De nieuwe bijzondere whisky's van Talisker en Mortlach

Nieuws
door Monkey
woensdag, 11 januari 2023 om 9:00
zee rif
Het nieuwe jaar is weer begonnen en dat betekent dat er weer volop nieuwe whisky’s uit zullen komen. Talisker en Mortlach trappen het jaar sterk af met limited edition whisky’s van meer dan 30 jaar oud. Beide single malts hebben een wel heel bijzonder proces doorlopen voordat ze de fles bereikten.
Onder de naam Midnight Malt 30 Year Old heeft Mortlach een gelimiteerde whisky uitgebracht die een uiterst precies proces doorlopen heeft. De whisky is namelijk in zes ketels exact 2,81 keer gedistilleerd. Vervolgens heeft de stokerij de vloeistof gesplitst en in Bordeaux wijnvaten en Calvados en Guatemalan rumvaten. Uiteindelijk is de drank geblend in eigen vaten om tot een soepele single malt te komen met 49,1 procent alcohol.
Om de drank te bemachtigen moet je wel je best doen. Er zijn namelijk slechts 350 flessen van Midnight Malt gemaakt en de prijskaart die aan elke fles hangt is ongeveer 5.000 dollar. Als je er een weet te bemachtigen krijg je volgens Mortlach een aroma van zoete gebakken appel, chocolade en rum met een kruidige boventoon. Op de tong zou Midnight Malt een sterke fruitsmaak hebben afgewisseld met kruidige tonen en een lange pittige afdronk.

Talisker duikt naar nieuwe smaak

Talisker heeft op haar beurt een 44 jaar oude whisky uitgebracht die de naam Forest of the Deep draagt. Deze is in een wat grotere oplage verschenen dan de fles van Mortlach, om precies te zijn 1997 exemplaren wereldwijd. Ook deze whisky is op een bijzondere manier tot stand gekomen.
Om de smaak van de whisky te bepalen is een team namelijk afgereisd naar The Great African Sea Forest, een bos van zeewier, diep onder de zeespiegel. Samen met een team van wetenschappers, activisten en film makers waren Talisker vaten aan boord van het schip. Deze vaten zijn uiteindelijk verkoold met een kleine hoeveelheid duurzaam gekweekte Schotse zeekelp. Daarna kon de 44 jaar gerijpte whisky een finish krijgen in deze vaten.
Op de neus brengt de whisky is een maritiem aroma, waarbij je zeewier, zout en meer ruikt. De smaak is rokerig en wat zout, zoals het bij een whisky gelinkt aan de zee hoort. Ook voor deze whisky geldt dat je diep in de buidel moet tasten om er een te bemachtigen. Hij kost namelijk 4.500 dollar.
Wist je dat je de hele week kans maakt op te gekke prijzen

POPULAIR NIEUWS