Patrick Fidder doet graag dingen anders: 'Die standaard whisky's krijg je overal'

Interviews
door Monkey
maandag, 05 mei 2025 om 8:01
patrick fidder
Hij heeft elke dag wel een bottle kill en ruim 1000 whisky’s op de schappen in zijn bar staan. Patrick Fidder is niet alleen de eigenaar van een whiskybar, maar runt een hotel en is een whiskyliefhebber pur sang. Wij spraken hem over zijn passie voor whisky, proeverijen en tattoos.
In Zwolle is een bijzondere plek voor whiskyliefhebbers te vinden. Hotel Fidder – Patrick’s Whisky Bar is een begrip in Nederland. Het is niet alleen een driesterrenhotel vlak bij het centrum van Zwolle, maar ook een plek waar talloze whisky’s te vinden zijn.
Hotel Fidder bestaat inmiddels 41 jaar. Het is opgericht door Patrick's ouders, waarna Patrick (47) dit uiteindelijk drie jaar nadat zijn vader overleed van zijn moeder overnam. Hij is een ondernemer in hart en nieren, maar ook een sociaal dier en een whiskyliefhebber als geen ander. En hoewel het hotel er al tientallen jaren staat is de bar ‘pas’ sinds 2008 geopend.

Een mooie toevoeging voor hotelgasten

Al was het idee voor de whiskybar niet eens zijn eerste gedachte. Patrick zocht naar een toevoeging voor zijn gasten die alleen zijn.
'Een bar is iets universeels. Als je alleen bent, ga je naar de bar. Daar staat altijd iemand die een praatje heeft. En dat was ook gelijk ook een plek waar ik, als een kleine honderd flessen whisky kwijt kon. Dat was toch wel handiger dan vanuit een kast waar je niks ziet te gaan verkopen.'
Toen Patrick besloten had om de bar te gaan bouwen, moest er alleen nog daadwerkelijk een bar komen. Maar dat was nog niet zo makkelijk.

Een gave in de nacht

De hoteleigenaar zocht overal en nergens, maar een geschikte bar voor zijn hotel kwam niet voorbij. Het idee dat hij in zijn hoofd had, kwam overeen met iets dat hij ooit gezien had: een antieke biechtstoel uit een kerk die verbouwd was tot bar. Maar juist dat was nergens te bespeuren.
Op een dag was hij even niet bezig met de bar en besloot hij zijn schuur op te ruimen. Allerlei dingen moesten eigenlijk naar de stort, van een oud dressoir tot een antiek bed. Alleen Patrick kon er geen afscheid van nemen en dat is maar goed ook, want de nacht hierna gebeurde er iets bijzonders.
‘De volgende ochtend zegt mijn vrouw “Ik weet niet wat jij gedaan hebt vannacht, maar kijk eens op dat velletje papier.” Toen zag ik een bar met onderdelen uit de schuur die ik wilde opruimen. En zo is de bar een beetje ontstaan.’
Patrick’s Whisky Bar is dus letterlijk opgebouwd uit delen van een antiek dressoir, de zijkanten van bedden, poten van een hemelbed, spijlen van trappen en meer. Het is een unieke bar waar je naar kan blijven kijken.

Liefde voor whisky

Hiermee hebben we het niet eens over de talloze flessen die overal te zien zijn. Patrick heeft ruim 1000 flessen staan met ruimte voor meer. En hij heeft ze allemaal geproefd. De whisky’s komen uit Schotland, Nederland, Japan en talloze andere landen.
Fidder zoekt voortdurend naar bijzondere flessen, omdat hij het belangrijk vindt dat hij iets unieks te bieden heeft. De 'standaard whisky's krijg je overal en de oplopende reeksen van distilleerderijen ook'. Daarom focust hij zich op bijzondere flessen en onafhankelijke bottelingen.
Patrick’s Whiskybar is bovendien Scotch Malt Whisky Society (SMWS)-partnerbar, waardoor ook deze flessen in overvloed aanwezig zijn in de bar.

Papa

Met zoveel flessen whisky is de vraag natuurlijk waar de liefde voor deze drank is ontstaan. Daarvoor moeten we terug naar zijn jeugd. Hij deelt een dierbare herinnering aan zijn vader in een hete zomer tijdens een onweersbui.
‘Ik vond het wel fijn om met een biertje onder een afdakje te zitten. Even afkoelen. Ik zat met een biertje. Mijn vader zei toen “drink eens wat lekkerders dan een biertje”. Dus ik zei, zal ik eens een whisky proberen, want dat had ik nog nooit eerder gehad.’ Ik was toen zestien en dronk mijn eerste whisky: een Four Roses bourbon. En dat beviel me erg goed.’
De Zwolse hoteleigenaar maakt graag uitstapjes naar wijn en een biertje, maar de liefde voor whisky is vanaf die ene onweersbui het grootst.

