Alle soorten whiskyglazen op een rij

Best of
door Monkey
maandag, 24 april 2023 om 17:00
glazen
Whisky is een veelzijdige drank. De ene keer wil je alle aroma’s bewaren, de andere keer ga je gewoon voor een gezellig drankje, weer een andere keer geef je juist een glas cadeau. Welke whiskyglazen zijn er allemaal en wat zijn de kenmerken van elk glas?
In dit artikel vertellen wij je alles over de verschillende whiskyglazen.

De Tumbler (ook wel de lowball of old fashioned genoemd)

Het eerste whiskyglas dat we in dit artikel op tafel zetten is de tumbler. Dit klassieke, cilindervormige glas zie je vaak in films en series als iemand een borrel pakt. De tumbler is vaak breed en niet heel hoog en kent een dikke glazen bodem. Deze laatste kan wel tegen een stootje en is perfect voor als er ingrediënten zoals ijs en fruit in een whiskycocktail. Juist door die twee eigenschappen van het glas is het uitermate geschikt voor een whiskycocktail zoals een whisky sour.
De breedte geeft je ook de mogelijkheid om een whisky on the rocks te drinken zonder een heel hoog glas vast te moeten houden. Hoewel de tumbler geschikt is om whisky in allerlei vormen te drinken, is het glas minder geschikt voor een tasting. Door de bredere cilindervorm van het glas ontsnappen aroma’s van de godendrank namelijk redelijk snel uit het glas.
De Snifter
De Snifter

De Snifter ( ook wel het tulpglas, dokglas of copita genoemd)

De snifter is een glas dat zich uitermate goed leent voor een tasting. Dit glas heeft namelijk een tulpvorm (vandaar de naam tulpglas) met een bredere bodem en een wat smallere bovenkant. Hierdoor blijven de aroma’s van een whisky wat langer hangen in een glas en kun je meer geur- en smaak elementen herkennen tijdens het drinken.
Net als een tulp staat de snifter ook op een soort steeltje, alleen dan met een voet eronder. Deze vorm zorgt ervoor dat het glas makkelijk op zijn kant te leggen is. Als je een whisky op die manier inschenkt, kun je wat makkelijker de juiste hoeveelheid inschenken. Nadert de whisky de rand, dan zit je goed. Ook leent de steel van de snifter zich heel goed om je whisky heen en weer te wiegen. Op die manier komen de aroma’s helemaal goed los.

De Highball (ofwel het longdrinkglas)

We gaan weer even terug naar een glas voor cocktails. Dit keer is dat de highball. De term highball zegt eigenlijk alles al: het is vaak een hoog cilindervormig glas. Dat glas is iets smaller dan de tumbler. De highball heeft net als de tumbler een dikke bodem waardoor het een geschikt glas is om er ingrediënten voor een whiskycocktail in te stoppen, zoals wat fruit en natuurlijk het nodige aan ijs.
De lengte van het highball glas zorgt er daarbij voor dat dit glas toegankelijk is voor elke whiskycocktail die je maar kunt bedenken, van een simpele whisky-cola met veel ijs tot een…Highball. Je kunt hierin dan ook een flinke cocktail maken waar je lekker lang van kunt genieten.

Het Cordial glas (ook bekend als het shotglas)

Dan gaan we van groot naar heel klein. Het cordial glas is namelijk een klein glas, dat veel weg heeft van een net shotglaasje op een pootje. Het glas niet alleen klein, maar ook erg smal. Het is dan ook niet bedoeld voor cocktails of om te vullen met ijs. De cordial gebruik je om een whisky puur of straight te drinken. Er is ook simpelweg geen ruimte voor iets anders dan een beetje whisky.
Cordialglazen zijn er in verschillende vormen en de een is nog chiquer oogt dan de ander. Geen van de modellen cordialglazen zorgt er (voor zover wij weten) voor dat de aroma’s langer in het glas blijven hangen of je smaaksensatie echt verandert. Wat het glas wel als voordeel heeft is dat je lekker kunt sippen aan je whisky en er zo veel langer van geniet. Doordat het cordial glas op een pootje staat, warmt je whisky ook minder snel op.
Het Glencairn glas
Het Glencairn glas

