5 redenen om Turntable whisky te kopen

Best of
zondag, 26 november 2023 om 13:00
turntable foto
Het is niet eenvoudig om vandaag de dag op te vallen als nieuw whiskymerk. Er zijn immers zoveel distilleerderijen. Toch is het Turntable Spirits gelukt en dit is waarom je één van hun nieuwe whisky's in huis moet halen.

Een muzikale band

De naam Turntable zou je misschien niet snel verwachten bij een whiskymerk. Veel bedrijven zijn namelijk vernoemd naar de regio of het dorp waar de distilleerderij staat, zoals Glenfiddich, of de naam van de oprichters, zoals Jameson. De gebroeders Stevenson zijn alleen een andere weg ingeslagen met Turntable.
Het merk is namelijk vernoemd naar een platenspeler. Op reis voor werk en ver weg van huis, waren er namelijk maar twee manieren voor Alisdair Stevenson om het knusse gevoel van thuis te krijgen: whisky en muziek. Beide hebben de unieke kwaliteit om je terug te vervoeren naar een plek of een gevoel en met Turntable worden de twee samengevoegd in één product.
Muziek is niet alleen terug te vinden in de naam van het merk. De bottelingen zelf zijn namelijk ook geïnspireerd op muziek. Zo bestaan de 2023 Limited Edition Blends onder andere uit Firestarter en Purple Haze, iconische nummers van respectievelijk The Prodigy en Jimi Hendrix.

Transparantie

Met alle bottelingen richt Turntable zich op blends. Het merk pakt het alleen wel iets anders aan dan andere distilleerderijen. Turntable komt namelijk niet met een vage beschrijving van welke whisky's er mogelijk in de blend zijn gestopt. Integendeel zelfs, de broers zijn zo transparant als ze maar kunnen zijn.
Voor elke blend is er namelijk een gedetailleerde breakdown met alle spirits die in de mix zijn gestopt. Zo bestaat Firestarter bijvoorbeeld uit: 40 procent Caol Ila Oak Barrel, 23 procent Cameronbridge Virgin Oak Barrel, 22 procent Benrinnes Chinkapin Barrel en 15 procent Invergordon Virgin Oak Barrel. Zo weet je precies wat je kan verwachten van de blend en Turntable geeft zelfs aan welke smaak voorkomt uit de verschillende whisky's.
De gebroeders Stevenson zijn zelfs gefrustreerd dat ze niet nog specifieker kunnen zijn. Turntable mag namelijk niet de leeftijden van de verschillende whisky's delen, omdat de Scotch Whisky Society het alleen toelaat om de jongste leeftijd van een whisky te benoemen.

Aandacht voor de details

Voor Turntable is niet alleen transparantie belangrijk, maar ook om ervoor te zorgen dat elke stap in het proces op de beste manier geregeld wordt. De broers houden daarbij een motto aan dat topprioriteit voor hen is: ‘no shortcuts’.
Zo wordt er veel tijd en aandacht besteed aan de kwaliteit van de vaten. De laatste jaren is de kwaliteit van het hout sterk achteruitgegaan, waardoor de Stevensons hebben besloten om te ‘re-racken’. Als een vat niet kwalitatief goed genoeg is, dan wordt de spirit in een beter vat overgoten. Nadat de whisky de juiste finish heeft gekregen, wordt de blend teruggestopt in één vat, om alles goed met elkaar te huwen. Het is een arbeidsintensief proces, maar wel eentje dat volgens Turntable nodig is om de beste blend te bewerkstelligen.

Experimenteren voor de perfecte blend

Voordat er überhaupt begonnen kan worden met het re-racken en het maken van de blend, moet er natuurlijk eerst een goede mix gevonden worden. Ook dat is een intensief proces bij Turntable. Voordat er whisky's uitgekozen worden voor een blend, bepalen de broers eerst wat voor soort blend ze willen maken.
Als er een concept klaar ligt, dan worden er vaten geselecteerd die beschikbaar zijn in de collectie en op basis daarvan worden weer vaten uitgekozen die passen bij het beoogde smaakprofiel. Vanaf dat moment kan het experimenteren echt beginnen, met welke vaten er precies gebruikt worden en in welke hoeveelheid. Uiteraard komt daar veel proeven en trial and error aan te pas.

Een speels uiterlijk

Een andere goede reden om een Turntable whisky toe te voegen aan je collectie, is de presentatie van de bottelingen. Whisky's komen tegenwoordig in allerlei vormen en maten, maar qua presentatie blijft het veelal vrij zakelijk en klassiek. Bij Turntable wordt er speels omgegaan met het ontwerp van de flessen.
De blends komen bijvoorbeeld allemaal in hun eigen verzameling aan bonte kleuren. Zo kan Purple Haze natuurlijk niet zonder paars getoond worden en is felroze ook overduidelijk aanwezig.

En met een klein beetje fantasie kan je ook een langspeelplaat herkennen in de dop van de fles. Zo is het hele plaatje compleet.
Turntable Spirits koop je onder andere bij Monk Whisky.
Mede mogelijk gemaakt door Craft Spirits Company.

POPULAIR NIEUWS