Willem Veldman opende op 22-jarige leeftijd een distilleerderij in Limburg

Interviews
maandag, 06 februari 2023 om 13:00
veldman stokerij 2
Willem Veldman (30) runt Stokerij Veldman in Belfeld. Opvallend gegeven: hij heeft de stokerij opgericht in 2014, wat betekent dat hij nog maar 22 lentes jong was toen hij begon. Het resultaat mag er nu zijn, want hij maakt allerlei lekkere drankjes en zijn whisky is steevast uitverkocht.
Welke HBO-student denkt er over na om op zijn 22e een stokerij op te richten? Willem Veldman, voedingsmiddelentechnoloog, deed het. Je zou bijna kunnen zeggen dat alcohol hem met de paplepel is ingegoten. ‘Af en toe mocht ik een slokje bier van mijn vader drinken. Een sjnurke noemen we dat.’

Rond zijn veertiende kwam Willem al in aanraking met alcohol. De liefde voor drank zat in de familie, waardoor hij al jonge leeftijd begon te experimenteren met pannen en ketels.

Spelenderwijs distilleren

‘Toen zei een oom van mij: wijn en bier maken lukt niet altijd. Dat verzuurt wel eens. Het verzuurde bier kan je distilleren om de alcohol eruit te halen en er dan alsnog wat lekkers mee te maken. Wat we thuis al deden was dus likeurtjes maken door het fruit op brandewijn te zetten.’ Zo maakte Willem zijn eerste likeur al op jonge leeftijd in een weckpot met fruit.

Alle kennis die hij sindsdien opgedaan heeft, past hij succesvol toe in zijn eigen Nederlandse distilleerderij in Limburg.

Whisky in vaders drankenkast

De flirt met whisky volgde op zijn zestiende. In die tijd mocht je op zestienjarige leeftijd al drinken en dat is dan ook toen Willem de godendrank ontdekte. 'De eerste whisky heb ik van mijn vader geproefd. Hij dronk eigenlijk bijna nooit whisky meer, maar er stond nog een fles. Die moest ik natuurlijk proeven.' Sindsdien stond het misschien wel in de sterren geschreven: de kleine Willem zou op een dag ooit zelf whisky gaan maken en een distilleerderij in Limburg openen.

Op jonge leeftijd succesvol bedrijf opgericht

In 2014 was het zover: tijdens zijn studententijd richtte Willem eigen bedrijf op. Waar de jeugd van tegenwoordig misschien eraan denkt om een bekende influencer te worden, was Willem met hele andere dingen bezig. Oude familierecepten van alcoholische dranken doen herleven. Inmiddels vormen verschillende van die recepten het basisassortiment van Veldman Stokerij onder de naam Veldmenkes; likeuren en likorettes van lokale grondstoffen.
Daarnaast maakt hij regelmatig kleine batches van speciale edities, zoals Eau de Coing, en een reeks dranken voor private label klanten. Willem ontwikkelde zelfs zijn eerste Limburgse moonshine, de Maonesjien Drakenhoning, die met 13 maanden rijping op vat en een alcohol percentage van 50% vooral bij whiskyliefhebbers in de smaak valt.

Zijn eerste whisky werd in 2018 gebotteld. Uiteraard een Limburgse whisky!

Prachtige geschiedenis van Limburg

Uit alles blijkt uit dat hij veel liefde heeft voor stoken en ook dat hij een duidelijke missie heeft. 'We hebben in Limburg een rijke geschiedenis als het gaat om het distilleren en (il)legaal maken van alcoholische dranken. De stookketel stond bij veel boeren verstopt op het erf en de provincie telde vele distilleerderijen.' Dat is door overheidsbeleid compleet teniet gedaan en Willem draagt graag een steentje bij aan het weer tot leven wekken van het Limburgs stookambacht.
Verder blijft hij op zoek naar oude recepten, verhalen en andere zaken die met de stookgeschiedenis te maken hebben. De recepten worden geprobeerd en eventueel opgenomen in het assortiment. De rest wordt met zoveel mogelijk mensen gedeeld, van tentoonstellingen tot boeken. Willem heeft nog ideeën genoeg en wie iets van ideeën wil doneren wordt met open armen ontvangen!
De dranken van Veldman Stokerij dragen het label "Veld tot fles Limburg" om aan te geven dat er alleen lokale en natuurlijke grondstoffen worden gebruikt. Ook voor zijn whisky wil Veldman Stokerij alles en lokaal houden, dus geen e-nummers, geen kunstmatige toevoegingen en Limburgse grondstoffen.

Grotere ketel en de toekomst

Als we met hem praten, blijkt continu hoeveel kennis Willem heeft van voedsel. Naast zijn stokerij is hij ook voedingsmiddelentechnoloog. Al is het duidelijk dat hij niet uitgepraat raakt over whisky. Zo is net bekend geworden dat hij een nieuwe ketel heeft aangeschaft, waarmee Veldman Stokerij ook het brouwen van whisky-mash in eigen huis gaat doen. Vanaf de volgende batch gebeurt dus alles onder één dak met als bijkomend voordeel dat er jaarlijks ook veel meer whisky gemaakt kan worden.
Momenteel ligt er een nieuwe batch in het vat die al uitverkocht is en binnenkort uit moet komen, maar er zijn ook vaten die Veldman een jaar of zes (of misschien wel langer) laat liggen. Over vijf jaar ziet Willem Veldman zijn distilleerderij in Limburg voorzien van een bezoekerscentrum, waar hij whiskyliefhebbers kan ontvangen.
Favoriete whisky: Twee stuks: de rokerige is Big Peat en de wat soepelere is Teeling.
Aantal glaasjes whisky per week: 7
Leukste fles whisky in bezit: Nummer 11 van mijn eerste batch whisky
Duurste whisky ooit gedronken: ‘Dat valt heel erg mee. 100 euro sowieso wel.’
Whiskyland om in de gaten te houden: Nederland
Smerigste whisky: 'Een Nederlandse whisky gehad en die vond ik niet goed. Daar was iets van karamel aan toegevoegd.'
Whisky die je zelf had willen bedenken: Een Springbank