Unieke proeverijen

Die passie deelt Patrick graag met anderen. Dat doet hij onder andere via whiskyproeverijen die regelmatig bij Patrick’s Whiskybar gehouden worden. Daarbij wil hij zijn gasten een zo goed mogelijke ervaring bieden, of het nou doorgewinterde liefhebbers zijn of niet.
Sommige proeverijen, zoals een tasting rondom een merk of een specifieke smaak, bereidt Patrick uitgebreid voor. Andere proeverijen zijn spontaner en niet voorbereid. Daardoor is de line-up vaak spontaan, net als het verhaal erbij.
‘Ik ga niet uitleggen wie de vaten bij de distilleerderij vult, wie daar de kraan openzet en dicht doet of hoe het behang erbij hangt. Daarvoor mag je naar de distilleerderij. Ik wil graag uitleggen hoe je het beste van een whisky kunt genieten.’
Fidder heeft ook talloze tips voor zijn gasten paraat. Een van de tips die hij aan onze lezers wil geven is om bij whisky met een scherpe afdronk net voor een slokje whisky een slokje water te nemen. Daardoor is de keel voorbereid. Verder is het fijn om whisky op te warmen en zo de scherpere alcoholische randjes eraf te halen.

Whisky beleven

Het mag duidelijk zijn dat de hotel- en bareigenaar graag deelt. Dat doet hij niet alleen in de bar en tijdens proeverijen, maar ook tijdens een eigen whiskyfestival. In november is het tijd voor de achtste editie van het Fidder's Festival, dat nu vijf jaar afwezigheid weer terugkeert.
Het whiskyfestival belooft een lange sessie te zijn die start om 15:00 uur en eindigt om 20:00 uur. Er komen talloze standhouders zoals SMWS, Bresser & Timmer, Jason ten Klooster en de onafhankelijke bottelaar Saltire Rare Malts, waar Hans en Becky Offringa bij betrokken zijn.

Eigen bottelingen

Bij het festival zullen ook Patrick’s eigen bottelingen ongetwijfeld te proeven zijn. Deze whisky’s (het zijn er momenteel twee) zijn gebaseerd op de tattoos die hij op zijn armen heeft staan.
‘Binnenkort komen er samples voor botteling 3 binnen. Dan gaan we kijken wat we ermee doen. Het moet een serie worden die een tijdje door kan gaan.’
Als het aan zijn amen ligt, is er nog genoeg inspiratie voor bottelingen te halen.

Whisky tattoos

De bareigenaar heeft beide armen voorzien van een zogeheten ‘sleeve’ met allerlei afbeeldingen die vaak whisky gerelateerd zijn. Het zijn er in totaal 16 die behoorlijk variëren. Zo heeft hij op zijn ene arm het SMWS-logo staan met een Glencairn glas.
Verder is er een hert te vinden op zijn arm en staat zijn eerste whisky vereeuwigd op zijn arm. Naast whisky gerelateerde kunstwerken is er ook ruimte voor persoonlijke tatoeages.
'Ik heb tattoos van pioenrozen, want ik ben gek van rozen. In elke roos is een naam verborgen in de nerfjes van het blad. Verder heb ik een schaakstuk van een paard, omdat ik geboren ben in het jaar van het paard. En dat paard is het paard van mijn dochter, Beppie. Verder ben ik een vis dus heb ik een snoekbaars die uit het water springt. Dat water staat weer voor het levenswater, whisky dus.' 
Verder dan zijn armen wil Patrick niet meer getatoeëerd worden. Hij koopt tegenwoordig liever whisky om daarvan t genieten, want als hij zijn tattoos niet kan zien, vindt hij het zonde van het geld.
En dat is overigens niet de reden waarom Fidder altijd met zijn blote armen rondloopt. Dat doet hij namelijk al ongeveer 30 jaar, tenzij het echt heel koud is of flink regent. Tegenwoordig zegt hij zelf dat hij dankzij de tattoos ‘altijd lange mouwen heeft’.
Favoriete whisky: ‘Een volle fles. Ik heb geen favoriet. Als ik die had was de kast een stuk kleiner.’
Aantal glaasjes whisky per week: ‘Dat is net hoe de wind waait. Een stuk of 4, 5 denk ik.’
Leukste fles whisky in bezit:  Die weet ik niet. Dat vind ik echt lastig.
Duurste whisky ooit gedronken: Een 35 jaar oude Caol Ila Cask Strength.
Whiskyland om in de gaten te houden: Ierland.
Whisky die je zelf had willen bedenken: ‘Een Bushmills 16 Year Old. Die heeft drie vatrijpingen.’
Minst favoriete whisky: ‘Een lege fles. Nee, ik ken geen vieze whisky. Elke whisky is lekker op zijn eigen moment.’

POPULAIR NIEUWS