Bruichladdich Distillery brengt Octomore 13.4 uit

Nieuws
dinsdag, 07 februari 2023 om 17:00
octomore 134
Ben jij een liefhebber van zwaar geturfde whisky, dan is dit een ‘must have’. Bruichladdinch heeft het laatse aanbod van de gelimiteerde Octomore 13 serie aangekondigd. 
Deze zwaar geturfde whisky wordt toegevoegd aan de collectie van vier eerder uitgebrachte uitgaven van de Octomore collectie en maakt deze compleet. Net zoals zijn voorgangers, de 13.1 en 13.2, is de 13.4 gemaakt van dezelfde partij. Dit betekent: 100% Schotse Concerto gerst die gemout is tot zwaar geturfde 137.3 PPM (parts per million).

Wat weten we over de Bruichladdich Octomore 13.4?

Wat verder bijdraagt aan het complexe smaakprofiel van deze whisky zijn de vaten. Octomore 13.4 heeft 5 jaar mogen rijpen in combinatie van ‘first-fill’ bourbon en Amerikaanse eiken vaten, waarbij de laatst genoemde een hoog roost gehalte hebben.

Adam Hannett, Bruichladdich Distillery Head Distiller, zegt: ‘Als aanvulling op de Octomore 13-serie, demonstreert de 13.4 editie eens te meer de delicate balans van intense turfrook met onze elegante kenmerkende stijl. Het rijpingsprofiel in combinatie met sterke turfniveaus en vatsterkte heeft geresulteerd in een werkelijk unieke en complexe single malt.’

Tasting notes van de Ocotomore 13.4

Natuurlijk hebben we ook de tasting notes voor jullie:
Op de neus veel turfrook en rijk geroorsterd eiken gevolgd door hints van amandel, honing en gekonfijte schillen. Ook tonen van nootmuskaat en chocolade zijn aanwezig.
De smaak is zoet en gestructureerd. De robuuste textuur draagt ​​ de hoge sterkte van de single malt. De tonen van geroosterd eikenhout komen naar voren, gevolgd door een subtiele hint van tabak, kruidnagel en honing. De smaak wordt eerder aangevuld dan gedomineerd door de zachte turfrook die de geroosterde tonen van Amerikaans eiken prachtig versterkt, samen met hints van gekonfijte schil en praliné
Octomore 13.4 met een alcohol percentage van 61.6%, heeft een natuurlijke kleur en is niet gekoeld en gefiltered (non-cill filtered) alvorens gebotteld. Een fles van dit exclusieve en experimentele whisky is te bestellen op de site van Bruichladdich

Een interessant Bruichladdich feitje

De naam Octomore is vertaald uit het Gaelic ‘Ochdamh-Mor’ wat 'achtste landhuis' betekent - een verwijzing naar het nummer van het historische landbouwperceel. Bruichladdichs pakhuis. De eerste distillatie van Octomore vond plaats in september 2002, de eerste botteling volgde in 2008.