 50 procent is. Ik vind de alcohol wel goed geïntegreerd, ondanks de jonge leeftijd. Hij doet zachter aan dan 50 procent alcohol.

Hoe vind je de prijskwaliteitverhouding van deze fles? (70 a 80 euro)

Ralph: Ik vind dat wel een mooie prijs voor deze fles en een bedrag dat ik er zelf wel voor zou neerleggen. Het is duidelijk een whisky met een eigen karakter en het heeft een smaak die goed bij mijn eigen eh.. smaak past.
Daan: Dat is best wel een pittige prijs voor deze whisky. Vanwege de kleinschaligheid van Thy zijn de productiekosten natuurlijk hoger dan bij een grote Schotse distilleerderij, maar deze prijs zal diverse kopers wel een keer doen twijfelen.
Rox: Prima, onder de magische grens van honderd euro en dat is altijd prettig.

Wie zou je deze whisky aanraden?              

Daan: Deze whisky zou ik aanraden aan avontuurlijke liefhebbers van Europese whisky. De Bøg levert zeker een verbreding op van je smaakpallet en het is altijd leuk om whisky van nieuwe distilleerderijen te verkennen.
Ralph: Aan liefhebbers die van een krachtige smaak houden en misschien op zoek zijn naar een mooie gateway drug naar de echt rokerige whisky’s. Ik zou hem in ieder geval niet aanraden aan beginners, daarvoor is hij net een tikkeltje te intens van smaak.
Hessel: Ik zou deze whisky aanraden aan liefhebbers die een rokerige whisky kunnen waarderen, maar niet altijd zin hebben in een zwaar geturfde dram. Als je van Ardmore, Talisker of Highland Park houdt, kan dit zomaar de volgende whisky in jouw kast worden. Geen turf, wel rook én echt een eigen karakter. Het maakt me ontzettend nieuwsgierig naar de andere expressies van Thy.
Eline: Deze whisky is een aanrader voor de liefhebber van Ardnamurchan of andere Highland turf-whisky's. De rokerigheid is warm, net als bij Highland turf, en niet medicinaal. Ook liefhebbers van chocolade-smaken in whisky's gaan hier waarschijnlijk goed op!
Meer weten over Thy? Bezoek dan de officiële website.
Mede mogelijk gemaakt door Hogshead Imports. Nix 18

POPULAIR NIEUWS