Bowmore komt met exclusieve Aston Martin whisky

Nieuws
zaterdag, 07 januari 2023 om 9:00
bowmore 886535 960 720
Schaarse whisky is al snel een prijzige hobby. En fles kan zomaar een paar honderd tot een paar duizend euro kosten. Bowmore verlegt deze grens met ARC-52, een unieke whisky die samen met Aston Martin is uitgebracht. Je moet er wel flink wat van je spaargeld voor over hebben, maar dan heb je ook een fles om trots op te zijn.
In de whiskywereld heb je exclusieve flessen en exclusieve flessen. De een is exclusief omdat de productie ervan slechts een paar flessen bedraagt en de ander is zo oud dat er diverse oorlogen voorbij zijn gekomen die de vaten overleefd hebben. Bowmore ARC-52 is in beide categorieën te scharen, want de single malt whisky heeft maar liefst 52 jaar gerijpt en is wereldwijd beperkt tot honderd flessen.
De drank heeft die rijpingsperiode doorgebracht in twee vaten, eerst een sherryvat en daarna een bourbonvat. Volgens de website van Bowmore is het een tijdmachine die voor de helft van Bowmore en voor de helft van Aston Martin is. Daar is de prijs dan ook naar, want de fles kost 80.000 euro, als je deze al weet te bemachtigen.
Een vergelijking: een Aston Martin rijd je al vanaf ongeveer 200.000 euro in Nederland.
Marek Reichman, chief creative officer bij Aston Martin, geeft aan dat de fles een tijdloos mooi stuk kunst is. En uniek is de fles waar de drank in zit zeker. De fles heeft een gestroomlijnde vorm waar geen rechte lijn in te bekennen is. Je zou het bijna een UFO noemen als er geen Aston Martin en een Bowmore logo op de voorkant zou pronken. Bekijk vooral ook de video hieronder, waarin de exclusieve whisky uitgepakt wordt.

Zijn alle Aston Martin en Bowmore flessen zo prijzig?

De ARC-52 is niet de enige whisky die uit de samenwerking van Bowmore en Aston Martin gekomen is. De twee hebben inmiddels meer collecties uitgebracht. Zo is er de GTR Collection, waarin drie flessen te krijgen zijn: een van 10, 15 en 18 jaar oud. Elke fles heeft een andere Aston Martin op de verpakking staan en is gelimiteerd verkrijgbaar. Hoewel ook deze flessen niet onbeperkt te kopen zijn, zijn ze een stuk betaalbaarder.
Naast de GTR Collection is er nog de Master's Selection. Deze collectie is al toe aan zijn tweede editie die gemaakt is door meesterblender Ron Welsh en Marek Reichman, chief creative officer bij Aston Martin. Deze single malt heeft 22 jaar gerijpt en gaat voor ongeveer 700 a 800 euro over de toonbank.