Whisky Names Explained: Turntable Joy.Discovery.Invention

Whisky Names Explained: Turntable Joy.Discovery.Invention

Whisky en muziek gaan prima samen. Dat bewijst Turntable Spirits met whisky's die letterlijk op muziek gebaseerd zijn. In deze Whisky Names Explained duiken we in Track 01: Joy.Discovery.Invention.

Het Schotse whiskymerk Turntable Spirits onthulde een tijdje geleden de eerste drie whisky’s van het nieuwe merk. De broers Alasdair en Gordon Stevenson, de oprichters van Turntable, combineren met hun dranken de liefde voor muziek met de passie voor whisky.

Het is het begin van een compleet ‘album’ met maar liefst zes whisky’s, ofwel ‘tracks’. Het debuutnummer van Turntable Spirits heet Joy.Discovery.Invention. Maar waar komt die naam eigenlijk vandaan?

Turntable Joy.Discovery.Invention uitgelegd

De eerste track van de whiskyreeks heeft een behoorlijk toepasselijke naam, gezien Turntable Spirits zich in Schotland bevindt. De blend Joy.Discovery.Invention heeft zijn naam namelijk te danken aan een Schotse band. De Schotse alternatieve rockband Biffy Clyro bracht in 2002 zijn debuutalbum Blackened Sky uit, waarop Joy.Discovery.Invention het eerste nummer is.

De keuze voor de band is ook niet geheel toevallig. Alasdair Stevenson heeft op school gezeten met de bandleden van Biffy Clyro. Zijn eerste concert was dan ook van deze artiesten (hij heeft het ticket hiervan zelfs nog). De gebroeders Stevenson hebben de naam van dit specifieke nummer gekozen omdat het precies is was ze willen neerzetten met hun whisky's. Ze hebben plezier in wat ze doen (Joy), ontdekken met hun premium blended whisky een nieuwe categorie (Discovery) en doen dit op een geheel eigenwijze en eigenzinnige manier (Invention).

Hoewel het nummer en de band misschien niet meteen een belletje doen rinkelen voor sommige, heeft de band dus een behoorlijke link met Turntable Blending House. Daarnaast is de de band ook regelmatig in Nederland geweest. Zo is de groep tijdens verschillende festivals waaronder Pukkelpop, Lowlands en Waterpop op het podium te zien geweest. Daarnaast opende Biffy Clyro in 2009 en 2013 voor Muse en in 2008 voor Queens of the Stone Age.

Een leuk feitje is dat het nummer Joy.Discovery.Invention van Biffy Clyro het in eigen land geschopt heeft tot de 46e plek in de toplijsten. Laat dat nou net het percentage zijn waarop de blend met de gelijknamige titel gebotteld is.

Welke whisky’s zitten er in de Joy.Discovery.Invention blend?

Turntable Blending House combineert niet alleen muziek met goede whisky. De onafhankelijke bottelaar geeft ook volledige transparantie over wat er in haar dranken zit, zodat je precies weet wat je uiteindelijk in je glas hebt. In het geval van Joy.Discovery.Invention is dat het onderstaande:

  • 17 % Knockdhu Chinkapin Barrel voor tonen van vanille.
  • 40 % Linkwood Virgin Oak Barrel voor tonen van toffee.
  • 24 % Girvan Ex Red Wine Barrel voor hints van rood zomerfruit.
  • 19 % Strathclyde Ex Cognac Barrel voor een ananassmaak.

Turntable Track.01: Joy.Discovery.Invention is de eerste van zes gelimiteerde whisky's. Momenteel zijn ook Track.02: Firestarter en Track.03 : Purple Haze uit. Later komen er nog drie blends uit van het merk. De whisky's zijn ook in Nederland te koop. Ook is de core range inmiddels aangekondigd, waarvan drie whisky's zullen verschijnen.

Foto: Monk Whisky

Dit artikel is in samenwerking met Craft Spirits Company.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties