Schotse whisky export overschrijdt 6 miljard

Nieuws
zondag, 19 februari 2023 om 17:00
whisky
De afgelopen jaren schommelde de export van Schotse whisky behoorlijk. In 2022 is die schommeling vervangen door een stabiele stijging, met als resultaat dat de Schotse whisky export wederom over de 6 miljard pond geklommen is. Dat zijn wel een paar flessen!
De stijging blijkt uit cijfers van de Scotch Whisky Association (SWA) en is goed voor meer dan 37 procent ten opzichte van 2021. In dat jaar stond de hele horeca nog behoorlijk stil door de covid-pandemie en dus lag de export van de godendrank ook behoorlijk laag. Na de heropening van de wereldwijde horeca en de reisretail is interesse van de consument in de drank weer toegenomen.
In het afgelopen jaar bleek dat de export ook meteen een stuk hoger lag dan vier jaar geleden, nog voor de coronacrisis. Toen werd een niveau van 4,9 miljard pond gehaald door de Schotse whisky export.

EU niet langer de grootse markt voor Schotse whisky export

De markt is in de afgelopen jaren wel behoorlijk veranderd. De Schotse whisky export is wereldwijd door verschillende factoren anders geworden. Zo kon de drank in Noord-Amerika profiteren van het wegvallen van verschillende accijnzen op de invoer van de Schotse drank. Die markt was afgelopen jaar dan ook goed voor ruim 1 miljard pond. Het blijft de grootse markt van de wereld voor Schotse whisky export.
De Europese Unie is niet langer de grootste regio voor de export. Die rol gaat naar de Asia-Pacific regio, waar een groei van dubbele cijfers te zien was. Zo was Singapore goed voor 316 miljoen pond, Taiwan 315 miljoen pond en India 282 miljoen pond. In totaal is de Asia-Pacific regio goed voor ruim 29 procent van de Schotse whisky export, waar de EU een goede tweede is met 26 procent.
Whisky in Schotland zorgt volgens het SWA rapport niet alleen voor veel geld in het laatje. Het geeft ook talloze mensen een baan en een garantie op een boterham. In totaal geeft het in de direct sector 11.000 mensen werk, in landelijke gebieden 7.000 mensen en in het hele Verenigd Koninkrijk 42.000 mensen. En dat terwijl de regering bezig is met allerlei maatregelen die de whiskysector negatief zouden beïnvloeden.

POPULAIR NIEUWS