Investeren in whisky gaat pijnlijk mis bij deze gepensioneerde man

Nieuws
vrijdag, 17 februari 2023 om 11:00
whiskyvaten
Investeren is nooit zonder risico. Dat geldt voor investeren in cryptovaluta, maar ook voor investeren in whiskyvaten. Waar soms whisky's voor monsterbedragen verkocht worden, gaat het namelijk ook wel eens mis. Een gepensioneerde man uit Nottinghamshire kreeg dit op pijnlijke wijze mee. Hij had namelijk ruim 28.000 pond aan investering in whiskyvaten zitten, maar kwam ineens in aanraking met de duistere kant van investeren. Zijn geld leek namelijk in rook op te gaan.
De 68-jarige Garry Pitchford uit Nottinghamshire besloot tussen 2020 en 2022 te investeren in whiskyvaten. Hij gebruikte een deel van zijn geld in die periode voor een investering in whiskyvaten. Zo kocht hij negen verschillende vaten van verschillende distilleerderijen. De waarde van de vaten liep uiteen van 800 tot 7600 pond per stuk en zijn portefeuille bevatte onder meer een zeven jaar oude hogshead van Tomatin, een vat Royal Brackler, een vat Ardmore whisky en een vat 13 jaar oude Craigellachie. Geen verkeerde investeringen zou je zeggen, maar er was een probleem: hij kon niet bewijzen dat de vaten van hem waren.

Zuurverdiend geld in rook opgegaan?

De gepensioneerde man had de vaten gekocht bij een bemiddelaar en geloofde aanvankelijk dat hij de eigenaar was van een paar mooie whisky’s die naarmate de tijd vorderde meer geld waard zouden worden. Hij werd alleen achterdochtig toen zijn certificaten hem niet in verband brachten met de daadwerkelijke vaten. Zijn investering in whiskyvaten leek als rook opgegaan te zijn en daarmee zijn zuur verdiende 28.000 pond.
Pitchford schakelde whiskymakelaar Mark Littler in en al snel kwam naar voren dat hij een leveringsopdracht miste, die hem het bewijs van eigendom over de vaten zou opleveren. Het was de rode vlag die hem tot actie over deed gaan. Met veel tijd, moeite en een extra investering van ruim 1300 pond opende hij zijn eigen rekening bij een Schots entrepot op. Zo kreeg hij al zijn vaten in één pakhuis onze zijn eigen naam. Het belangrijkste had hij ook meteen: een geldig eigendomsbewijs over zijn investering in whiskyvaten.

Investering in whiskyvaten ineens voor 30 procent ‘verdampt’

Hoewel Pitchford zijn investering veilig gesteld had, bleek dat er nog een probleem was. Bij een investering in whiskyvaten moet altijd rekening gehouden worden met een Angels Share, wat verdamping van de vloeistof (ongeveer 2 procent per jaar) betekent. Alleen van de vaten van Pitchford kregen de engelen wel heel veel. In een van de vaten was zelfs maar 75,4 liter zuivere alcohol aanwezig, terwijl hij 118 liter kocht.
Bovendien bleek dat drie van de whiskyvaten die hij gekocht had hele andere whisky waren. Op de papieren stond aanvankelijk dat hij vaten Tomatin, Royal Brackler en Ardmore bezat, maar de vaten vertelden hem anders: whisky van Strathdearn, Cawdor Springs en Ardlair. De gepensioneerde man had vaten gekocht voor veel te veel geld, waarbij een vat zelfs 3000 pond gekost had, terwijl de waarde ervan slechts 1000 pond was.
Pitchford gaat dat verloren geld nooit meer terugkrijgen, maar wil anderen die een investering in whiskyvaten overwegen waarschuwen met zijn verhaal. Zijn tip: ‘Als je denkt aan investeren in Schotse vat whisky via een dealer met indirecte eigendomsdocumenten, niet doen.’

POPULAIR NIEUWS