Whisky Names Explained: Amber Lane Equinox

Rubrieken
maandag, 10 juni 2024 om 15:00
amber lane equinox
Het is maandag en de hoogste tijd voor een nieuwe Whisky Names Explained. De zomertijd is ingegaan, de dagen worden langer en zonniger en de lente-equinox is net geweest. De lente-equinox? Wat dat is en wat dit met Australische whisky te maken heeft, lees je in deze Whisky Names Explained: Amber Lane Equinox.

Prijswinnaars van Down Under

Het Australische Starward heeft in de laatste jaren de harten van menig whiskydrinker veroverd. Landgenoot Amber Lane is de nieuwste sensatie van ‘Down Under.' Sinds de eerste whisky op de markt is gebracht, heeft de nieuwkomer maar liefst twaalf prijzen gewonnen in grote internationale whisky competities.
Een van de prijswinnende whisky’s heet Equinox. Deze dram is een ode aan zowel ex-bourbon- als ex-sherryvaten. Met smaaknotities als baklava, Werthers Original, kaneel en een lange, bevredigende afdronk gooit het hoge ogen bij de jury’s, maar ook bij het grote publiek.

Een les in natuurwetenschappen

Om deze whisky goed te begrijpen, gaan we terug naar de schoolbanken voor een korte les in natuurwetenschappen. Een equinox is een verschijnsel in de natuur dat twee keer per jaar plaatsvindt. In de lente en de nazomer passeert de zon de hemel-evenaar en duurt de dag even lang als de nacht. Equinoxen zijn belangrijk in de astronomie, maar ook in het maken van kalenderberekeningen.

Perfect in balans

Je vraagt je nu misschien af wat een sterrenkundig verschijnsel te maken heeft met whisky. De precies gelijke duur tussen dag en nacht tijdens een equinox is als de rijping in ex-bourbon en ex-sherry vaten die in Amber Lane Equinox te vinden zijn.
Er is een perfecte balans tussen alle smaken die een Kentucky bourbonvat aan de Amber Lane spirit geeft en de fijne tonen die van Spaanse sherryvaten afkomen. Het een overheerst het ander niet en net als bij de zonsopkomst en zonsondergang van een equinox, ontstaat er een gelijkwaardig samenspel.
Amber Lane Equinox is een single malt whisky die gebotteld is op 46 procent alcohol. Tot grote spijt van liefhebbers van Australische whisky’s is deze botteling nog niet te koop in ons kikkerlandje.
Foto: Amber Lane Distillery

POPULAIR NIEUWS

Laatste reacties