Eden Mill bouwt verder aan milieuvriendelijke distilleerderij

Nieuws
zaterdag, 24 juni 2023 om 9:00
eden mill
De Schotse sterkedrankenproducent Eden Mill heeft de tweede bouwfase van een nieuwe distilleerderij afgetrapt. Het plan om een milieuvriendelijke stokerij en een bijbehorend bezoekerscentrum te bouwen, loopt daarmee volgens plan.
In maart 2022 werd de vergunning voor de bouw al afgegeven aan de Schotse whisky- en ginproducent die daarop afgelopen jaar begonnen is met de bouw. In de tweede fase van de bouw wordt de Eden Mill distilleerderij bij de Universiteit van St. Andrews in Fife volledig operationeel gemaakt en wordt de bezoekerservaring gecreëerd.
De opening staat gepland voor 2024.
Hieronder vind je een Timelapse video van de bouw tot nu toe:

Eden Mill streeft naar een milieuvriendelijke productie

De plek bij de St. Andrews Universiteit is niet zomaar gekozen. Daar is de Eden Campus namelijk te vinden, die gewijd is aan koolstofvrije bedrijven. Eden Mill heeft een huurovereenkomst getekend met de universiteit voor maar liefst 50 jaar. Het doel van de distilleerderij is om het milieu zo min mogelijk te belasten tijdens het distilleren.
De Eden Mill distilleerderij en het bezoekerscentrum gebruiken duurzame bouwmaterialen en na de opening energie uit hernieuwbare bronnen. Hiervoor wordt onder andere een zonnepanelenpark ingezet vlakbij de St. Andrew Universiteit. Verder wordt de CO2-uitstoot van het gistingsproces opgevangen, zodat de universiteit dit later opnieuw kan gebruiken.
Rennie Donaldson, chief operating officer bij Eden Mill, vertelt dat hij de bouw van de nieuwe faciliteit ziet als een kans om zoveel mogelijk milieuvriendelijk te werk te gaan. Daarnaast vertelt de COO dat de nieuwe ruimte niet alleen als een nieuwe plek voor de Eden Mill distilleerderij bedoeld is: ‘We kunnen niet wachten om een ruimte te openen die veelzijdig is, fungeert als een gemeenschapshub en duurzame distilleermethoden toepast.’
De functie als gemeenschapshub komt onder andere naar voren in het nieuwe bezoekerscentrum. Hiermee moet Eden Mill toeristen aantrekken die in tours meer kunnen leren over de distilleerderij, de processen van het stoken en kunnen genieten van het uitzicht dat de faciliteit biedt over de Eden riviermonding.
Steeds meer distilleerderijen houden rekening met het milieu. Zo kondigde Pernod Ricard begin dit jaar al aan de verpakkingen aan te passen en levert Chivas zelf helemaal geen verpakkingen meer in Duitsland.
Beeld: Eden Mill

POPULAIR NIEUWS