Veldman Stokerij vergroot capaciteit met nieuwe brouwketel

Nieuws
vrijdag, 03 februari 2023 om 14:00
veldman stokerij
Veldman Stokerij is al even flink aan de weg aan het timmeren. Meerdere whiskyreleases zijn uitgekomen en razendsnel uitverkocht. Eigenaar Willem besloot om de capaciteit van zijn stokerij te vergroten en is aan de slag gegaan met een geheel nieuwe brouwketel. Waar Veldman voorheen met een ander bedrijf, De Witte Stadsbrouwerij, schakelde voor het brouwen van drank, is dit nu niet meer nodig. Zijn drank kan nu in zijn eigen stokerij gebrouwen worden. Veldman is er erg blij mee dat zijn eigen capaciteit nu vergroot is, al is het vooralsnog een relatief kleine ketel van 'slechts' 200 liter.
De reden voor de keuze van dit formaat heeft alles met de zonnepanelen te maken waarop de ketel draait. De huidige zonnepanelen steunen slechts 9 KW. Als die grens overschreden wordt, zal alle stroom eruit klappen en dat is een kleine ramp. Op dat moment gaat namelijk niet alleen het licht uit in de Nederlandse distilleerderij, maar ook in zijn woning en dat is allerminst handig. Enerzijds zit je dan in het donker en anderzijds wordt er op dat moment niks gebrouwen, dus moet het in delen gebeuren. En dat is helemaal niet erg, want de mooiste dingen ontstaan als je er de tijd voor neemt.

Nieuwe ketel van Veldman Stokerij goed voor 2 a 3 batches per dag

De ketel van Veldman Stokerij klinkt misschien niet als heel groot, maar snel is hij wel. Veldman vertelt dat er ongeveer twee a drie batches per dag mee gebrouwen kunnen worden. Daarbij meldt hij dat hij ook minimaal een batch whisky per maand wil gaan maken. Met het oogpunt op de toekomst is de nieuwe ketel dan zeker een uitkomst. De volgende stap die Veldman wil gaan zetten, heeft alles te maken met de mout die hij in zijn Limburgse Whisky wil gebruiken. Hoe dat precies zit lees je snel in ons interview met Veldman Stokerij.