Groen licht voor nieuwe distilleerderij in Dublin

Nieuws
woensdag, 11 januari 2023 om 11:00
distillery
Afgelopen week is er groen licht gegeven voor de bouw van een nieuwe distilleerderij in Noord-Dublin, Ierland. De bouw van de distilleerderij zorgt niet alleen dat er nieuwe whiskey zal komen, maar creëert ook 150 banen.
Binnenkort is Ierland weer een distilleerderij rijker. In Balbriggan, helemaal in het noorden van Dublin, zal namelijk een nieuwe stokerij geopend worden. De plannen voor de bouw van de distilleerderij zijn goedgekeurd door de Fingal County Council, nadat Harvest Lodge Distilleries deze ingediend heeft. Voor de nieuwe locatie zal naar verwachting ongeveer 100 miljoen dollar geïnvesteerd worden, waardoor er in totaal zeven gebouwen neergezet kunnen worden. Daarbij zal ook een bezoekerscentrum horen, waar onder andere tours met tastings gegeven zullen worden.
Naar verwachting trekt deze 50.000 toeristen per jaar naar het gebied. Volgens raadsman Tony Murphy is het een enorme boost voor de lokale economie. Volgens hem is er niet alleen een mogelijkheid om whiskey te gaan exporteren en zal het bezoekerscentrum voor toeristen zorgen, maar zal de komst van de distilleerderij ook het gebied eromheen toeristischer te maken. 

Meerdere nieuwe whiskeyvarianten op de planning?

De Ierse distilleerderij wil naast ‘klassieke whiskey’ ook aan de slag gaan met honingwhiskey. De omgeving van Ballbriggan zou namelijk de oorsprong zijn van de bijenteelt in Ierland. Honingwhiskey zou een mooie knipoog naar dat stukje geschiedenis zijn en daarbij een prima toevoeging op de selectie Ierse whiskeys.
De bouwwerkzaamheden voor de nieuwe Harvest Lodge-distilleerderij zijn momenteel nog in de aanbestedingsfase. Naar verwachting zal er binnenkort een begin gemaakt worden met de bouw, wat ongeveer 18 maanden in beslag zal nemen.
Halverwege volgend jaar zou de distilleerderij dus geopend kunnen worden als alles volgens plan verloopt. Pas daarna zal er begonnen worden aan een nieuwe whisky, dus voordat we drank uit de nieuwe distilleerderij aan kunnen schaffen, duurt zeker nog een jaar of vijf, afhankelijk van hoe lang de whiskey moet worden gerijpt. Het is namelijk nog niet bekend wat voor whiskeys er precies uit de Ierse stokerij zullen komen.

POPULAIR NIEUWS