Deense distilleerderij breit een einde aan langlopende whiskyserie

Nieuws
door Monkey
dinsdag, 06 februari 2024 om 17:00
thy 24 8 years old whisky
De Deense Thy Distillery heeft de laatste whisky in een langlopende reeks uitgebracht. Met Thy Whisky No. 24 komt de laatste expressie in de eerste serie van de distilleerderij uit.
In 2014 bracht Thy Distillery de eerste expressie in de reeks in 2014 op de markt. De stokerij vindt het daarom toepasselijk om de reeks met de 24e release, exact tien jaar na de eerste expressie uit te brengen. De naam van de whisky is Thy Whisky No 24 8 Ar, oftewel ‘8 jaar’.
‘Het is in veel opzichten het hoogtepunt van ons werk met Deense single estate whisky gedurende 14 jaar, en onze oudste botteling tot nu toe, die we nu kunnen presenteren.’

Wat is Thy Whisky No. 24 '8 years old'?

De laatste whisky in de Thy whiskyreeks heeft gerijpt in een mix van 8 jaar oude en 10 jaar oude bourbonvaten van de Heaven Hill Distillery uit Kentucky. De oudere vaten die hierbij gebruikt zijn, hebben een wat kleiner formaat waardoor de expressie meer tonen van het hout meekregen heeft.
De whisky is gestookt van 7 procent Imperial gerst en 93 procent Propino gerst. Een deel van het gebruikte gerst is gerookt en na de rijping is de expressie op vatsterkte (52,1 procent alcohol by volume) de fles in gegaan.
De tasting notes van de whisky zijn als volgt:
Neus: Tropisch fruit, vanille, gebakken appels en romige karamel.
Smaak: Romig met tonen van fruit, vanille en karamel.
Afdronk: Lang.
De whisky komt op 9 februari om 21:00 uur uit. Dan is ook het 10 jarige jubileum van de Deense distilleerderij, dat gevierd wordt met een evenement in de stokerij zelf. Vanaf dat moment is er in de webshop van de distilleerderij een beperkte oplage van 562 flessen te koop.
Naast de aankondiging van de laatste whisky in de reeks heeft de Thy distilleerderij voorzichtig de plannen voor de toekomst onthuld. Er is namelijk een proefpanel opgericht van experts van binnen en buiten Denemarken. Samen met deze mensen gaat Thy Distillery binnenkort aan de slag met een nieuwe manier van bottelen. Wat dat precies inhoudt is nog niet onthuld.
Foto: Thy Distillery

POPULAIR NIEUWS