Pete Molloy is allergisch voor whisky: ‘Mijn lever mist het niet’

Interviews
door Monkey
zondag, 03 september 2023 om 9:00
pete molloy 1
Pete Molloy (62), oprichter van The Lineage Group, werkt in de whisky-industrie, maar heeft zelf een allergie voor de godendrank. Een slokje van de drank zou hem direct ziek maken. Toch heeft hij een onbreekbare band met de drank die ervoor zorgt dat hij er elke dag mee bezig is en hij geniet er met volle teugen van. De drank zit namelijk in zijn genen.

Whisky in het bloed

Pete stamt namelijk af van een grote naam in de whiskywereld, al heb je wellicht niet meteen van hem gehoord. Zijn oudoom is niemand minder dan Michael Molloy. Hij richtte in 1829 een klein bedrijf op dat tegenwoordig de naam Tullamore Dew draagt. Precies, die Ierse distilleerderij. Pete vertelt dat hij door zijn hobby ontdekte dat hij afstamt van de oprichter van Tullamore Dew.
‘Het zit dus in de familie, al wist ik het destijds niet (toen Pete met zijn bedrijf startte, red.). Pete vertelt dat het niet bekend is wat er uiteindelijk met zijn oudoom is gebeurd. Oftewel whisky zit in Pete's zijn bloed en dat DNA heeft hij meegenomen richting zijn bedrijf.

Graven in families

Dat bedrijf, The Lineage Group, begon heel anders dan je zou denken. Een jaar of 25 geleden kwam Pete naar Nederland. Daarvoor werkte hij als maatschappelijk werker in het Verenigd Koninkrijk en in Nederland werkte hij een tijd als Customer Compliance Officer, maar dat had hij uiteindelijk wel gezien. Pete ging op zoek naar een nieuwe uitdaging en wilde daarbij het liefst iets doen wat echt van hemzelf was. Een eigen bedrijf dus. En wat kun je dan beter doen dan van je hobby je werk maken?
Pete is aan de slag gegaan met genealogie, een van zijn hobby’s. Hij vindt het heerlijk om op zoek te gaan naar de oorsprong van mensen. Waar ze vandaan komen, hoe de stamboom van families eruit ziet en wie iemands voorouders waren. Hij zocht het altijd uit via flink wat research en graafwerk in de geschiedenis.

Onuitwisbare herinneringen

Dat is waar hij eerst ook zijn boterham mee verdiende, maar al snel kwamen er vragen van mensen of hun familiewapen niet op een glas zou kunnen, ‘Er is geen huis in Ierland waar geen glazenset is met hun familiewapen erop,' legt hij uit.
Die optie bood Pete zijn klanten graag aan en daarmee begon er een balletje te rollen. Op het ene moment was hij nog druk met het uitzoeken van iemands herkomst en enkele jaren later verkocht hij glazen, karaffen en sigarendozen met familiewapens, namen en andere persoonlijke boodschappen erop: ‘Het zijn persoonlijke cadeaus die voor altijd zijn.’
Pete steekt zijn liefde en passie voor whisky niet onder stoelen of banken. Hoewel zijn lever het drinken niet mist, mist hij wel bepaalde aspecten zoals ‘even een rondje proeven' voordat een whiskyfestival van start gaat. Hij is regelmatig met een stand aanwezig op een van de grotere festivals en beleeft dit soort situaties anders dan vroeger. Al is het zonder een dram gelukkig niet minder gezellig tijdens whiskyfestivals. 'We lachen nog steeds wat af'.

De whiskywereld is jonger geworden

De whiskyfestivals zijn ook de plek hij de whiskywereld op een mooie manier heeft zien veranderen . Hij ziet steeds meer vrouwen en jongere mensen voorbij komen. Een positieve ontwikkeling als je het hem vraagt: ‘Een jaar of acht geleden waren het nog voornamelijk oudere mannen. (…). Ik denk dat whisky ook populairder is geworden in de loop der jaren’.
Als we hem vragen hoe Pete Nederland als whiskyland ziet in vergelijking met het Verenigd Koninkrijk, vertelt hij dat Nederlanders, of eigenlijk Europeanen, veel meer open staan voor whisky’s uit andere landen zoals Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk en dergelijke. Mensen in het Verenigde Koninkrijk en Ierland zijn, zoals Pete het mooi verwoordt ‘trotser op hun eigen product’ en daarom meer gericht op dat product.
‘Zoals de Nederlanders gesteld zijn op Oranje, zo gesteld zijn zij (Ieren en Engelsen, red.) op hun eigen whisky.'
Voor Pete maakt het allemaal niet uit. Hij drinkt niet, maar voorziet mensen graag in wat ze wel nodig hebben: gepersonaliseerde glazen voor hun drams, kleine whiskyvaten voor allerlei bijzondere gelegenheden en allerlei luxe producten.
Favoriete whisky: 'Tullamore Dew natuurlijk.'
Aantal glaasjes whisky per week: Geen
Leukste fles whisky in bezit: 'Geen, want ik heb ze allemaal weggegeven.'
Duurste whisky ooit gedronken: 18 year old Macallan Double Cask
Whiskyland om in de gaten te houden: 
Japan
Whisky die je zelf had willen bedenken: 
Hibiki Harmony 
Smerigste whisky ooit gedronken:  
Ole Smoky Tennessee Moonshine 
Benieuwd naar onze andere interviews? Je vindt ze op onze speciale interviewpagina.

Meer uit je whisky passie halen?

Ben jij dol op whisky? Deze tips helpen je om je hobby naar een volgend niveau te tillen:

  • Regelmatig vind je mooie travel exclusives bij Topdrinks.
  • Ook Gall heeft regelmatig mooie whisky’s in de aanbieding.
  • Zoek je een leuk hotel tijdens een festival? Kijk dan eens bij Booking.com.
  • De mooiste Glencairn producten vind je bij bol.
  • Lezen over whisky? Bij bol vind je allerlei whiskyboeken.
  • Een unieke whiskyquiz of keycord zijn nooit verkeerd.
  • POPULAIR NIEUWS