Top 5 beste whisky’s uit Australië

Best of
zaterdag, 20 januari 2024 om 15:00
starward vitalis
Als je aan Australië denkt, dan is whisky waarschijnlijk niet het eerste wat in je opkomt. Koala beertjes, kangaroos en de outback zijn bij ons zeer bekend, maar wist je dat de traditie van whisky destilleren in Australië terug gaat tot in de eerste helft van de 19de eeuw? In dit artikel nemen we je mee op reis naar down under.
In 1820 is destilleren van alcohol gelegaliseerd en twee jaar later was de eerste distilleerderij vlakbij Hobart Town een feit. Alleen had dit geen lange levensduur en al vanaf 1838 is het produceren van whisky in de distilleerderij stopgezet. Wel werd er thuis whisky gemaakt, maar dit had een slechte reputatie en werd als inferieur aan geïmporteerde producten beschouwd. Pas na de opkomst van de ambachtelijke whiskyscene in de jaren negentig begon Australische whisky de aandacht te trekken van internationale critici en zien we ze vaak in de prijzen vallen.
Hier volgt een top 5 van verschillende Australische whisky’s.

Starward Vitalis

De eerste in deze lijst is Starward, opgericht in 2004 onder de naam New World Whisky distillery. Dit gebeurde in een oude hangar van Qantas Airlines. De Starward distilleerderij staat bekend om whisky’s die uitsluitend gerijpt zijn in wijnvaten afkomstig uit de regio Barossa Valley. Houd je van whisky met hints van chocolade en tropisch fruit? Dan moet je zeker Starward Vitalis proberen. Deze whisky is op de markt gebracht ter ere van het 15-jarig jubileum van Starward.

Sullivans Cove French Oak Cask

Sullivan’s Cove is opgericht in 1994, maar in 1999 veranderde de distilleerderij van eigenaar. Onder de nieuwe eigenaren heeft Sullivan's Cove vele prijzen gewonnen voor haar whisky en won ze een prijs voor 's werelds beste single malt in 2014. In 2022 won de distilleerderij de titel craft distiller van het jaar bij de World Whiskies Awards. Onze keuze is dan ook de winnaar uit 2014: de Sullivans Cove French Oak Cask. Dit is een whisky met hints van chocolade, peperige kruiden en tropisch fruit.

Lark Symphony Nº1

In 1992 begon Bill Lark met het destilleren van whisky bij hem thuis en niet veel later volgde de opening van een distilleerderij, de eerste op Tasmanië sinds de jaren 30 van de 19de eeuw. Lark staat bekend als de eerste koolstof neutrale distilleerderij in Australië en produceert whisky’s die een exclusieve uitstraling hebben. Onze keus als beste Lark whisky is Symphony Nº1, de eerste blended malt van het House of Lark. Deze drank is gekroond tot categoriewinnaar van de World Whiskies Awards 2023 en 2022 voor de beste blended malt.

Overeem Sherry Cask Matured

De Overeem Distillery is opgericht in 2007 door Casey Overeem en staat bekend om het produceren van consistent hoge kwaliteit, single cask, single malt whisky. Deze relatief kleinschalige whiskyproducent heeft een belangrijke rol gespeeld bij het ontwikkelen van de premium reputatie die nu wordt geassocieerd met Australische whisky. Onze keus als de beste Overeem whisky is Overeem Sherry Cask Matured. Deze whisky heeft mogen rijpen in Franse eikenhouten sherry quarter cask vaten wat voor een heel intense whisky heeft gezorgd.

Nant Single Malt Whisky

De Nant distilleerderij bevindt zich op een privélandgoed in Bothwell in de hooglanden van Tasmanië. De historische zandstenen hoeve en boerderijcomplex werd voor het eerst gevestigd in 1821 en staat op de monumentenlijst van de National Trust. Het is zeker een pittoreske plek voor de productie van whisky. De distilleerderij beweert de thuisbasis te zijn van 'de enige premium Highland Single Malt Whisky van Tasmanië'. Onze keuze is de gelijknamige Nant Single Malt Whisky samen met de bekroonde cask strength Nant Port Wood.
Hoofdfoto: Starward

POPULAIR NIEUWS

Laatste reacties