Glenglassaugh onthult ineens een 46 jaar oude single malt

Nieuws
donderdag, 20 april 2023 om 17:00
glenglassaugh 46
Vanuit de Glenglassaugh distilleerderij in het noorden van Schotland komt binnenkort een bijzondere whisky. De distilleerderij heeft namelijk een single malt whisky van bijna 50 jaar onthuld. En dat is apart, want Glenglassaugh 46 heeft een groot deel in een gesloten distilleerderij gerijpt.
Rachel Barrie, meesterblender bij Glenglassaugh, heeft toezicht gehouden op de productie en de blending van de bijzondere whisky. De whisky is afkomstig uit slechts één bourbonvat dat in 1975 gevuld is. Barrie meldt dat de whisky onlosmakelijk verbonden is aan de plek van de distilleerderij: ‘De weelderige zoetheid van deze single malt is een volledige distillatie van zijn natuurlijke omgeving. Zijn hele essentie wordt gecreëerd door zowel de zichtbare als onzichtbare invloeden van land, zee, lucht en bronwater.’
Glenglassaugh 46 heeft natuurlijk ook proefnotities meegekregen. Barrie omschrijft de whisky als grillig en meldt het volgende: ‘In de neus verenigen weelderige mango, pruim, kers en zwarte bes zich met gepolijst eikenhout en rode druif om een verleidelijk aroma van ambergris te brengen, terwijl het gehemelte een voortreffelijke ouverture presenteert van de rollende kustgolven van tropisch fruit, kers, zwarte bes en mango op een briesje van verkoelende menthol en grapefruit.’

Glenglassaugh 46 een spookwhisky of niet?

Glenglassaugh opende in 1875 en bleef lange tijd whisky produceren, al was dat op kleine schaal. Uiteindelijk gingen de deuren in 1986 dicht om voor lange tijd een spookdistilleerderij te blijven. Tot aan 2008, want toen besloot de Scaent Group het Schotse whiskyhuis te kopen en de productie weer op te starten.
In 2013 kwam de Benriach Distillery Company voorbij die Glenglassaugh kocht. Uiteindelijk kocht Brown-Forman de distilleerderij in 2016 over en daarmee werd het onderdeel van hetzelfde bedrijf dat achter Jack Daniel’s, The Glendronach en Old Forester zit. Al die tijd lag er in de distilleerderij een schat te rijpen die nu wordt uitgebracht.
Vanaf mei dit jaar zal Glenglassaugh 46 te koop zijn. De oplage is zeer beperkt. Slechts 215 flessen worden verkocht voor 4800 dollar per stuk.