Norbert Tebarts over WTF: ‘Anders dan andere festivals’

Interviews
maandag, 15 mei 2023 om 17:00
norbert
Whisky is zoveel meer dan enkel een drankje. Denk alleen al aan alle mensen die in de whisky-industrie werken. Norbert Tebarts is een whisky-man in hart én nieren en niet meer weg te denken uit de whiskywereld. Hij organiseerde ooit Proef Olympics, verzorgt nu allerlei tastings en is medeorganisator en eigenaar van WTF: Whisky Tasting Festival in Utrecht. Naar dat laatste kijkt hij enorm uit.
Iedereen heeft zijn eigen verhaal. Zoals whisky’s hun eigen naam hebben, met een label en verpakking, geldt dit ook voor Norbert (50). Je zou haast kunnen zeggen dat hij na jaren eindelijk zijn plekje gevonden heeft en nu op gelijke hoogte staat met een goede whisky die jaren gerijpt heeft. Trots om aan het publiek te laten zien. Want Norbert kan als een pauw non-stop praten over whisk(e)ys en is ontzettend in zijn nopjes met het whiskyfestival in Utrecht dat in september weer plaatsvindt.

Op zoek naar levensvreugde

Zijn bedrijf Whisky4all bestond vorige maand zes jaar en daarmee is zijn bedrijf nog relatief jong. Hij legt uit dat Whisky4all eigenlijk uit nood geboren is. ‘Ik heb in de journalistiek gezeten, een lange tijd bij de omroep gewerkt.’ Een arbeidsconflict heeft hem tot de rand van de afgrond gebracht en ‘bijna over die rand gegooid. Daarvan terugkomen heeft 7,5 jaar geduurd. 'Ik zocht weer iets om levensvreugde te krijgen.’
Die vreugde vond hij door van zijn passie zijn werk te maken en wie droomt daar stiekem niet van? Nu verzorgt hij met veel plezier voor zijn bedrijf allerlei tastings voor zichzelf en voor importeurs waarbij hij zichtbaar geniet van zijn onafhankelijke positie, alsook zoveel mogelijk Amerikaanse whiskey’s aan de man te brengen. Hans Offringa noemde hem zelfs eens dé autoriteit van Amerikaanse whiskeys in Nederland. Dat hij vrijheid heeft en niet steeds hetzelfde merk moet promoten vindt hij erg prettig.
‘Ik ga niet als een “wij van WC-Eend” WC-Eend adviseren. Ik wil met passie kunnen vertellen.’

Voor liefde water bij de … whisky doen?

Het is overduidelijk dat Norbert een passie heeft voor Amerika, iets wat hij in 2021 bekroond heeft, toen hij in Dallas op bezoek ging bij een distilleerderij en onder de indruk raakte van de tourguide. ‘Ik voelde me enorm aangetrokken tot haar (Amy, red.). Na afloop heb ik haar geen hand gegeven om te zeggen “dank je wel”, maar een kus op de mond.’
Niet veel later is hij met Amy getrouwd en is zij verhuisd naar Nederland. Sindsdien doen ze allebei wat water bij de wijn, eh.. whisky. Zo moest zij haar (al wat oudere) hond achterlaten in Amerika en heeft hij de tijd niet meer om de Proefolympics te organiseren. Dit was een wedstrijd waarbij mensen whisky’s blind moesten proeven en raden om welke whisky het ging. Al sluit hij niet uit dat er ooit nog een editie terugkomt in de toekomst, maar in kleinere vorm.
Norbert is nu regelmatig in Amerika te vinden, zo’n twee a drie keer per jaar en druk dus met Whisky4all en het Whisky Tasting Festival in Utrecht . Wat betreft Whisky4all is hij goed overeind gebleven in de pandemie. Waar anderen moeite hebben gehad, zoals uit eerdere interviews van ons bleek met onder andere Daniel Watts, Wullie Macmorland en Ruben Wolvekamp, had Norbert het geluk om meteen diverse tastings online te kunnen organiseren. Een prachtig gegeven dat whisky voor iedereen (Whisky4all) blijft, óók ten tijde van een wereldwijde crisis.

Online tastings vs fysieke tasings

‘Ik was volgens mij de eerste die dat deed, dat was in samenwerking met Whiskybase.' Hij blikt tevreden terug op hoe alles door heeft kunnen gaan, al vindt hij wel dat er een kleine keerzijde aan het verhaal zit. Slijters lijken door de pandemie (toen ze gewoon open mochten blijven en dus goede zaken deden) minder noodzaak te zien om nog veel tastings in fysieke vorm te organiseren. Dat vindt Norbert jammer.
Nu moet hij regelmatig twee heer zo hard werken voor zijn geld. Hij is blij als hij geboekt wordt, maar nóg blijer als dit op locatie mag. Dat hij harder moet werken vindt hij niet erg. ‘Maar ik zou het wel prettig vinden als die slijters weer wat actiever gaan worden met proeverijen op locatie.’ Bovendien ziet hij de mensen dan ook in het echt en komt whisky in essentie voor hem neer op één woord: verbinding.

