Whisky Names Explained: Eastmoor

Rubrieken
door Monkey
maandag, 15 mei 2023 om 15:00
eastmoor
Elke week kriebelen we je grijze massa weer een beetje met onze kennis van whiskynamen in Whisky Names Explained. Whisky is namelijk meer dan een drankje, maar ook een ervaring én een verhaal! Deze week vertellen we je over een bijzondere Nederlandse whisky: Eastmoor van Kalkwijck Distillers.
In Vroomshoop is een van de bekendste distilleerderijen van Nederland gevestigd: Kalkwijck Distillers. De single estate distilleerderij heeft al een lange geschiedenis met het stoken van dranken zoals likeuren. Ook wat betreft whisky is er al veel uit de koperen ketels bij Kalkwijck voorbij gekomen. Lisanne Benus, meester distilleerder bij Kalkwijck heeft een echte neus als het aankomt op het stoken van de lekkerste dranken.
Binnenkort is het tijd om een nieuwe whisky uit de doeken te doen: Eastmoor Batch No. 9. Komt er namelijk aan. De nieuwe whisky is een whisky die gerijpt heeft in Amerikaans eiken en Oloroso sherry vaten. Daarna is de drank gebotteld op 47 procent ABV. Maar waar komt nou de naam Eastmoor vandaan?

Waar komt de naam Eastmoor whisky vandaan?

Kalkwijck heeft de naam van Eastmoor niet uit de lucht geplukt. De naam neemt ons helemaal mee terug naar 1855. Dit is de tijd dat het kanaal van Almelo- Haandrik gegraven werd met als doel de Overijsselse Kanalen van water te voorzien. Maar dit is niet het enige waarvoor dit gunstig was.
De turf uit de veengebieden in het oosten van ons land kon hierdoor namelijk makkelijk afgevoerd worden naar andere plekken. Het graafwerk van dit kanaal was in 1856 pas compleet, nadat er allerlei aanpassingen gedaan zijn. Zo is de diepte van het kanaal aangepast in overleg met de verveners.
Met grote jacobsladders, stoommachines en andere apparatuur konden zij de turf uit het gebied ontginnen. Daarna werd de grond verkocht aan boeren die er hun akkerbouwbedrijven op startten. Binnen de kortste keren groeiden er allerlei gewassen en was er natuurlijk het nodige aan vee te vinden op de ontgonnen gronden.
Het veen heeft dus een enorme invloed gehad op de omgeving in het oosten van Nederland en daarmee ook op de grond waar Kalkwijck Distillers tegenwoordig te vinden is. Eastmoor verwijst naar die invloed op ons land, maar is ook meteen een eerbetoon aan de mannen die het landschap al die jaren geleden omgetoverd hebben tot wat het nu is.

Eastmoor Batch No. 9

En hoe het dan zit met Eastmoor Batch No.9? Kalkwijck vertelt dat de whisky 'volle tonen van eikenhout, mout, vanille, karamel en fruit' heeft. Daarbij komt de Eastmoor Batch No.9 heel binnenkort al uit. Om precies te zijn komt de whisky op 20 mei verkrijgbaar. Dit is de derde zaterdag in mei en daarmee ook meteen een bijzondere zaterdag. Niet alleen omdat Eastmoor Batch No.9 dan te koop is, maar ook omdat het Wereld Whisky Dag is én omdat Kalkwijck Distillers op die dag een open dag houdt.
De open dag van Kalkwijck Distillers biedt voor alle whiskyliefhebbers wel iets interessants. Zowel binnen als buiten de distilleerderij is er op die dag van alles te zien en te doen. Zo kan iedereen via minitours een kijkje in de distilleerderij nemen en is een lekker hapje te eten en drinken beschikbaar. Ook aan de kids is gedacht: die kunnen zich bijvoorbeeld vermaken op springkussens.

POPULAIR NIEUWS

Laatste reacties