De Schotse whisky export ging hier in 2023 door het dak

Nieuws
vrijdag, 05 januari 2024 om 13:00
singapore
Schotse whisky en gin doet het behoorlijk goed in de wereld. De Aziatisch-Pacific landen zoals Japan en Singapore blijken zelfs een enorme afzetmarkt voor de drank te zijn. Er is namelijk voor miljoenen euro’s aan whisky naartoe gegaan. Zo blijkt uit cijfers van de Britse overheid.
De regering van het Verenigd Koninkrijk meldt dat de verkoop van Britse producten flink is gestegen in deze regio. Het gaat hierbij om dingen als chocolade, gin, mousserende wijn en whisky. De reden voor de stijging is dat het land toetreedt tot het Comprehensive and Progressive Agreement for Trans-Pacific Partnership handelsblok (CPTPP).
In dit blok zitten elf landen, waaronder Canada, Chili, Japan, Maleisië, Peru, Singapore en Vietnam. Voor deze landen zal binnen nu en tien jaar minder betaald worden om bijvoorbeeld Schotse whisky te importeren. En dat werpt nu al zijn vruchten af.
Schotse whisky is afgelopen jaar namelijk niet alleen flink naar Europa verscheept, maar ook naar de CPTPP-regio. Singapore stond in 2022 namelijk in de lijst als derde grootste exportmarkt voor de godendrank met een enorme stijging van maar liefst 31 procent. Tot en met oktober werd er meer dan 380 miljoen pond (ruim 430 miljoen euro) aan whisky naar het land verscheept.
Jonathan Brenton, directeur public affairs voor Pernod Ricard UK, Pernod Ricard Global Travel Retail en Chivas Brothers, vertelt dat er nu al vijf van de CPTPP-landen in de top 20 van markten voor Schotse whisky’s staan. ‘De Pacific Rim is nu al 's werelds meest economisch dynamische regio.’

Nederland in top 10 exportlanden voor Schotse whisky

Mark Kent, chief executive van de Scotch Whisky Association (SWA), vertelt dat de export van whisky naar deze landen in totaal ruim 1,1 miljard pond (ruim 1,2 miljard euro) zal bedragen. In de eerste helft van 2023 stond de teller hier nog op 857 miljoen pond. Daarmee was het toen al de grootste afnemer van Schotse whisky. Op een mooie tweede plek in deze lijst stond de Europese Unie met 738 miljoen pond.
In de cijfers over het eerste half jaar volgens SWA komt ook Nederland voorbij. In ons land kwamen namelijk ruim 17 miljoen flessen whisky binnen vanuit het Verenigd Koninkrijk. Daarmee zijn de Nederlandse whiskydrinkers goed voor een negende plek in de lijst, terwijl Frankrijk en India op de eerste en tweede plek staan. De cijfers voor eind 2023 zijn nog niet bekendgemaakt, dus op welke plek Nederland uiteindelijk terecht komt is even afwachten.

POPULAIR NIEUWS