Marcel Bol: ‘Ik let op smaak, op mondgevoel en vooral off notes´

Interviews
woensdag, 28 mei 2025 om 8:00
marcel bol win
Het Nederlandse whiskylandschap is rijk met prachtige whisky’s, van beroemde distilleerderijen tot aan mooie onafhankelijke bottelaars. Als er iemand is die dit allebei omarmt, is het Marcel Bol, wel. Een interview met de man (60) die van zijn hobby zijn werk maakte en dit al 20 jaar doet als mede-eigenaar van Whisky Import Nederland.
Marcel kun je spotten op diverse whiskyfestivals. Aan de stand van Whisky Import Nederland (WIN) staan vaak mensen blij te genieten van het brede portfolio van de importeur. Het assortiment bestaat uit Scotch (distilleerderijen alsook independent), maar ook exotische whisky’s uit Japan en India.

Buitenlandse distilleerderijen bezoeken

De vraag is: heeft Marcel al die whisky distilleerderijen ook bezocht? Hij moet lachen. Als deze lach woorden zou bevatten, zou dat iets zijn als ‘Wat denk jij nou? Natuurlijk’. Want hoeveel heeft hij er bezocht uit zijn portfolio? ‘Allemaal.’
Het is duidelijk zodra je met Marcel praat dat hij volop geniet van zijn werk. Nooit had hij kunnen denken, dat hij nu 20 jaar later, hiermee bezig zou zijn. Het is min of meer toevallig zo gelopen.

De ontmoeting met Jan Kok

Hij moet een jaar of 25 a 26 geweest zijn toen hij samen met zijn collega Jan Kok bij een registeraccountantskantoor werkte. Samen zaten ze veel bij elkaar in de auto en brachten ze simpelweg veel tijd met elkaar door. En van het één kwam het ander. 
‘Als je bij een registeraccountant kantoor werkt, heb je af en toe wel een borrel nodig.’
Drie keer raden wie die andere eigenaar is van WIN, juist: Jan Kok.

Van Dimple naar meer

Marcel en Jan dronken destijds iets als Dimple en daar hield het wel mee op. Toch wilden ze op een gegeven moment wel meer en samen werd hun interesse voor de godendrank steeds groter.
Toen het eerste whiskytijdschrift van Nederland werd opgericht, De Kiln, hoefde Marcel dan ook niet lang na te denken om daar bij betrokken te zijn.
En toen de whiskyclub Usquebaugh Society, wat inmiddels de oudste Nederlandse whiskyvereniging van het land is, opgericht werd, werd Marcel voorzitter en Jan penningmeester.

De Schotlandreis die alles verandert

In de loop der tijd gingen Marcel en Jan naast hun baan in de financiële wereld dus steeds meer met whisky doen, waardoor Marcel ook vaker uitgenodigd werd voor dingen.
Een zakelijke reis in 2005 naar Schotland veranderde de kompas van zijn leven. Daar leerde hij Adelphi kennen en door bottelingen die gekocht werden was dat het startsein van Whisky Import Nederland.
Sindsdien is het portfolio langzaam gegroeid. Marcel werkte er nog twee jaar naast om langzaam zich steeds meer op de whiskymarkt te richten én mooie flessen naar Nederland te brengen.

24/7 bezig met smaak beoordelen

Hij vindt het fantastisch om kwaliteit naar de consument te brengen en is eigenlijk 24/7 met smaak bezig. Op zijn kantoor tref je tientallen samples aan, die stuk voor stuk geproefd moeten worden.
Je zou kunnen zeggen dat hij een kenner van het eerste uur is. Off notes, elementen die niet in een whisky thuishoren, haalt hij er bijvoorbeeld direct uit:
‘Er zijn veel independent bottelaars die alles wat ze produceren toch gewoon in een fles stoppen. Elk vat dat ze hebben gekocht kost een hoop geld. Veel mensen weten niet wat goed of slecht is. Ik ga ze dat niet vertellen, want dat klinkt heel aanmatigend als ik zoiets ga zeggen. Smaak blijft altijd heel persoonlijk. Ik zeg wel één ding: als je een glas whisky drinkt, moet je daarna weer een glas whisky willen. Op het moment dat je daarna een glas water of bier wil, dan heb je een slechte whisky gedronken.’
Er zijn veel onafhankelijke bottelaars op de markt, maar dat is niet iets waar Marcel zich mee bezig houdt. Hij is een bescheiden, vriendelijke man, maar wél kritisch. Uit alles blijkt als je hem spreekt, dat hij uit wil gaan van eigen kracht en na 20 jaar ervaring wel weet hoe iets ‘moet’ smaken.
‘Ik let op smaak, op mondgevoel en vooral off notes, oftewel zaken en smaken die niet in je glas thuis horen. Vooral modernere whisky’s zitten vol met off notes. Ik ben 60, ik ben een oude man. Ik ga niet zeggen dat alles vroeger beter was, want dat is absoluut niet zo. Maar ik ga wel zeggen dat smaken zich ontwikkelen, maar niet ten goede,' zegt Marcel.

