Turntable Collaboration Drop 01: Starward Review

Reviews
zondag, 18 februari 2024 om 11:00
turntable starward collaboration drop 01 review3
Afgelopen jaar gooide Turntable Blending House hoge ogen met de komst van drie limited edition whisky’s en het kernassortiment. De nieuwste release van het merk is een Collaboration Drop die een flink aandeel van de populaire Australische Starward whisky bevat. Hoe dat in je mond uitpakt lees je in deze Turntable Collaboration Drop 01: Starward Review.
De meeste whiskyliefhebbers zullen de afgelopen tijd ongetwijfeld de namen Turntable en Starward voorbij hebben horen komen. Zowel het nieuwe whiskymerk uit Schotland als het Australische whiskymerk zijn namelijk populair. Starward had eerder een samenwerking met een Schots merk die tot uiting kwam in de Starward x Lagavulin whisky.
Andersom wordt de weg nu ook bewandeld in de nieuwe expressie van Turntable. De limited edition blended whisky combineert namelijk verschillende Schotse whisky’s met de Australische vloeistof uit Melbourne.

Zien, ruiken, proeven

Land Schotland
Distilleerderij Turntable Blending House
Soort whisky Blend
Kleur Licht amberkleurig
Tasting notes Rook van een vreugdevuur op een zeebries, rode bessen, specerijen uit een sigarenkistje en kokosnoot.
Leeftijd Non age statement
Alcoholpercentage 46 procent ABV
Inhoud fles 70 centiliter
Prijs Rond de 90 euro
De Turntable Collaboration Drop 01: Starward whisky is onder andere te koop bij

Een universum van licht

Voordat we de whisky gaan proeven gaan we met de verpakking en de fles aan de slag. De fles van de expressie is hetzelfde als de andere whisky’s van Turntable, met onder andere de kenmerkende Turntable kurk. Het label en de verpakking bevatten een paar geweldige features die het oog verleiden, nog voordat je de whisky gezien, geroken of geproefd hebt.
Op de doos zie je een universum van verschillende kleuren en stippen. Er is een nevel van rood en groen te herkennen tegen een achtergrond van diepe blauwe en paarse kleuren. Terwijl de letters van het whiskymerk in grote witte letters op de doos schitteren, staat in het midden van een grote goudkleurige cirkel het logo van de blender.
Het label heeft hetzelfde luxe design als de doos van de whisky. In de hoeken rechts boven en onder op het label zijn coördinaten te vinden. Als je deze in Google maps invult, kom je respectievelijk in Glasgow of Melbourne terecht.
Hoewel dit al een leuk detail is, barst het feest pas echt los zodra je het licht uit doet. Vanaf dat moment lichten er namelijk verschillende elementen van het label op. Dan komt er namelijk een heel tof detail van de verpakking naar voren: de letters Turntable, de naam van de whisky en een deel van het sterrenstelsel zijn glow in the dark en lichten op.

Een halfbloed van Starward en Schotland

De eerste Turntable Collaboration Drop heeft niet voor niks de naam Starward groot op het label staan. De Australische whisky is namelijk een groot deel van de blend. Je zou het zelfs bijna een halfbloed Starward whisky kunnen noemen.
Zoals we van de broers Alasdair en Gordon Stevenson, oprichters van Turntable Blending House, gewend zijn, is de precieze verdeling van de blend volledig in kaart gebracht. Hieronder zetten we alles uit de vloeistof voor je op een rij:
  • 39 procent Starward ex-Australisch rood wijnvat
  • 10 procent Caol Ila first fill bourbonvat 01
  • 29 procent Inchgower virgin oak vat 01
  • 22 procent North British virgin oak vat 01
turntable starward collaboration drop 01 review2

Toegankelijk en zoet

De Turntable expressie is op het oog een aangename verschijning. Als je de licht amberkleurige whisky in je glas hebt en dat even wentelt merk je dat hij wat romig is door de sporen die op de zijkanten van je glas achterblijven.
In de neus geeft de whisky meteen de zoete geur van rood fruit. Het voelt bijna alsof je aan een goede rode wijn ruikt. De onderliggende toon van rook doet denken aan smeulend hout en geeft weg dat er naast de Starward whisky ook een aandeel Caol Ila in de blend zit. Bij wat langer ruiken komen er tonen van vanille-yoghurt met wat eikenhout voorbij. Het is alsof je na een avondje barbecueën aan je toetje begint en dat nodigt uit om de whisky meteen te proeven.
In de mond presenteert de whisky zich minstens net zo aangenaam als in de neus. Zoete tonen van bosbessen en kersen komen als eerste door. In het begin is daar nog een aangenaam prikkelende rooksmaak van Islay bij aanwezig. Als je de whisky in je mond houdt, weet het aandeel van Inchgower en North British de smaak nog net even wat zoeter te maken met tonen van kokos, zoete kruiden en iets dat doet denken aan nougatblokken van de kermis.
De whisky heeft een prima balans en drinkt behoorlijk makkelijk weg. De redelijk korte afdronk doet nog wat eikenhout bij het geheel, voordat er plaats gemaakt wordt voor een nieuwe slok.

Conclusie Turntable Collaboration Drop 01: Starward Review

De blenders in Glasgow bewijzen met deze Collaboration Drop 01 whisky weer eens dat ze prima weten welke elementen er goed met elkaar werken. De samenwerking met Starward uit zich in een ontzettend aantrekkelijke whisky die voor bijna iedereen wat te bieden heeft. Er is fruit, kruiden, wat zoetigheid en een klein tikkeltje rokerigheid aanwezig. Hoewel dit de eerste expressie in een reeks is zorgt de whisky er meteen voor dat je je afvraagt wat er nog meer in de hoge hoed bij Turntable zit.
+ Ontzettend mooie verpakking
+ Toegankelijk qua smaak
+ Prachtig in balans
- Afdronk voelt wat kort aan

POPULAIR NIEUWS