Het Glencairn glas

Dit is misschien het meest bekende whiskyglas dat er is. Het Glencairn glas is bedacht door Raymond Davidson, de oprichter van Glencairn Crystal, en is speciaal ontworpen voor de whiskydrinker. De vorm van het glas is vergelijkbaar met dat van de snifter en is tulpvormig. Hierdoor blijven aroma’s beter in het glas en is de whisky makkelijker te wiegen. Het Glencairn glas is dan ook ideaal voor tastings. Soms wordt het glas met een deksel geleverd om de aroma’s nog beter vast te houden in het glas.
Het verschil met het Glencairn glas en de snifter is in één oogopslag te zien: het glas heeft namelijk wat dikkere wanden dan de snifter en staat niet op een steeltje. In plaats van dat steeltje is er namelijk een dikkere bodem aanwezig, die als een soort handvat fungeert en het glas een solide bodem geeft. Door deze robuustere vormgeving zou het Glencairn glas ook beter geschikt zijn voor gebruik in een bar of restaurant.
Waarschijnlijk hoeven we je het niet uit te leggen dat een Glencairn glas zich niet leent voor whisky cocktails, maar bij uitstek geschikt is voor een straight whisky waar je lekker van kunt sippen.

De NEAT

Als laatste en zesde glas vertellen we je over het NEAT (Naturally Engineered Aroma Technology) whiskyglas. De NEAT is een foutje in de fabriek geweest, dat ontzettend goed uitgepakt heeft. Tijdens het blazen van het glas dat ontwerper George Manska voor ogen had ging er iets fout. De uiteindelijke vorm van het glas intrigeerde Manska alleen ontzettend en hij besloot er toch mee te gaan testen. Toen bleek dat dit foutje een perfecte uitwerking op het glas heeft gehad.
De vorm van de NEAT leidt namelijk de sterke alcoholdampen (ethanol) weg van de neus, waardoor de betere aroma’s van de godendrank achter blijven. Het glas levert je zo een intensere aroma en een vollere smaak om van te genieten. Je kan dus volop genieten van de aroma’s van whisky zonder dat de alcohol in je neus prikkelt.
De NEAT is daarbij een glas dat een soort van tulpvorm heeft, maar geen steeltje of wat dan ook heeft. Hierdoor is het glas optisch wat kleiner, terwijl het toch voldoende whisky bevat. Het doel van de NEAT is om deze tot de maximale diameter te vullen met whisky (en de drank eventueel naar wens met wat druppels water aan te lengen). Het glas hou je vervolgens vast aan zijn hals om te voorkomen dat de drank te warm wordt. Slàinthe mhath!

Het perfecte glas bestaat niet

Als je whisky gaat drinken dan kun je dat natuurlijk uit elk beschikbaar glas doen, of het nou een shotglaasje of een longdrinkglas is. Het glas van je keuze heeft alleen wel invloed op de smaak- en geurbeleving tijdens het drinken. Er zijn dan ook veel verschillende whiskyglazen beschikbaar en elk whiskyglas doet wel iets bijzonders. Het perfecte glas bestaat dus niet.
Zoals de keuze van je favoriete whisky is de keuze voor je glas ook helemaal aan jou zelf. Uit welk glas drink jij het liefste whisky?

Meer uit je whisky passie halen?

Ben jij dol op whisky? Deze tips helpen je om je hobby naar een volgend niveau te tillen:

  • Regelmatig vind je mooie travel exclusives bij Topdrinks.
  • Ook Gall heeft regelmatig mooie whisky’s in de aanbieding.
  • Zoek je een leuk hotel tijdens een festival? Kijk dan eens bij Booking.com.
  • De mooiste Glencairn producten vind je bij bol.
  • Lezen over whisky? Bij bol vind je allerlei whiskyboeken.
  • Een unieke whiskyquiz of keycord zijn nooit verkeerd.
  • POPULAIR NIEUWS