Verbinding

In september staat het Whisky Tasting Festival in Utrecht voor de deur, een festival dat in de pandemie niet door kon gaan, maar gelukkig dit jaar wel weer. Wat Norbert vooral wil is voor een frisse ervaring zorgen en hij noemt zijn festival dan ook anders dan andere festivals. Gekscherend heeft hij het over huishoudbeurzen, maar wat hij bedoelt is dat andere festivals veel bezig zijn met tafeltjes en kleedjes en veel gericht zijn op Schotland.
Met WTF wil hij – niet ten nadele van andere festivals- juist geen Schotland-festival neerzetten. ‘Een doedelzak komt er niet in (...) maar een fiets ook niet. '
De manier waarop Norbert praat is soms grappig, maar ook duidelijk. Hij heeft een visie en dat is whisky toegankelijk maken en het liefst voor zoveel mogelijk mensen. Daarom is alles op het festival in Utrecht straks net even anders. Er zijn geen standaard stands aanwezig, er zal een DJ draaien, mogelijk komt er een arcaderuimte met spelletjes en er zal niet alleen aandacht zijn voor whisky of whisky in de puurste vorm. Verwacht bijvoorbeeld whiskycocktails!

Whisky Tasting Festival voor iedereen

Norberts liefde voor Amerika laat hem ook zien hoe cocktails daar populair zijn en een beetje overwaaiden naar ons koude kikkerlandje. De (whisky)cocktailwereld in Nederland groeit! Dus iedereen die niet per se van pure whisky houdt, maar wél van whiskycocktails is op WTF ook aan het goede adres. En ook zullen er andere spirits aanwezig zijn. ‘Wij zouden het vooral vanuit die verbinding veel leuker vinden als jij met een vriendengroep komt en een geweldig toffe dag hebt waarbij jij je whisky’s proeft, maar die vrienden van jou mooie rums, cognacs, en cocktails proeven.’ Met wij bedoelt hij naast zichzelf Thomas Verbeek en Dolf Ausems, de overige twee organisatoren van het Whisky Tasting Festival.
Het festival, dat in september plaatsvindt, is enerzijds gericht op beginnende drinkers, maar gelijktijdig sluit Norbert de whiskyfans pur sang niet uit. Zo benadrukt hij dat het whisky-aanbod niet zal tegenvallen en dus zeker niet alleen voor nieuwkomers is. Om een idee te krijgen: de deelnemers zijn al bekend.

Niet zuipen, maar Genieten

Norbert kijkt in ieder geval uit naar 16 september en wil dat mensen vooral lekker gaan genieten, met de nadruk op dit laatste. Want hij laakt de houding van Nederlanders die zoveel mogelijk willen drinken. ‘Ik heb echt mensen dronken gezien.’ (op andere festivals, red.) ‘Nederlanders denken toch: als we 40 euro betalen, dan moeten we in drie uur tijd die 40 euro eruit gedronken hebben.’
Openbaar dronkenschap zal dan ook aangepakt worden. In de instructiemail naar de standhouders wil ik duidelijk communiceren dat als dat het geval is (dat iemand dronken wordt, red.) er zo snel mogelijk iemand van de organisatie bij geroepen wordt.’
Omdat er sprake is van alcohol, begrijpt Norbert dat het soms verkeerd kan vallen, door slecht eten bijvoorbeeld of niet voldoende water te hebben gedronken. Soms kan een frisse neus al helpen. Dus we gaan niet meteen boos worden.’ Maar als iemand niet voor reden vatbaar is ‘wil ik eigenlijk meteen kunnen ingrijpen.’

Tickets kopen?

Meer weten over dit drankenfestival? Ga dan naar de officiële website en scoor op tijd je ticket! En hou vooral ook onze website in de gaten. Je maakt namelijk morgen kans op twee tickets voor het festival.
Favoriete whisky: Rebel cask strength
Aantal glaasjes whisky per week: 10
Leukste fles whisky in bezit: Beam uit 1973. Tiffany
Duurste whisky ooit gedronken: Mortlach uit 1957 (ong 4,5 duizend pond)
Whiskyland om in de gaten te houden: Amerika
Whisky die je zelf had willen bedenken: Blanton’s
Smerigste whisky ooit gedronken: ‘Ooit iets met een foutje. Maar ik ga steeds minder Schotse whisky waarderen.’
Benieuwd naar Amerikaanse whiskey? Proef eens een Balcones.
Foto's: Norbert Tebarts

POPULAIR NIEUWS

Laatste reacties