Populaire whisky: Ardnamurchan 

Kwaliteit staat dus voorop en dat is ook wat je in het portfolio van WIN terugziet. Eén populair merk onder whisky geeks is bijvoorbeeld Ardnamurchan.
Een relatief jonge distilleerderij uit Schotland die inmiddels alle verwachtingen heeft ingelost. Recent kwam er nog een prachtige whisky uit. Marcel kan het aanraden aan mensen om de distilleerderij zelf eens te bezoeken.
'Die ligt op het puntje van het Schotse vasteland helemaal aan de verre westkust. Als je het pontje over de rivier neemt, moet je daarna anderhalf uur over een eenbaansweg. En die eenbaansweg gaat ook alle kanten op. Dus je schrikt elke keer dat je een tegenligger hebt. De rit is fantastisch, maar je moet wel heel geconcentreerd achter het stuur zitten. De distilleerderij ligt aan een loch met een fantastisch uitzicht. Aan de overkant ligt Tobermory. De omgeving is fantastisch.’

Dezelfde taal spreken

Zodra Marcel vertelt, hangt je simpelweg aan zijn lippen. Hij heeft zoveel meegemaakt in 20 jaar tijd. Het mooiste is om te horen dat hij uit al die jaren allemaal vriendschappen heeft overgehouden. Zo zijn Charles MacLean en Kenny MacKay inmiddels hele goede vriend van hem.
Lachend vertelt hij over de tijd van vroeger, waarin dingen heel anders liepen dan nu. Een zakelijke overeenkomst tussen Whisky Import Nederland en bijvoorbeeld een Schotse distilleerderij werd altijd bezegeld met flink wat godendrank.
Bij elke meeting kwam er een glas in de handen en er werd van locatie naar locatie gegaan, met steeds meer alcohol. Hoewel hij benadrukt dat dit tegenwoordig niet meer zo werkt, denkt hij wel met warme gevoelens terug aan die tijd:
‘Ergens moet je de whisky ook voelen, want iedereen kan whisky in een fles stoppen. Het is ook gevoel, je moet dezelfde taal spreken.’

Speciale whiskyflessen op komst voor 20-jarig bestaan

Je zou dus kunnen zeggen dat whisky een universele taal is. Whisky Import Nederland bestaat dit jaar 20 jaar en komt ter viering daarvan met allemaal speciale whiskyflessen. Als het aan Marcel ligt, mag iedereen boven de 18 dezelfde taal gaan spreken en op zijn tijd genieten van een mooi whiskyglas uit zijn portfolio.
Meer weten? Check dan de officiële website met het gehele portfolio en houd ook Whisky Monkeys in de gaten waar we regelmatig jullie updaten over nieuwe releases. Zo werd onlangs de nieuwe Mac-Talla aangekondigd met een mooie Amarone finish.
De bedoeling is om met elke leverancier een speciale single cask fles voor WIN uit te brengen. Marcel kijkt me aan en glimlacht: ‘Ja, we krijgen het druk.’
Favoriete whisky: The Whisky That Cannot Be Named van Adelphi
Aantal glaasjes whisky per week: 1 tot 2
Leukste fles whisky in bezit: Een Brora uit de Rare Malts Selection
Duurste whisky ooit gedronken: 50 jaar oude Glenlivet Single Cask met als winkelverkoopprijs 20.000 euro
Whiskyland om in de gaten te houden: India
Whisky die je zelf had willen bedenken: Ardnamurchan
Minst favoriete whisky: ‘Dat zijn er veel.’
Mede mogelijk gemaakt door Whisky Import Nederland. Nix18.

POPULAIR NIEUWS